spot_img

Soprana Valentina Naforniță – invitată specială la Sala Radio

Soprana Valentina Naforniță, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théâtre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) – este invitată specială pe scena Sălii Radio. Cariera internațională extraordinară a sopranei născute în Republica Moldova s-a construit mai ales după ce, în anul 2011, a fost laureată a celebrului Concurs ”BBC Cardiff Singer of the World la mai multe categorii, competiție inițiată în 1983 de BBC Țara Galilor. Vineri, 27 ianuarie 2023 (19.00), aveți șansa de a o aplauda la București, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului francez LAURENT WAGNER, invitat în numeroase orașe din Germania (Berlin, Leipzig, München, Bonn, Nürnberg etc.), în multe țări europene (Franța, Italia, Austria, Spania, Portugalia, Olanda, Polonia, Estonia), în America de Sud, Japonia și China. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Programul evenimentului de la Sala Radio reunește lucrări ca: Ave Maria P. Mascagni, aria Meine Lippen – din opereta Giuditta Fr. Lehár, aria Ebben, ne andrò lontana din opera La Wally A. Catalani, Aria  Lunii din Rusalka A. Dvořak ș.a. Pe afișul serii se regăsesc și Corul sclavilor – Nabucco – Verdi, intermezzo – Manon Lescaut – Puccini, uvertură șicsárdás din Liliacul – J. Strauss etc. 

Concertul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO (dirijor: Ciprian Țuțu).

  Dirijorul LAURENT WAGNER și-a început formarea muzicală în orașul natal Lyon, unde a studiat pianul, fagotul și muzica de cameră, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul Superior din Paris. După câțiva ani de experiență în orchestră (fagot), s-a înscris la clasa de dirijat a lui Karl Österreicher la Conservatorul Superior din Viena, unde a obținut premiul I cu mențiune, precum și la clasa de acompaniament la pian. 

Cariera sa a început în Germania (Heidelberg, Gelsenkirchen și Wuppertal) și anii următori l-au purtat în Elveția, la Sankt Gallen (director al Operei), la Dublin (dirijor invitat permanent al Operei Irlandeze și director muzical al Orchestrei Radio) și în Portugalia (dirijor principal al Orquestra do Algarve). Din 2013 până în 2020 a fost director muzical al Teatrului și Filarmonicii din Thüringen. 

De mulți ani, pasiunea sa pentru arta cântului l-a determinat să se dedice formării și promovării noilor generații de cântăreți, după cum o demonstrează activitățile sale la Institutul Internațional de Arte Vocale din Tel Aviv, participarea sa regulată la Concursul Internațional de Canto Veronica Dunne din Dublin, precum și activitatea sa pedagogică la Conservatoarele Superioare din Leipzig și Dresda.Laurent Wagner a fost numit Chevalier de l’Ordre National du Mérite pentru cariera sa de ambasador al muzicii franceze în străinătate.

Născută în Republica Moldova, soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ a obținut diploma de operă la Universitatea Națională de Muzică din București. În calitate de tânără membră a ansamblului Operei de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), i s-a oferit ocazia de a-și perfecționa măiestria. Papagena în Flautul fermecat – Die Zauberflöte de Mozart a marcat prima ei apariție din numeroasele interpretări, printre care Musetta (La bohème), Susanna (Le nozze di Figaro), Pamina (Die Zauberflöte), Norina (Don Pasquale), Zerlina (Don Giovanni), Adina (L’elisir d’amore), Najade (Ariadne auf Naxos), Clorinda (La Cenerentola), Oscar (Un ballo in maschera) și Ilia (Idomeneo). 

De asemenea, a avut șansa de a cânta în deschiderea istoricului bal al Operei din Viena, mai întâi în 2013 și din nou în 2018. În vara anului 2014, a fost aplaudată la Salzburger Festspiele în rolul Zerlina (Don Giovanni). La scurt timp după aceea, și-a făcut debutul în Franța la Théâtre Champs-Elysées (Paris), urmat de debuturi la Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne și Staatsoper – Hamburg.

Printre proiectele viitoare în 2022/23 se numără două producții cu Carmen, prima la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău, iar cea de-a doua la Maggio Musicale din Florența sub bagheta lui Zubin Mehta, Die Fledermaus – Liliacul (în rolul Rosalinde) la Opera Carlo Felice din Genova și L’elisir d’amore (în rolul Adina) la Opéra de Lausanne. 

Printre alte momente importante din ultimele sale stagiuni se numără Fiordiligi într-o nouă producție a operei Cosi fan tutte la Opéra de Lausanne și la Maggio Musicale din Florența, Gilda în Rigoletto la Teatro alla Scala și la Bayerische Staatsoper, rolul principal în Iolanta și Adina în L’elisir d’amore la Opéra national de Paris, Oscar în Un ballo in maschera la Staatsoper Berlin, Lisa în La Sonnambula la Wiener Staatsoper, Musetta în La bohème la Teatro dell’Opera din Roma, Norina în Don Pasquale la Gran Teatre del Liceu – Barcelona ș.a.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.


Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.     

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508