spot_img

Festivalul de Muzică Veche București

Unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România – Festivalul de Muzică Veche București – organizează ediția a XVII-a în perioada 10 – 27 noiembrie 2022 în diverse spații culturale din capitală, sub genericul ”Orient și Occident”. Artiști renumiți din Spania, Germania, Franța, India, Italia, Armenia și România invită publicul să redescopere noutatea muzicii vechi într-un repertoriu marcat de nostalgia și eleganța unor timpuri uitate sau puțin cunoscute. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Pe parcursul celor două săptămâni festivaliere, în spații precum Muzeul Național de Artă al României, Sala Radio, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Universitatea Națională de Muzică din București și Biserica Sfântul Ioan Rusul. Vor evolua: chitaristul Xavier Díaz Latorre (Spania), Emilio Villalba și formația sa, Cantica (Spania), clavecinistul Ketil Haugsand (Germania), ansamblul Le Consort (Franța), Sangam Trio (India, Italia), Corul Etheros (România), ansamblul Sempre (România), formația Trei Parale (România), Arsen Petrosyan Quartett (Armenia), Corul Melos Paisian (România). Invitați speciali: prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiță și monahul Filotheu Bălan (doi dintre cei mai apreciați muzicologi bizantini ai momentului). Unul dintre momentele așteptate ale actualei ediții este inaugurarea în concert a unui clavecin, model francez, cu două manuale, creație a lui Ketil Haugsand și a lui Philippe Vaille (The Paris Workshop). 

            „Am construit ediția 2022 în jurul acestei teme – „Orient și Occident” – întrucât este una cât se poate de congruentă cu vocația unui festival aflat la granița răsăriteană a Europei. Este o ediție a revenirii la normalitatea bucuriei și actului artistic,după perioada gri a pandemiei. Programul este și o pledoarie pentru „Descoperă noutatea muzicii vechi!” – crezul festivalului nostru. Este minunat să vedem cum publicul revine, din ce în ce mai numeros și mai interesat, de la un an la altul”, a declarat directorul festivalului, Laurențiu Constantin. 

            Programul, prezentat sub titlul generic Orient și Occident, ilustrează personalitatea unui festival de muzică veche organizat la granița răsăriteană a Europei. Periplul muzical va reuni diferite stiluri și expresii, de la muzică barocă, renascentistă la cea bizantină, de la muzica evreilor sefarzi, armenească la cea veche românească și indiană, acoperind un spațiu temporal ce pornește de la primele veacuri ale mileniului trecut și ajunge până la începutul secolului al XIX-lea. 

Festivalul se va deschide pe 10 noiembrie 2022, ora 19.00, la Palatul Bragadiru, cu concertul SEPHARDICA, propus de Emilio Villalba și de ansamblul său, Cantica, din care mai fac parte Sara Marina și Ángeles Núñez. Gândit ca o călătorie în timp și spațiu, programul va aduce spiritul muzicii sefarde, prin intermediul cântecelor cu origini medievale, parte din ele fiind de factură orală, marcate de influențele locurilor unde s-au stabilit evreii sefarzi: Nordul Africii, Balcani, Grecia, Turcia. Titlul concertului face trimitere la „Sepharad”, termen cu origini biblice ce însemna pentru evreii secolului al II-lea acasă, loc asimilat în acea perioadă cu Peninsula Iberică. În concertul de la Palatul Bragadiru, artiștii vor prezenta câteva dintre cele mai vechi și frumoase cântece, conservate într-o manieră cât mai apropiată de cea în care ar fi fost ele interpretate odinioară, cu instrumente de epocă, precum lăută, rabel, duf, psalter și multe altele. Sunt melodii de dragoste și dor, cântece de leagăn transmise de la bunici la nepoți, din vremuri imemoriale și până în prezent. 

            Programul Festivalului poate fi găsit pe: https://earlymusic.ro/ 

            Biletele se pot achiziționa din rețeaua fizică Eventim sau online: https://bit.ly/3U0EYkh 

            Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva. 

            Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Francez, Uniunea Armenilor din România, Institutul Liszt București, Palatul Bragadiru, Institutul Cervantes, Fundația Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Centrul Cultural Rabindranath Tagore.

            Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Delicatese Florescu.

            Parteneri media: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, RFI, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, News.ro, informateca.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, BookHub.ro. 

            Festivalul de Muzică Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În anul 2015 acesta a devenit membru (la vremea aceea singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). 

            Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină, mergând până la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean și Orient. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508