”Urbanitas – Simpozion de Istorie și Patrimoniu Urban” (ediția a VII-a)

nov. 8th, 2022 | By | Category: Postcard

Muzeul Municipiului București (MMB) organizează ”Urbanitas – Simpozion de Istorie și Patrimoniu Urban”, ediția a VII-a, care va avea loc vineri, 11 noiembrie 2022, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Dosar tematic: ”Monarhia și Orașul Românesc”. Istoria orașului și Patrimoniul urban sunt temele de bază ale acestui simpozion, completate la fiecare ediție cu un dosar tematic variabil, care în acest an este intitulat „Monarhia și orașul românesc”, celebrând astfel centenarul Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022). Vor fi prezentate contribuții care abordează din diverse perspective de analiză legăturile dintre monarhie și impactul măsurilor de ordin edilitar, economic, social și cultural asupra orașelor din România în perioada 1881-1947. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Prin acest simpozion anual, Muzeul Municipiului București pune la dispoziţia specialiștilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu și facilitează comunicarea la nivel naţional și internațional.

Programul ediției a VII-a este următorul:

09:00-09:20 – Deschiderea Simpozionului

Adrian Majuru, Director, Muzeul Municipiului București

Sorin Antohi, Membru în Academia Europaea

Partea I: Istorie și Patrimoniu Urban

09:20-11:00 – Moderator Vasile Opriș

Andreea Mâniceanu, „De la «Ulița Mare» la Strada Franceză. Momente din istoria celei mai vechi străzi bucureștene”

Mihaela Rafailă, „Case domnești din mănăstirile bucureștene”

Raluca-Iuliana Moței, Camelia-Mirela Vintilă, „Istoria arhitectural-urbanistică a zonei bisericii Sf. Nicolae Dintr-o Zi (a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. XX)”

Nicoleta Bădilă, „Povestea nespusă a unui arhanghel: Sfântul Mihail de la Mănăstirea Văcărești”

Cezar-Petre Buiumaci, „Crucile din piatră ale Bucureştilor”

11:00-11:20 – pauză

Partea a II-a: Monarhia și Orașul Românesc

11:20-13:00 – Moderator Ștefania Dinu, Biserica Azilului „Elena Doamna”

Gabriel-Stelian Constantin, „Modernizarea învățământului în timpul regelui Carol I”

Număr de vizualizări :62


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro