spot_img

Editura Trei și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează atelierele de consiliere psihologică „Fii bine cu tine”

Vremurile prezente, marcate de pandemie, de războiul din vecinătate și de situația economică tot mai incertă ne stresează, ne bulversează și uneori ajung să ne copleșească. Cum găsim resursele de a face față unor astfel de presiuni și altor provocări cotidiene? Cum ne depășim blocajele și evităm să devenim dependenți de alții? Cum schimbăm în bine părțile nefuncționale din noi și cum acceptăm lucrurile de neschimbat? 

La aceste întrebări vor răspunde membrii Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), în cadrul unei noi ediții a evenimentului „Fii bine cu tine”, serie de ateliere găzduită de Librăria Cărturești Verona în perioada 27-31 martie 2023, de la ora 19:00. „Nu pot să fac bine altuia decât dacă sunt bine cu mine. Noi suntem instrumentul prin care lucrăm în lume, de aceea trebuie să avem grijă să ne fie bine”, explică Diana Vasile, președinta ISTT, miza întregului eveniment.

„Fii bine cu tine” este un eveniment organizat de ISTT în colaborare cu Editura Trei, parteneri media fiind Future PSY, Fabrica de PR și Psychologies.

Întâlnirile vor fi cu intrare liberă (în limita locurilor disponibile).

PROGRAM BUCUREȘTI – CĂRTUREȘTI VERONA

Luni, 27 martie, ora 19.00

Ce te ține pe loc și ce te ajută să crești?

Psihoterapeut: Andra Costin 

Despre lucrurile care ne ajută să ne maturizăm emoțional și sufletește, dar și despre inhibițiile și blocajele noastre văzute și nevăzute va fi vorba în prima zi a evenimentului. Andra Costin, formată în terapie experiențială, în psihoterapia centrată pe resurse și soluții, precum și în terapia integrativă a traumei, se prezintă: „Sunt un om în căutare de cât mai mult bun și bine atât în viața personală, cât și în viața profesională, alături de toți cei care-mi trec pragul cabinetului. Încerc să trăiesc o viață cu cât mai puține regrete, cât mai autentic, împărtășesc cu mult drag din experiența mea atât ca om, mamă, profesionist și mă bucur de fiecare dată când învăț ceva de la cei din jurul meu”.

Cărți recomandate

  • Cum să accepți ceea ce nu poți schimba – Janina Scarlet (Trei, 2022)
  • Legăturile care ne țin în viață – Christophe André, Rébecca Shankland (Trei, 2021)


Marți, 28 martie, ora 19.00

Lasă-mă, dar nu-mi da drumul! Ce este o separare sănătoasă.

Psihoterapeut: Ana-Maria Năstase 

În legăturile intime, cum e cea dintre părinte și copil sau cea de cuplu, nu va fi întotdeauna simplu să găsești un echilibru între nevoia de celălalt și tendința către autonomie. Despre ce înseamnă o distanțare sănătoasă, cei prezenți vor afla de la Ana-Maria Năstase, psihoterapeut orientat pe resurse și soluții, cu formare în terapia integrativă a traumei. Pentru Ana-Maria Năstase, „terapia este o călătorie pe care clientul o inițiază, dar, dat fiind că își dorește să ajungă departe, într-un loc important pentru el, își va căuta un tovarăș potrivit de drum. E ca în proverbul african: Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi însoțit de cineva”. 

Cărți recomandate

  • Crearea și ruperea legăturilor afective – John Bowlby (Trei, 2016)
  • Simbioză şi autonomie. Traumă şi iubire dincolo de complicațiile simbiotice – Franz Ruppert (Trei, 2015)


Miercuri, 29 martie, ora 19.00

Adolescenți sub presiune. Cum îi ajuți să facă față stresului

Psihoterapeut: Teodora Bahnă 

Anxietatea și depresia sunt văzute ca niște probleme majore de 70% dintre adolescenți, bullyingul sau dependența de droguri fiind teme de îngrijorare pentru doar jumătate dintre tinerii între 13 și 17 ani. De asemenea, 61% dintre adolescenți simt o presiune deosebită pentru a obține note bune, în vreme ce o treime dintre ei se simt presați să arate bine sau să se adapteze social, potrivit unui studiu american din 2018. Despre cum pot fi ajutați adolescenții să facă față stresului și presiunilor venite dinspre școală, din cercul de prieteni sau din familie, va discuta Teodora Bahnă, psiholog clinician, formată în psihoterapia integrativă a traumei. 

Cărți recomandate

  • Te aud. Relații mai bune, oameni mai fericiți – Michael Sorensen (Trei, 2021)
  • Puterea conflictului. De ce suișurile si coborâșurile din relații reprezintă secretul construirii intimității, rezilienței și încrederii – Ed Tronick, Claudia M. Gold (Trei, 2022)

Joi, 30 martie, ora 19.00

Schimbare să fie, dar să o știm și noi!

Psihoterapeut: Diana Vasile

Ce ne motivează să ne schimbăm felul de a fi, de a relaționa, de a reacționa la stimulii din jur? În ce măsură noi suntem cei ce alegem schimbarea și când aceasta vine „peste noi”, din cauza unor evenimente zdrobitoare? Despre mizele și contextul schimbărilor personale (dorite și nedorite), va discuta președinta și cofondatoarea Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, Diana Vasile. Cadru universitar de peste 22 de ani, doctor în psihologie, formator și supervizor, Diana Vasile este formată în psihoterapia traumei, dar și în terapia de cuplu și a familiei. „Starea noastră de comoditate, de confort, este bună pe termen scurt, pentru că nu putem trăi permanent într-un stres de schimbare, dar nu este benefică pe termen lung, pentru că nu vom avea ocazia să transformăm acele părți care nu funcționează bine în părți mai funcționale”, explică Diana Vasile. 

Cărți recomandate

  • Să treacă și asta. Povestiri despre schimbare, criză și începuturi pline de speranță – Julia Samuel
  • Cine sunt eu într-o societate traumatizată? – Franz Ruppert


Vineri, 31 martie, ora 19.00

Acceptare, resemnare sau iertare?

Psihoterapeut: Valentin Radu Arsene

Săptămâna „Fii bine cu tine” se încheie cu o discuție despre importanța împăcării (cu tine însuți, cu o pierdere etc.), așa încât să ne permitem să facem următorii pași în dezvoltarea potențialului nostru. Psihoterapeut și supervizor în terapia integrativă a traumei, Valentin Radu Arsene spune că în meseria de psihoterapeut „ai nevoie de tăria de caracter a unui chirurg, la care trebuie să adaugi empatia și smerenia unei asistente de la Crucea Roșie, căci trebuie să iei decizii rapide și precise pentru intervenții fără anestezie, care să aline suferința umană pe care o asiști zi de zi”.

Cărți recomandate

  • Cum să accepți ceea ce nu poți schimba – Janina Scarlet (Trei, 2022)
  • Cum să vorbești cu tine ca să-ți fie bine – Ethan Kross (Trei, 2021)
Număr de vizualizări :142

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508