„Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion”

ian. 16th, 2023 | By | Category: Postcard

Mihai Eminescu a fost conştiinţa profundă şi disciplinată a acestui neam,  „adevărata Universitate a tuturor culturilor lumii”, spunea Constantin  Noica. Lumina sa străbate universul asemenea Luceafărului și o vom vedea  mereu ca o taină care se cere încă descifrată. Hermeneutica gândirii sale, așișderea  cu a lui Rabindranath Tagore, rămâne o piatră de încercare pentru fiecare  generație, ca mărturie despre o civilizație mereu avidă de cunoaștere dar  înrădăcinată într-un trecut de veche cultură și de severă tradiție.  

Sub egida Primăriei Comunei Miroslava, ca o continuitate a unei Zile a Culturii  ce se vrea a fi permanentă pe tot parcursul anului, iată o manifestare cultural artistică ce dorește să păstreze moștenirea marelui bard al neamului românesc:  „Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion”. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Profesori, elevi de la școlile gimnaziale „Colonel Constantin Langa” și  „Dimitrie Anghel” și Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava au bucuria  de a cunoaște reflectarea spiritului eminescian în arte (pictură, sculptură, muzică,  cinematografie), având ca invitați pe Acad. Mihai Cimpoi (director al Centrului  M.Eminescu, Chișinău), sculptorul Prof. Gheorghe Gheorghiță-Vornicu (Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iași), Conf. Univ. Dr. Cătălina Ionela Chelaru 

(Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași), poetul Vlad Scutelnicu (secretar  de redacție, revista Hyperion, Botoșani), Acad. Liviu Pendefunda, sub  coordonarea căruia se află Cenaclul „Dimitrie Anghel”. Membrii acestuia din  urmă au pregătit un recital din lirica eminesciană. Lucrările prezentate, printre  alții, de Prof. Gabriela Bunghez, Prof. Luisa Amarie, Prof. Diana Deliu subliniază importanța menținerii în conștiința colectivă a românilor a  personalității globale, atât spațial cât și temporal, a lui Mihai Eminescu. 

O expoziție de desene inspirate din opera lui Mihai Eminescu, ale elevilor sub  îndrumarea Prof. Marius Constantin Pavel și participarea corului DoReMi  constituie garanția unei manifestări de înaltă ținută.

Număr de vizualizări :138


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro