Ioana S. Bogorodea, câștigătoarea Premiul Național pentru Debut în Poezie și Presă culturală  ”Traian T. Coșovei, ediția a VIII-a

nov. 20th, 2022 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, a avut loc Gala Premiului Național pentru Debut în Poezie și Presă culturală  ”Traian T. Coșovei”, ediția a VIII-a.Juriul, compus din scriitorii Mircea ARMAN, Dan Mircea CIPARIU, Ştefania COŞOVEI, Adrian SUCIU și Tudor VOICU,  a anunțat câștigătorii ediției  în cadrul unui eveniment care s-a desfășurat în sala Iosif Naghiu a Muzeului Național al Literaturii Române. Diplomele au fost realizate de Cristian Ghica. Festivitatea premiilor acordate de Asociația Culturală Direcția 9  în parteneriat cu Editura Tracus Arte, Revista Tribuna, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Presă Culturală, Muzeul Național al Literaturii Române și AgențiadecArte.ro a debutat cu o scurtă intervenție a mebrilor juriului și a partenerilor.

Scriitorul și moderatorul evenimentului Adrian Suciu a deschis Gala cu un cuvânt de salut și l-a invitat la microfon pe Mircea Arman, directorul revistei Tribuna.

Filosoful Mircea Arman a susținut un scurt discurs despre importanața ”imaginativului” în poezie și despre versul autentic ca act al gândirii.

În continuare,  Adrian Suciu i-a oferit scriitorului și managerului cultural Dan Mircea Cipariu o poezie de Traian T. Coșovei, dactilografiată și semnată de acesta, poezie care îi era dedicată.

Dan Mircea Cipariu a citit  poezia publicului prezent la eveniment  și  a făcut apoi un salt memorabil  și savuros în timp, amintind cum decurgeau serile de scriere creativ – ironică în jurul lui Traian T. Coșovei.

Din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a luat cuvântul Marian Nencescu, care a vorbit despre personalitatea lui Traian T. Coșovei în raport cu realitetea culturală actuală. Tudor Voicu a salutat publicul și l-a îndemnat să primească pozia cu încredere. La microfonul Galei a urmat un moment inedit în care actrița și poeta Ioana Crăciunescu a recitat o poezie scrisă de Traian T. Coșovei și a amintit întâmplări comune cu scriitorul de care a fost foarte apropiată. Una dintre  surprizele serii a fost intervenția regizorului Ioan Cărmăzan, care a vorbit despre prietenul său Traian T. Coșovei și poezia acestuia. Apoi, gazda evenimentului, Adrian Suciu a propus un moment de reculegere în memoria lui Traian T. Coșovei.

Poetul Cristian Ghica l-a prezentat pe muzicianul Tic Petroșel, care a susținut un prim moment muzical acompaniat de Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn.

În a doua parte a Galei, patru tineri studenți în anul III la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București: Alexia Caras, Andreea Gîrbea, Teodora Crișan și Fabian Ciobanu au interpretat câte o poezie de Traian T. Coșovei, bucurându-se de atenția, entuziasmul și aplauzele participanților la eveniment.

Poetul Mugur Dumitriu a citit o poezie de Traian T. Coșovei și o creație proprie. În continuare, Tudor Voicu a prezentat volumul scriitoarei Rodica Buzdugan, vomul intitulat ”Să fi rămas fata pădurii” (Tracus Arte, 2021). Invitată la microfon, poeta Rodica Buzdugan a citit un text de Traian T. Coșovei.

Tic Petroșel, însoțit pe scenă de Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn au oferit publicului încă un moment marca ”Brumariada”, interpretând trei piese din albumul cu melodii compuse pe versuri de Emil Brumaru.

După momentul muzical, Adrian Suciu a anunțat și înmânat premiile.

Premiul Național pentru Debut în Presa Culturală ”Traian T. Coșovei” a fost câștigat de Bianca Perețeanu, care a mulțumit pentru susținere.

Premiul Editurii Tribuna a fost câștigat de Janeta Iuga, căreia îi va fi publicat volumul de debut la editura clujeană. Janeta Iuga a primit, de asemenea, o lucrare grafică semnată Mircia Dumitrescu.

Premiul Național pentru Debut în poezie ”Traian T. Coșovei” ediția a VIII-a a fost câștigat de Ioana S. Bogorodea, căreia îi va fi publicat volumul de debut la Editura Tracus Arte și care a primit un trofeu realizat de artistul George Apostu. Ioana S. Bogorodea a citit două poezii din manuscrisul câștigător.

Gala Traian T. Coșovei, ediția a VII-a s-a încheiat cu un moment muzical susținut de Tic Petroșel, Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn.

Artistul Mugur Popa a realizat live lucrări grafice cu instantanee din cursul evenimentului, lucrări pe care le-a oferit Ștefaniei Coșovei.

Evenimentul va fi transmis la postul de televiziune Orizont TV.

Tudor VOICU

Număr de vizualizări :257


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro