spot_img

”Artistul și Tiranul – Conferință muzicală la UBB”. Despre Serghei Prokofiev, artistul născut la Donețk, care a murit la Moscova aproape în același timp cu Stalin

Eveniment cultural inedit la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Daniel David (rectorul UBB), flautistul Matvey Demin, pianista Ana Silvestru, violonistul Ștefan Tarara și Sever Voinescu, redactor șef al revistei Dilema veche, vor susține conferința muzicală „Artistul și Tiranul”, dedicată genialului muzician Serghei Prokofiev și relației puternic oscilante pe care acesta a avut-o cu dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin. Evenimentul va avea loc joi, 9 martie 2023, de la ora 19:00, la Sala Auditorium Maximum a UBB. Intrarea este liberă, iar organizatorii anunță că se pot face donații care vor fi utilizate pentru ajutorarea studenților ucraineni înmatriculați la UBB. 

Conceptul conferinței muzicale „Artistul și Tiranul” este simplu și pleacă de la un adevăr istoric: în ziua de 9 martie 1953, lumea a scăpat de un mare dictator (Stalin), care a avut pe conștiință milioane și milioane de victime, dar a pierdut în același timp un artist genial (Prokofiev), prins în ultimii ani de viață în Matrioșka regimului sovietic criminal.

Faptul că Serghei Sergheevici Prokofiev, născut la Donețk, în Ucraina, a murit cu doar o oră înaintea dictatorului comunist Iosif Visarionovici Stalin, la Moscova, la doar câteva sute de metri distanță de acesta, este unul cu surprinzătoare semnificații. Vom vorbi despre viața tumultoasă a lui Prokofiev, resorturile care au dus la decizia nefastă de a se întoarce în Uniunea Sovietică, și despre refugiul pe care muzica i l-a oferit”, spune pianista Ana Silvestru, organizatoarea (inițiatoarea) evenimentului de la Cluj-Napoca.

La discuție va participa un trio prestigios alcătuit din rectorul UBB, Daniel David, pianista Ana Silvestru și redactorul șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.

„Știința este parte fundamentală a culturii, cultura adevărată nereducându-se doar la “produse” analizabile prin prisma valorilor estetice. Mă bucur să am ocazia ca, împreună cu Ana Silvestru și cu colegul Sever Voinescu, să-l analizăm pe marele Prokofiev și creațiile sale – ilustrate în spectacol de artiști de referință la nivel internațional – psihologic si filosofic. Nu în ultimul rând, mă bucur că Facultatea de Muzică din UBB devine tot mai vizibilă academic-profesional și social, prin colaborări naționale si internaționale de prestigiu”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Conferința „Artistul și Tiranul” va fi tradusă muzical prin două capodopere ale lui Serghei Prokofiev: Sonata pentru Flaut și Pian în Re Major op. 94, respectiv Sonata pentru Vioară și Pian în Fa Minor op. 80, interpretate de pianista Ana Silvestru, flautistul Matvey Demin și de violonistul Ștefan Tarara.

Despre artiști

Ana Silvestru, despre care Konstantin Scherbakov spunea că este „extrem de talentată”, iar Dmitri Bashkirov că e „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast”, a obținut prestigioasa diplomă de solist concertist cu cea mai înaltă distincție la clasa lui Konstantin Scherbakov. A concertat pe scene importante din Europa, Japonia sau Bhutan, în săli precum St. Martin in the Fields în Londra, Gedächtniskirche, Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Bunkamura Tokyo, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varșovia. În 2020 a interpretat Sonata de Liszt pentru baletul „Marguerite et Armand” în cadrul programului „Alina Cojocaru Dream Project” din Japonia, într-o distribuție din care au făcut parte Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Serghei Polunin și Tokyo Ballet.

Născut în Siberia în anul 1993, Matvey Demin este primul flautist din istorie care a câștigat premiul I la categoria suflători a celebrului concurs Ceaikovski de la Moscova și Sankt Petersburg în 2019. De asemenea, este laureat al concursurilor ARD International Music Competition, International Flute Competition Krakow și UNISA International Music Competition. Are o strălucită carieră  internațională în calitate de solist, evoluând alături de Tonhalle Orchester Zurich, Mariinsky Orchestra, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Filarmonicii din Nürnberg, Orchestra PMF și multe altele. Este prim-flautist al Orchestrei Tonhalle din Zürich, și al Orchestrei Simfonice din Stuttgart.


Ștefan Tarara, despre care Mannheimer Morgen a spus că „are o tehnică strălucitoare, cuplată cu un sunet suplu, curat și fin lucrat, catifelat în registrele grave, cu o luminozitate rafinată în cele superioare”, a fost numit Muzicianul Anului în 2008 și în 2010 de către revista germană de muzică Neue Musikzeitung. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, între care și premiul I la Concursul “George Enescu” (2014). Ca solist a debutat la vârsta de 10 ani cu Concertul pentru vioară nr. 2 de Henri Wieniawski, de-a lungul timpului evoluând alături de Orchestra Radio SWR, „Münchner Rundfunkorchester”, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra de Cameră din Israel, RTV Praga, Orchestra Filarmonicii din București, Orchestra de Cameră din Stuttgart și Orchestra Simfonică Națională din China, printre multe altele. În perioada 2010-2015 a fost prim-concertmaestru al Mannheim Philharmonic Orchestra, iar din 2012 este prim-concertmaestru și solist al Hulencourt Soloist Chamber Orchestra.

Număr de vizualizări :111

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508