spot_img

Tinerii din București și Sibiu, invitați la proiecții gratuite de filme documentare pe probleme de mediu

Tinerii din București și Sibiu sunt invitați să vizioneze gratuit o selecție din cele mai importante documentare europene pe subiecte legate de schimbările climatice și problematica deșeurilor. Acestea vor rula la Cineplexx Sibiu și Cineplexx Titan, din București, în datele de 18 noiembrie, respectiv 25 noiembrie 2022. Proiecțiile, care vor fi urmate de discuții conduse de experți în probleme de mediu și reprezentanți UE, sunt organizate în cadrul proiectului cu finanțare europeană ”EU Youth Cinema: Green Deal”, cu scopul de a informa tinerii despre marile teme ale protecției mediului și de a-i motiva să susțină atingerea obiectivelor din Pactul Verde al UE. Acestea, plus alte câteva zeci de filme pe teme de mediu subtitrate în limba română, vor putea fi vizionate gratuit și pe platforma de streaming a proiectului – www.euyc.green, fără a fi nevoie de înregistrare.

Întregul program – proiecții de cinema și streaming – este gratuit pentru clasele de elevi și grupurile de tineri care sunt înregistrate de către profesorii sau însoțitorii lor folosind formularul online

Filmul polonez ”Ultima Generație” – povestea unei tinere care se hotărăște să intre în lumea activismului ecologist – și ”Evoluția Climei Planetei” –  o capodopera științifică din Danemarca ce ilustrează legătura dintre creșterea temperaturilor globale și efectele sale asupra climei și bunăstării umane, vor fi proiectate pe 18 noiembrie, la Sibiu. Discuțiile ulterioare, cu atenție centrată pe subiectul energiei și climei, îl vor avea ca invitat special pe europarlamentarul român Nicolae Ștefănuță, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.

Alte două filme – ”Muntele de Textile – Povara ascunsă a modei” și ”Schimbările Climatice – Faptele” – vor fi proiectate pe 25 noiembrie, la Cineplexx Titan, din București, în timpul Săptămânii Europene a Reducerii Deșeurilor. Primul este o producție irlandeză  filmată în Kenya, despre efectele sociale și de mediu ale supra-consumului de haine, cu focus asupra modului în care hainele aruncate la gunoi de europeni ajung să sufoce gropile de gunoi și apele unor țări africane. Al doilea film,  produs de BBC și narat de Sir David Attenborough, ne introduce în teoriile științifice ale schimbărilor climatice, oferind explicații, teorii, soluții și inovații menite să ajute la reducerea încălzirii globale.  

Inițiat de LET’S CEE Film Festival Association și coordonat în 5 țări, printre care și România, proiectul EU Youth Cinema: Green Deal a fost lansat în primăvara acestui an, fiind co-finanțat de UE și implementat în colaborare cu mai mulți parteneri din Europa. Sponsor și partener al proiectului este și Ministerul federal austriac pentru acțiuni climatice, mediu, energie, mobilitate, inovare și tehnologie, care sprijină proiectul orientat spre viitor și ajută la schimbul de bune practici de mediu la scară transfrontalieră.  

În România, programul educațional este implementat prin susținerea Cineplexx România și în colaborare cu două ONG-uri partenere: Asociația ENKIDU din București (www.cinemaframe.ro) și Urban Bike Revolution din Sibiu (urganbikerev.org). 

Programul atrage atenția asupra provocărilor la adresa mediului înconjurător și promovează conștientizarea nevoii ca oamenii să adopte un trai sustenabil. Întreaga colecție de filme care vor fi proiectate pe parcursul celor 2 ani de proiect cuprinde nu mai puțin de 25 de filme europene. Acestea au fost și vor fi proiectate în sălile Cineplexx din 21 de orașe europene, din Austria, România, Croația, Slovenia și Macedonia de Nord, precum și pe platforma de streaming www.euyc.green . Proiectul mai include ateliere, prezentări, discuții și materiale didactice pentru profesori pe teme legate de mediu. Proiectul este recomandat de Forumul Cultural Austriac din București.

MUNTELE DE TEXTILE – POVARA ASCUNSĂ A MODEI

(acest film va fi disponibil în cinema și prin platforma de streaming)

IRLANDA (2020) | REGIA: FELLIPE LOPES | DOCUMENTAR | 22 MINUTE 

Filmul brazilianului Fellipe Lopes este un apel impresionant al mișcării #SlowDownFashion. Documentarul evidențiază costurile sociale și de mediu ale comerțului cu îmbrăcăminte la mâna a doua și urmărește traseul hainelor noastre nedorite, de la coșurile de gunoi din Europa până la depozitele de gunoi și apele din Sud. Filmat în Kenya, Irlanda și Belgia, filmul ne invită să ne reimaginăm modul în care concepem, purtăm și reutilizam hainele – astfel încât deșeurile noastre de îmbrăcăminte să nu mai devină povara unei alte țări.

SCHIMBĂRILE CLIMATICE – FAPTELE (vezi trailer)

(acest film va fi prezentat exclusiv la cinema)

MAREA BRITANIE (2019) | REGIA: SERENA DAVIES | DOCUMENTAR | 60 MINUTE 

Găzduit de Sir David Attenborough și produs pentru BBC, documentarul oferă o privire aprofundată asupra teoriilor științifice ale schimbărilor climatice. Regizorul Serena Davies explorează, de asemenea, soluții posibile, examinează inovațiile, tehnologiile și acțiunile pe care guvernele, industriile și instituțiile din întreaga lume le întreprind pentru a preveni încălzirea în continuare a planetei și descrie oamenii care luptă pentru aceste schimbări. ”Fiecare dintre noi are puterea de a face schimbări și, mai ales, de a le face acum”, a declarat Sir David Attenborough.


ULTIMA GENERAȚIE (vezi trailer)

(acest film va fi prezentat exclusiv la cinema)                         

POLONIA (2021) | REGIA: MIKOŁAJ BOROWY | DOCUMENTAR | 52 MINUTE 

Janka se trezește în fiecare zi cu gândul la sfârșitul lumii. Potrivit oamenilor de știință, 2030 va fi anul în care vom declanșa reacții în lanț care vor duce la sfârșitul civilizației noastre. Această povară o împinge pe Janka să ia măsuri radicale. Ea începe să înțeleagă că va trebui să facă o alegere. Implicarea în mișcarea climatică îi domină viața de zi cu zi; munca si studiile sunt lăsate pe plan secund. Activismul se dovedește a fi o formă de acțiune care îi dă putere și speranță. În mijlocul peisajului lunar al unei mine de cărbune  de suprafață, ea își dă seama cât de departe va merge pentru a opri acest lucru. Regizorul și activistul Mikolaj Borowy spune: ”Lupta împotriva schimbărilor climatice este în primul și-n primul rând despre oameni, despre viețile noastre”. 

EVOLUȚIA CLIMEI PLANETEI (vezi trailer)

(acest film va fi disponibil în cinema și prin platforma de streaming)

DANEMARCA (2021) | AUTOR: JESPER THEILGAARD | DOCUMENTAR 

Filmul este o capodopera științifică într-un format ușor accesibil și captivant, care include fotografii, vizualuri și animații. Documentarul se întoarce la începuturile creării planetei noastre și arată cum climatul nostru se bazează pe un echilibru complex. Un echilibru pe care oamenii îl distrug acum efectiv. În același timp, filmul ilustrează interconexiunea dintre creșterea temperaturii datorită activităților umane și efectele secundare care rezultă asupra climei, naturii și bunăstării umane – și, prin urmare, este foarte recomandat în scopuri didactice.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508