spot_img

„Din Paradisul Pământesc”/ “From the Earthly Paradise”, expoziție de  țesături tradiționale, picturi, obiecte la ICR New York

În perioada 31 martie – 21 aprilie 2023, ICR New York, în parteneriat cu Muzeul  Textilelor din Băița, prezintă publicului new-yorkez expoziția „Din Paradisul Pământesc”/ “From the Earthly Paradise”, care propune un dialog inedit între o suită de remarcabile obiecte de broderie românească, selectate de marea curatoare Florica Zaharia, și creațiile artistei Rodica-Ioana Ghilea, inspirate de aceste obiecte de patrimoniu unice și spectaculoase.

„Din Paradisul Pământesc”/ “From the Earthly Paradise”, rezultat al colaborării dintre Florica Zaharia și Rodica-Ioana Ghilea, îmbină mijloace artistice aparținând creației populare și celei culte, într-o relație care accentuează legăturile subtile dintre vechi și nou. 

            Vernisajul va avea loc vineri, 31 martie, în Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din New York, și va fi urmat de o discuție cu Florica Zaharia și Rodica-Ioana Ghilea despre arta textilă tradițională și contemporană. Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 aprilie – 21 aprilie 2023.

Curatoarea expoziției, Florica Zaharia, fostă șefă a departamentului textile al celebrului Metropolitan Museum of Art din New York și director-fondator al Muzeului Textilelor din Băița (jud. Hunedoara), a selectat pentru a fi expuse cu această ocazie câteva dintre cele mai impresionante piese din colecția muzeului pe care l-a înființat după reîntoarcerea în România, în special basmale și prosoape, pe care le-a completat cu broderii de mână și podoabe realizate de artista Rodica-Ioana Ghilea. Astfel gândită, expoziția urmărește să ofere o imagine a bogatei tradiții românești în domeniul textilelor și obiectelor decorative, nu numai pentru a pune în evidență un patrimoniu excepțional, ci și pentru a reconfirma posibilitățile artistice actuale ale acestui tip de meșteșug. Concentrându-se pe tema naturii și a organicului, proiectul subliniază deci relevanța actuală a unor obiecte lucrate manual la începutul secolului al XX-lea, în sudul României.

Rodica-Ioana Ghilea a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, la clasa profesorului Eugen Popa în 1982, Catedra Grafică. Din 1989 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a avut numeroase expoziții de grup și personale. Între 1996 – 2016, a lucrat ca designer ambiental pentru instituții de prestigiu din România, precum Palatul Parlamentului, Camera Deputaților și Curtea Constituțională; de asemenea, a organizat expoziţii de artă pentru Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului. Rodica-Ioana Ghilea se raportează la propriile creații cu introspecție și grijă, reușind oricând să practice un proces alchimic pentru a transforma, redirecționa și sublima materia brută.

Dr. Florica Zaharia este conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă și director-fondator și co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița și Hărțăgani, în județul Hunedoara. Timp de douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membru al Departamentului de Conservare a Textilelor de la Metropolitan Museum of Art (Met), pe care l-a și condus timp de treisprezece ani, lucrând cu cele mai mari nume din domeniu și dobândind o reputație neegalată până acum de nici un muzeograf și curator român din Statele Unite. După ce s-a retras de la Met în 2016, s-a întors în România și a creat Muzeul Textilelor, o instituție unică în peisajul muzeal românesc, dedicată textilelor, având o colecție de aproximativ 12.000 de piese din România și din întreaga lume. Timp de decenii, Florica Zaharia a fost unul dintre cei mai influenți cercetători în domeniul textilelor cercetat, autor al unor studii de referință, curator al numeroase expoziții și titular al unor cursuri pe teme legate de textile și conservarea acestora. 

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:


Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Număr de vizualizări :172

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508