”SIC TRANSIT…”, expoziție a Suzanei Fântânariu 

ian. 10th, 2023 | By | Category: Postcard

« Sic Transit… » e o expoziție excepțională în multe feluri. În primul rând, prezintă publicului lucrările unei artiste excepționale, care  experimentează inovator de peste cinci decenii, folosind deopotrivă tehnici vechi  și noi – Suzana Fântânariu : gravor, pictor, desenator, creator de obiecte folosind  aproape orice material care poate fi modelat, comprimat, pliat, pictat, cusut,  asamblat, reciclat. Suzana Fântânariu : artist plastic, profesor și mentor, poet, autor.  Personalitate complicată, fragilă și puternică deopotrivă, destin tragic și glorios.  

Excepțională este și alegerea curajoasă a unor lucrări prezentate în premieră, două serii  majore ale artistei, cea a « Jurnalelor Utopice » și cea a « Portretelor Arborescente ».  

„Jurnalele Utopice“ însumează aproape un deceniu de cercetare și creație. Sunt  un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor  fragmente de realitate cu sensuri diferite pentru creator și pentru privitor, de  transfer al unor relicve aflate și în sfera consumului, și în cea a perenității, parabolă a  trecerii timpului și a lumii mutabile – « sic transit… ». Sunt însemnate pe pânză arsă,  în numeroase, obsedant-repetitive șiruri de ogive, sunt mărețe și minuțioase, sunt  imperfecte și șifonate – căci desfid tentația ereziei decorative, sunt copleșitoare  – senzația apăsătoare a prezentării lor caleidoscopice fiind una îndelung căutată. 

« Portretele Arborescente », ultimul ciclu creativ al artistei, continuă doar hagiografic  alte serii recente (mai cu seamă « Portretele Covidiene »), căci sunt frapante nu  doar prin senzația primă, ci mai ales prin folosirea detaliilor anatomice parțial  metamorfozate în elemente vegetal-lemnoase. Sunt portrete, da, căci elementele  care le alcătuiesc sunt umane dincolo de orice îndoială. Dar transformarea vegetală  nu e dulce alunecare într-un spațiu al contemplației, ci epopee sângeroasă a  agoniei, a regresiunii, a metamorfozei de tip kafkian. 

Și mai e ceva excepțional în această expoziție : topografia. « Sic Transit… » este un  labirint ordonat cu infinită atenție, un laborator creativ în care diferitele spații sunt  tot atâtea sertare ale memoriei, pliate astfel încât să sfideze parcursul linear, dar să  orienteze tematic. Fiecare « compartiment » are un nume – Camera-Zbor, Camera 

Trup, Camera-Lumină (cu colaborarea artistului video Andrei Cozlac), Camera  Portretelor, Camera Jurnalelor – și un pandant într-unul dintre poemele Suzanei  Fântânariu, o iterație a motivului în forme, culori, lucrări, cuvinte și în așezarea  acestora. Tema labirintului și cea a deșertăciunii (« sic transit… ») sunt în sincronism  cu cercetările artistei din binomul spațiu-semn și din sociologia spațiului proxim, dar  și simboluri evidente pentru destinul ambivalent al operei de artă, mărturisitoare a  timpului său, fragilă alegorie a frumuseții perene, purtătoare a unui mesaj pe care  doar artistul îl cunoaște deplin. 

Cristina SIMION, curator

Număr de vizualizări :137


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro