„Cai verzi pe pereți”  de Cristina A. Bejan

nov. 1st, 2022 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Tracus Arte va apărea volumul „Cai verzi pe pereți”  de Cristina A. Bejan. Cristina A. Bejan, istoric, dramaturg și poetă, predă în prezent la Universitatea Metropolitană de Stat din Denver. A fost cercetătoare pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, unde a publicat zeci de articole despre lagărele de muncă din Africa și Europa. Cartea ei academică ”Intelectuali și fascism în România interbelică: Asociația Criterion” a fost lansată anul trecut. Volumul ei de debut în poezie ”Green Horses on the Walls” (Cai verzi pe pereți) a fost publicată în vara lui 2020. Cea mai recentă piesă de teatro, ”J’y suis j’y reste” / ”Aici sunt, aici stau”, despre cei care au fugit din România comunistă, a fost publicat în Voci în mișcare, un volum editat de Domnica Rădulescu și Roxana Cazan. Piesele sale s-au jucat pe scene din SUA, Marea Britanie, România și Vanuatu. Bejan locuiește în Denver, Colorado, SUA, de unde se implică activ cu organizația pe care a fondat-o, „Bucharest Inside the Beltway”.

Green Horses on the Walls a obținut următoarele premii și nominalizări:

Independent Press Book Award Winner (2021)
Human Relations Indie Book Award Winner (2021)
Next Generation Indie Book Award Finalist (2021)
Colorado Authors League Book Award Finalist (2021)

„Dar nimic nu mă putea pregăti pentru viața pe insulă”, spune Cristina A. Bejan într-un poem memorabil despre exil. Insula plină de poezie a fost întotdeauna alături de ea, o insulă fizică și spiritual, făcută din oameni pe care îi iubește sau nu, din cotidianul unei vieți trăite și detaliate în țara ei de origine, din limbile pe care le exprimă. Aceste poezii umplu limba engleză cu plăcerile unei lumi căreia îmi place să mă predau. E o poetă întru totul, născută așa și, într-un mod generos, a noastră acum. 

Andrei Codrescu

Cai verzi pe pereți a Cristinei A. Bejan este o radiografie sensibilă și vibrantă a imigranților neutri: negocierea profundă dintre imagini/cuvinte/valori scufundate în țara natală a tatălui ei, România, și descoperirile zilnice făcute de poetă din punctul de vedere al unei tinere americane în epoca #MeToo. Acest puzzle liric și matur ne duce într-o călătorie amară în viitor folosind trecutul, și peste granițele geografice și emoționale. Să pornim la drum!

Saviana Stănescu

Cai verzi pe pereți este o odisee crudă și surprinzătoare a unei personalități tremurătoare, împărțite între culturi, limbi, istorii chinuitoare de familie, traume sfâșietoare și o dorință aprigă de a vindeca și de a transforma experiența într-un act mântuitor și de împuternicire. Vocea poetică izbucnește cu o onestitate fără compromisuri și indicii de nostalgie pentru peisaje extraordinare și dezordonate, cum ar fi străzile agitate și oamenii din București, în timp ce străbate și peisajele înspăimântătoare ale unei amintiri sătule de momente chinuitoare de violență sexuală și saloane sinistre destinate sănătății mintale. Experiența este canalizată într-o orchestrație lingvistică efervescentă și curajoasă, presărată delicios cu poliglosie, uneori dureroasă, uneori plină de suspans, și totuși, alteori, luminoasă și capricioasă. Un tur de forță poetic al povestirii cathartice.

Domnica Rădulescu

Număr de vizualizări :181


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro