spot_img

„Citadele culturale” ialomițene – spectacole de Ziua Culturii Naționale

Județul Ialomița sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin seria de evenimente “Citadele Culturale Ialomițene – Românesc 100%”.  În organizarea Centrului Cultural “Ionel Perlea” din subordinea Consiliului Județean Iaomița, a Primăriei Albești și a Ovalsart, vor avea două spectacole în care se vor îmbina muzica, poezia și arta plastică. Protagoniști sunt actorul Alex Vald, violonistul Valentin Albeșteanu, pianistul Valentin Cucu, pictorițele Simona Lepădătescu Buzoianu și Marcela Smeianu, elevii Școlii Albești și invățătorul artist Aurel Gheorghe.Evenimentele vor avea loc pe 14 ianuarie, ora 13, la Căminul Cultural “Ion Albeșteanu” din Albești și pe 15 ianuarie 2022, de la ora 12 la Casa Memorială „Ionel Perlea” din Ograda. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentelor.

Actorul Alex Vlad este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București și Doctor în teatru (arta actorului și regie) din anul 2015. A luat parte activ ca regizor, actor sau scriitor la peste 50 de producții (spectacole de teatru, film, podcast, recital, reclame, etc) fiind premiat în repetate rânduri. A fost invitat în numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale unde a jucat în spectacole, a susținut ateliere de arta actorului sau a fost membru al unor jurii de specialitate. În 2009 a dezvoltat proiectul “Teatru Acum” prin care promovează și produce diferite spectacole teatrale independente. Regizor, coordonator și trainer, Alex Vlad lucrează atât în spațiul teatral independent sau de stat, cât și în mediul universitar. Organizează și susține ateliere și cursuri de arta actorului (UNATC, Teen Media, Z Builders, etc). În paralel scrie proză, poezie, articole, eseuri, scenarii și piese de teatru. Multe dintre lucrările sale literare au fost publicate și o parte dintre textele dramatice au fost montate.

Violonistul Valentin Albeșteanu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu“. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică București. În 1997 a fost colaborator al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii, iar în 2002 devine membru fondator al Trioului „Scherzando”. Din anul 1997, preia Taraful „Ion Albeşteanu“, în calitate de solist-instrumentist și dirijor. A devenit dirijor și solist al orchestrei „Doina Ilfovului“. În 2003, orchestra obține Premiul I, iar dirijorul ei Marele premiu al juriului Festivalului Internațional de Folclor Kartal din Turcia.  În 2011, împreună cu pianista Mădălina Pașol a susținut o serie de concerte sub genericul Classic Vibrations, la Cafepedia București. A concertat în cadrul unor recepții organizate la București de ambasadele Italiei, S.U.A. și Germaniei, iar anul trecut a concertat la Berlin la invitația Institutului Cultural Român. Din anul 2007, acompaniat de pianistul Valentin Cucu, susține recitaluri permanente în prestigioase locuri din București. Este deținător al premiului “10 pentru Ialomița”

Pictorița Simona Lepădătescu Buzoianu, după absolvirea Liceului de Artă “Ionel Perlea” din Slobozia, a fost licențiată a Universității Naționale de Artă, clasa prof. Alexandru Chira / prof. Vasile Grigore. Din anul 2012 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Slobozia. A fost protagonista expozițiilor personale desfășurate la Protoieria Călăraşi și la Galeria de Artă “Arcadia” – Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” – Slobozia. De asemenea a avut lucrări în expoziții de grup în țară și străinătate. A obținut Premiul I la Concursul de desene “Ialomiţa 2020”.  A participat la tabere nationale si internationale la: Fetesti, Veles (Macedonia), Tabăra Internațională de creație vizuală și documentare “Empatii fără granițe” de la Sucevița și Tabăra Internațională de pictură și sculptură “Vasile Grigore” de la Hârșa.

Pictorița Marcela Smeianu a absolvit Universitatea „Ovidius” Constanţa, clasa prof. Gheorghe Caruţiu, a obținut diploma de master în arte vizuale, specializarea „Tehnica peisajului şi figurii”, iar din anul 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Slobozia. Până în prezent a fost protagonista a nouă expoziții personale desfășurate la Galeria „Arcadia” – Centrul Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia, Ialomiţa, Casa de Cultură ,,Lumina” Feteşti, Muzeul Municipal Călăraşi, Sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa. A participat la Tabăra Naţională de Pictură ,,Expresii urbane” – Piteşti, Tabăra internaţională de pictură şi sculptură „Vasile Grigore” de la Hârsa și la Tabăra de pictură de la Ostrov.

Organizatori: Centrului Cultural “Ionel Perlea” din subordinea Consiliului Județean Iaomița, Primăria Albești și Ovalsart

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Agerpres, JurnalMM.ro, Româniapozitiva.ro, Agentia de carte.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508