spot_img

”Regina frumuseții din Ierusalim”, de Sarit Yishai-Levi, o poveste despre dragoste și iertare în fascinantul Oraș Sfânt 

„…Omul prin ale cărui vene nu curge iubire se usucă pe picioare…” Bestsellerul ”Regina frumuseții din Ierusalim”, romanul de debut al lui Sarit Yishai-Levi, a inspirat un serial de succes de pe Netflix; Sarit Yishai-Levi este una dintre jurnalistele celebre ale Israelului, prima care l-a intervievat pe Yasser Arafat, fostul lider al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Celebră pentru că a fost primul jurnalist evreu care a stat față în față cu Yasser Arafat și l-a intervievat pe fostul lider al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Sarit Yishai-Levi și-a câștigat statutul de autoare de bestselleruri odată cu apariția romanului de debut ”Regina frumuseții din Ierusalim” publicat de Editura Trei și devenit serial de succes pe Netflix.

Roman finalist la National Jewish Book Awards 2016 și distins cu Gold, Platinium and Diamond Prizes din partea Asociației Editorilor din Israel, ”Regina frumuseții din Ierusalim” este saga familiei sefarde Armoza din Ierusalim, întinsă pe patru generații. Povestea acestora este reconstituită de Gabriela, fiica Lunei, „regina frumuseții din Ierusalim”. De la mamă la fiică, un blestem pare să se transmită din generație în generație între femeile familiei Armoza – acela de a nu se putea bucura de dragostea bărbaților pe care îi iubesc. Înstrăinarea, retragerea în sine, sentimentul de inadecvare în mijlocul propriei familii sunt sentimente transmise de la străbunica Mercada, la bunica Rosa, la fiica ei, Luna și până la reprezentatanta celei de a patra generații, Gabriela. Chiar fără să realizeze, acesteia îi revine rolul de a reuni poveștile celor patru generații, de a pune cap la cap semnificațiile acestora și de a găsi ieșirea din cercul infernal al nefericirii. 

Tot ceea ce-ți spun eu acum am auzit din gura bunicului Gabriel, care a povestit istoria familiei așa cum a auzit-o de la tatăl lui, Rafael, odihnească-se-n pace. După ce Rafael a murit, Gabriel a promis să continue să spună povestea familiei, din ziua în care au sosit din Toledo, după ce regele Ferdinand și regina Isabella, arde-le-ar sufletele în focul Gheenei, i-au alungat pe evreii din Spania în țara lui Israel. Și pentru că eu și Gabriel, să ne fie iertate păcatele noastre, nu am avut fii, ci doar fiice, spunea povestea din nou și din nou pentru Luna, pentru Rahelica și Becky și le punea să jure că le vor povesti la rândul lor copiilor lor. Dar eu nu am încredere că mama ta îți va împărtăși povestea, fiindcă e tot timpul cu capul în nori, vai de mi sola, dar să nu spunem mai mult. Așadar, mi alma, vino, bonica, stai aici pe genunchii bătrânei tale bunici și ascultă povestea bunicului Gabriel”, spune bunica Roza, iar prin istorisirea ei, apoi a altor membri ai familiei, generațiile trecute supraviețuiesc, iar traumele nevindecate își găsesc tămăduirea chiar și după dispariția fizică a protagoniștilor. Autoarea romanului spune povestea familiei Armoza până în anii 70, trecând prin perioada celui De-al Doilea Război Mondial și înființarea statului Israel.

„…Omul prin ale cărui vene nu curge iubire se usucă pe picioare…”

            Iubirea – după care tânjesc, o trăiesc în mod ilicit sau plenar personajele romanului – constituie una dintre temele principale ale cărții lui Sarit Yishai-Levi. Pentru o vină neștiută, străbunicul Rafael și fiul său, Gabriel au un nenoroc teribil: să se îndrăgostească de femei care par întruchiparea unui duh rău, a unui „dibbuk”. Tineri responsabili, cu respect față de înaintași, tradiții, dornici să se dedice prosperității familiei, Rafael și fiul său, Gabriel par să repete același destin: să se îndrăgostească de femeile nepotrivite. Obligați de familie să își respecte datoria, cei doi întemeiază familii care nu au ca temelie dragostea, ci frustrarea de a fi renunțat la o mare dragoste, iar blestemul acesta se rostogolește din generație în generație. „Bărbații din familia Armoza, Gabriela, nu rostesc cuvântul iubire, nici măcar atunci când nimeni nu e acolo să-i audă”, îi spune bunica Roza nepoatei sale Gabriela.

Iar dacă străbunica Mecada își construiește un rost pe cont propriu, iar Rosa este un monument de reziliență, Luna pare întruchiparea unui destin tragic care o determină pe fiica ei, Gabriela, să sacrifice iubirea chiar cu prețul de a trăi o existență plină de nefericire. Dar gestul iertării pare să aibă o forță nebănuită: aceea de a șterge legătura cu trecutul și de a pune bazele unui nou început. Bătrânul Ierusalim, devastat de lupte de eliberare este fundalul pe care se desfășoară povestea Reginei frumuseții din Ierusalim, carte care marchează debutul ca autor de ficțiune al lui Sarit Yishai-Levi, la vârsta de 65 de ani. 

Abia când am ajuns la 65 de ani mi s-a împlinit cel mai mare vis, acela de a scrie un roman. La 65 de ani am demonstrat că nu există limită de vârstă pentru a-ți împlini un vis. Poți să schimbi lucruri, să te schimbi pe tine, poți să muți munții dacă vrei! Vârsta e doar un număr în cartea ta de identitate. Sper să fiu o inspirație și pentru alții. Vă rog, nu încetați să visați!”, a spus scriitoarea israeliană într-un interviu pentru St. Martin’s Publishing Group. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508