spot_img

Ioana S. Bogorodea, câștigătoarea Premiul Național pentru Debut în Poezie și Presă culturală  ”Traian T. Coșovei, ediția a VIII-a

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, a avut loc Gala Premiului Național pentru Debut în Poezie și Presă culturală  ”Traian T. Coșovei”, ediția a VIII-a.Juriul, compus din scriitorii Mircea ARMAN, Dan Mircea CIPARIU, Ştefania COŞOVEI, Adrian SUCIU și Tudor VOICU,  a anunțat câștigătorii ediției  în cadrul unui eveniment care s-a desfășurat în sala Iosif Naghiu a Muzeului Național al Literaturii Române. Diplomele au fost realizate de Cristian Ghica. Festivitatea premiilor acordate de Asociația Culturală Direcția 9  în parteneriat cu Editura Tracus Arte, Revista Tribuna, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Presă Culturală, Muzeul Național al Literaturii Române și AgențiadecArte.ro a debutat cu o scurtă intervenție a mebrilor juriului și a partenerilor.

Scriitorul și moderatorul evenimentului Adrian Suciu a deschis Gala cu un cuvânt de salut și l-a invitat la microfon pe Mircea Arman, directorul revistei Tribuna.

Filosoful Mircea Arman a susținut un scurt discurs despre importanața ”imaginativului” în poezie și despre versul autentic ca act al gândirii.

În continuare,  Adrian Suciu i-a oferit scriitorului și managerului cultural Dan Mircea Cipariu o poezie de Traian T. Coșovei, dactilografiată și semnată de acesta, poezie care îi era dedicată.

Dan Mircea Cipariu a citit  poezia publicului prezent la eveniment  și  a făcut apoi un salt memorabil  și savuros în timp, amintind cum decurgeau serile de scriere creativ – ironică în jurul lui Traian T. Coșovei.

Din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a luat cuvântul Marian Nencescu, care a vorbit despre personalitatea lui Traian T. Coșovei în raport cu realitetea culturală actuală. Tudor Voicu a salutat publicul și l-a îndemnat să primească pozia cu încredere. La microfonul Galei a urmat un moment inedit în care actrița și poeta Ioana Crăciunescu a recitat o poezie scrisă de Traian T. Coșovei și a amintit întâmplări comune cu scriitorul de care a fost foarte apropiată. Una dintre  surprizele serii a fost intervenția regizorului Ioan Cărmăzan, care a vorbit despre prietenul său Traian T. Coșovei și poezia acestuia. Apoi, gazda evenimentului, Adrian Suciu a propus un moment de reculegere în memoria lui Traian T. Coșovei.

Poetul Cristian Ghica l-a prezentat pe muzicianul Tic Petroșel, care a susținut un prim moment muzical acompaniat de Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn.

În a doua parte a Galei, patru tineri studenți în anul III la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București: Alexia Caras, Andreea Gîrbea, Teodora Crișan și Fabian Ciobanu au interpretat câte o poezie de Traian T. Coșovei, bucurându-se de atenția, entuziasmul și aplauzele participanților la eveniment.

Poetul Mugur Dumitriu a citit o poezie de Traian T. Coșovei și o creație proprie. În continuare, Tudor Voicu a prezentat volumul scriitoarei Rodica Buzdugan, vomul intitulat ”Să fi rămas fata pădurii” (Tracus Arte, 2021). Invitată la microfon, poeta Rodica Buzdugan a citit un text de Traian T. Coșovei.

Tic Petroșel, însoțit pe scenă de Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn au oferit publicului încă un moment marca ”Brumariada”, interpretând trei piese din albumul cu melodii compuse pe versuri de Emil Brumaru.

După momentul muzical, Adrian Suciu a anunțat și înmânat premiile.

Premiul Național pentru Debut în Presa Culturală ”Traian T. Coșovei” a fost câștigat de Bianca Perețeanu, care a mulțumit pentru susținere.

Premiul Editurii Tribuna a fost câștigat de Janeta Iuga, căreia îi va fi publicat volumul de debut la editura clujeană. Janeta Iuga a primit, de asemenea, o lucrare grafică semnată Mircia Dumitrescu.

Premiul Național pentru Debut în poezie ”Traian T. Coșovei” ediția a VIII-a a fost câștigat de Ioana S. Bogorodea, căreia îi va fi publicat volumul de debut la Editura Tracus Arte și care a primit un trofeu realizat de artistul George Apostu. Ioana S. Bogorodea a citit două poezii din manuscrisul câștigător.

Gala Traian T. Coșovei, ediția a VII-a s-a încheiat cu un moment muzical susținut de Tic Petroșel, Bianca Ioana Dumitriu și Valeriy Mayn.

Artistul Mugur Popa a realizat live lucrări grafice cu instantanee din cursul evenimentului, lucrări pe care le-a oferit Ștefaniei Coșovei.

Evenimentul va fi transmis la postul de televiziune Orizont TV.

Tudor VOICU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508