Noutăți Cartier la Gaudeamus, colecția Rotonda

dec. 5th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

”Inoculare. Hore pentru zădărnicirea combaterii” (poeme),  de Claudiu Komartin (Rotonda). Broșată, 64 pag. Preț: 23 RON/99 MDL. „ Scurte, sacadate, ritmate – versurile din INOCULARE. hore pentru zădărnicirea combaterii sunt o polifonie tragicomică a capacității minților rătăcite în deliruri fundamentaliste de a produce idei și credințe din cele mai trăsnite. Aceasta e „fabuloasa” lume în care trăim: Claudiu Komartin i-a plasat în față oglinda lucidității.” (Nina Corcinschi)

Nu e dragoste (poeme),de Adrian Schiop (Rotonda). Broșată, 80 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

„Poemele lui Adrian Schiop au rămas până azi un soi de legendă urbană a anilor 2000 și a ruinelor lui digitale (clubliterar.com) sau de hârtie (revista Fracturi). Dar acum aceste poeme reintră în atmosferă ca un cartuș temporal fierbinte, ca o casetă pierdută și regăsită. (Mihai Iovănel)

„Poezia din această antologie are forța definitivă a unui cui bătut în moalele capului.” (Răzvan Andrei)

Tot mai multă splendoare (poeme),de Alina Purcaru (Rotonda). Broșată, 96 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

 „Din poemele Alinei Purcaru răzbat vocile copiilor dintr-un timp salvat  „în fiole sparte de algocalmin”, hipervigilența corpului „predispus să simtă frica”, vina și neputința, „sunetul oceanului” și efectul „anesteziant” al unor „boabe de rouă”, contrastul dintre deșeuri și munții „mereu cu zăpadă pe creste.” Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii. (Medeea Iancu)

Și Dumnezeu a fost țărână (poeme),de Nichita Danilov (Rotonda). Broșată, 80 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

 „Nichita Danilov nu e doar unul dintre poeții de mare pondere ai „generației ’80“ (alături de Mircea Cărtărescu, Ion Mureșan și alți doi-trei), ci și singurul ei poet metafizic în toata puterea cuvântului. Poate ultimul, la acest început de mileniu, până la proba contrarie…” (Paul Cernat)

Poetic: interfața sonoră  (365 de poeme de dragoste postumane și unul uman),de Răzvan Țupa (Rotonda). Broșată, 168 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

„Răzvan Ţupa vorbeşte, printre alte categorii poetice identificate, despre „evoluţii şi falimentul gândirilor literare totalitare“, despre „redescoperirea societăţii“ şi „resurecţia responsabilităţii poetice individuale“. În asemenea direcţii se îndreaptă chiar poezia lui, evoluând ea însăşi, cum spuneam, de la intimism la social, de la fulguraţie la montaje cinematografice şi de la persoana I singular la persoana I plural ori la un „tu“ generic.” (Adina Dinițoiu)

Sindromul Cotard (poeme),de Andrei Petrea (Rotonda debut). Broșată, 88 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Volum desemnat câștigător al Concursului de Debut în Poezie 1000 de semne. Juriul a fost format din Lucia Țurcanu, Alice Popescu, Andrei Mocuța, Cosmin Perța și Ciprian Măceșaru.

„Andrei Petrea este unul dintre puţinii poeţi, de la Bacovia încoace, care reuşeşte să-şi extragă poezia din ceea ce psihiatrii au numit delirul de negaţie, mărcile (auto)contestării fiind, la el, («poezia ştearsă în detrimentul celei scrise») şi cimitirul («au fost atât de fermecaţi de acest loc încât s-au întins printre flori iar pământul i-a înghiţit»). Construcţie riguroasă (cum se întâmplă mai rar în cazul unui volum de debut), în care faptul de cultură şi civismul sunt, în mod surprinzător, asimilate şi transformate în dramă personală, sindromul cotard aduce în scenă un poet pentru care literatura înseamnă act de curaj şi de mare responsabilitate.” (Lucia Ţurcanu)

Singurătățile unei femei frumoase (proze scurte),de Adrian Marcu (Rotonda). Broșată, 140 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

 „Aşteptam romanul domnului Marcu, eram sigur că e vorba de un romancier de cursă lungă. Îi citisem foiletoanele, în ziare, dar şi într-un volum – cartea unui jurnalist de seamă, întâmpinat cu elogii, odinioară, de Mircea Mihăieş. De ce proză scurtă? S-a transferat foiletonistul, înainte de «încheierea» romanului, în autor de «proză scurtă»? Fiecare dintre schiţe — fiecare pagină de proză scurtă sau ultrascurtă din acest volum îşi poartă eroii de la minus infinitul unei istorii imposibile în lumea fericită a istoriilor posibile. Fericite.” (Cornel Ungureanu)

Kaulas (roman),de Gelu Diaconu (Rotonda). Broșată, 252 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

 „Ce face un adolescent, cu o imaginaţie efervescentă, care descoperă că nu e ca prietenii săi, fiind mai puţin atras de fete, şi foarte interesat de băieţi? Îi scrie poetului american Frank O’Hara (mort de vreo 15 ani), e în continuu conflict cu taică-su, învaţă să cânte la chitară, e preocupat de soarta câinilor care rămân fără stăpâni, visează să se facă pădurar, dar se pregăteşte pentru admiterea la Litere, încasează un pumn care-i sparge nasul, scrie, la examenul de bacalaureat, că Octavian Goga ar trebui scos din programa şcolară, îşi caută, angoasat şi derutat, identitatea. Gelu Diaconu reuşeşte să lege din scurt şi tensionat aceste „noduri” de multe altele, să scrie un roman cinematografic, fără cadre monotone şi replici mute, despre cea mai complicată perioadă a tinereţii şi să-I arunce pe Kaulas în cursa personajelor memorabile ale literaturii române contemporane.” (Robert Şerban)

Alt continent (roman),de Ghenadie Postolache (Rotonda). Broșată, 112 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

„Ghenadie Postolache este un profesionist al scrisului. O şcoală făcută la marii maeştri şi o mână care exersează permanent cu materiale dintre cele mai capricioase sunt argumentele necesare. Într-un alt sens, el este un lup singuratic al literaturii, fără a se încadra în vreun grup literar, fără a fi un scriitor-persoană publică. Un fel de sihastru, citindu-şi în chilia sa psalmii (cărţile religioase chiar sunt pe raftul întâi al bibliotecii personale) şi scriindu-şi apocrifele, născute postmodernist din cărţi de religie, beletristică, istorie, filozofie…” (Mircea V. Ciobanu)

Ne vedem la Târgul de Carte Gaudeamus de la Romexpo, Pavilionul B2, standul nr.69 în perioada 7 – 11 decembrie.

Poți procura cărțile Cartier în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Comandă cărțile Cartier oriunde ai fi, le livrăm rapid https://cartier.md/
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier

și pe facebook la:

https://www.facebook.com/edituracartierhttps://www.facebook.com/librariilecartier/

Număr de vizualizări :74


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro