spot_img

111 Film prezintă două serii de podcast-uri originale: ”La Cărdăreni” și ”La Graniță. Istorii repetitive” 

111 Film & Events pregătește publicului două serii de podcast-uri serial – fiecare a câte 15 episoade – bazate pe textele ”La Cordăreni”, de Gabriel Pintilei și ”La graniță. Istorii repetitive”, după cartea lui Alexei Vakulovski, „Copiii foametei. Mărturii”.  Cele două serii vor fi difuzate pe platforme de podcasting dedicate, precum – Youtube, Spotify, Google Podcasts și Apple Podcasts și îi vor purta pe ascultători în universurile create de Pintilei și Vakulovski, , în lectura unor actori precum Pavel Bartoș, Șerban Pavlu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Adina Andrei Lucaciu, Iulia Verdeș, Cezar Antal, a unor muzicieni precum Corina Chiriac sau Macanache și a unor personalități precum Mihaela Glăvan, Irina Margareta Nistor  sau Petronela Rotar. Cele două serii vor fi urcate pe platformele de podcasting până la finalul acestui an, fiind disponibile tuturor iubitorilor acestui gen.  

La Cordăreni este o colecție de povestiri semi-fantastice din viața unui sat românesc (semi-) intrat  în Uniunea  Europeană. Povestirile sunt scrise cu mult umor și multă sensibilitate, surprinzând atmosfera dintr-un sat din Moldova de fiecare dată prin prisma unui alt personaj. Așa întâlnim pe rând preotul, nebunul satului, nou-venitul neștiut de nimeni, abia mutat în sat, primarul sau cârciumarul – fiecare regăsindu-se, însă, în plan secund și în celelalte povestiri, mai mult sau mai puțin prezent. Personajele – savuroase, duioase, imperfecte, reale – desprinse din peisajul satului românesc al ultimilor zece ani, încearcă să își ducă viața mai departe așa cum știu ei dintotdeauna, dar se confruntă cu problemele zilelor noastre – de la emigrarea pentru a-și găsi un loc de muncă, până la prezența internetului în sat si a gunoiului reciclabil. Împreună, interconectate, povestirile alcătuiesc un tablou tragic-comic complet al vieții la sat, un sat obișnuit al României actuale.

Ascultătorul este imediat absorbit în toată zarva satului, se apropie sufletește de fiecare dintre personaje, putându-se identifica cu acesta și atmosfera lui, fie că provine din mediul urban sau rural.

Scenariul podcastului La graniță. Istorii repetitivepleacă de la cele 43 de interviuri cu supravieţuitorii foametei din 1946-1947 din R.S.S. Moldoveneasă/Basarabia consemnate în volum, foamete provocată deliberat de politica de stat a URSS și a partidului comunist condus de Stalin. Textul lui Alexei Vakulovski este un apel la memorie, un text document despre un moment de istorie ce părea, până de curând, extrem de îndepărtat, dar care acum, aproape anacronic, pare a se întoarce. Un text mărturie care vorbește despre teroare, disperare și dezumanizare. Foametea a luat atunci tot: normalitate, putere, demnitate, iubire, familie, viață. „S-a lăsat asupra noastră o foamete groaznică. Ne-au luat toată pâinea. Toată. Umblau prin sat, cotrobăiau prin casele oamenilor, luau pâinea și au început oamenii a muri. Cădeau jos din mers și nu se mai ridicau. De foame mureau. Și cei mai sănătoși, mai voinici, abia puteau săpa o groapă.”

Podcast-urile La Cordăreni și La graniță. Istorii repetitive sunt proiecte realizate de 111 Film & Events, co-finanțate de Administraţia Fondului Cultural Naţional*(AFCN). 

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului fi-nanțării.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Despre 111 Film & Events

Din 2013 și până în prezent, 111 Film & Events a derulat o serie de proiecte în sfera educației cinematografice. Prin activitățile pe care le desfășoară, 111 Film & Events își propune să identifice și să susțină tineri pasionați în domeniul filmului, cu potențial pentru viitoare cariere 

în acest domeniu. Astfel, 111 Film & Events desfășoară o serie de activități culturale precum: Production Hub – Atelier de producție de film, GoBucharest – atelier de educație vizuală pentru adolescenți, Film Exit – atelier de educație vizuală pentru copii etc.

Totodată 111 Film & Events este implicat în activități din sfera educației non-formale, cele mai recente fiind: Campania „Leapșa pentru viață” (Împreună cu Asociația EDIT), în 2020, iar în toamna anului 2022 – proiectul „A fost o dată” – ateliere creative pentru copii, împreună cu UNTEATRU.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508