spot_img

10 distincții decernate la Gala „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak”

Ediția a XII-a, 2022 – BRIDGES a Galei „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak” s-a desfășurat pe 17 noiembrie la Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă Al României. Proiectul a fost organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului – FONPC și a fost prezentat de Zoli TOTH.

Premiile Drepturilor Copilului J. Korczak sunt o formă de recunoaştere publică a profesioniștilor care apără și promovează drepturile copilului, dar și a copiilor și tinerilor cu activități remarcabile. Această competiție este cel mai important proiect dedicat promovării drepturilor copilului, adresat sectorului asociativ și public din România, precum și mass-mediei și este organizat în cadrul proiectului Festivalul Drepturile Copilului. Premiile din acest an au fost acordate chiar tinerilor și copiilor care luptă pentru propriile drepturi și au purtat denumirile IMPLICARE, CURAJ, SPERANȚĂ, VIZIUNE, EMPATIE și INOVARE.

În contextul situației din Ucraina, Ediția 2022 – BRIDGES a conectat simbolic, prin poduri de empatie, tinerii artiști ucraineni și români, precum și proiecte remarcabile de responsabilitate socială care sprijină persoanele vulnerabile din România și Ucraina.

Evenimentul s-a bucurat de prezența pe scenă a Excelenţei Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, a Elenei Tudor, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și a Nataliei Mosor, Director Institutului Polonez din București.

Bogdan Simion, Președintele FONPC și coordonator, alături de Fundația Sera România și FONPC, al celei mai ample acțiuni umanitare dedicate conflictului din Ucraina, a marcat în discursul său faptul că 2022 este și un an aniversar pentru FONPC. Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului împlinește anul acesta 25 de ani de luptă pentru și alături de copiii și tinerii din România.

Pe scena Galei „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak” au urcat DARIUS-DIMITRIE PASĂRE- pian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, IRA (Irina Orlova) – care a venit în România din orașul Herson, Ucraina și este absolventă a Academiei Municipale de Arte de Varietăți și Circ din Kiev, compozitoare și profesoară de muzică pop, Asociația cultural artistică „ART GENERATION” cu un spectacol de dans contemporan în regia și coregrafia Denisei Imbrea (Fodor) și “Povestea Copacului”  – un moment de teatru realizat în jurul a 12 copii și tineri din Ucraina refugiați la Iași, în regia Anei Hegyi și cu sprijinul Fundației Star of Hope România.

Avem în minte o versiune stilizată a activiștilor. Ni-i imaginăm calmi, gata oricând de dialog și compromisuri. În momentul în care protestează, refuză să renunțe la cererile lor, în momentele în care se revoltă împotriva unui sistem care le face rău, adulții le întorc spatele. Activiștii sunt meniți să rupă țesăturile comunităților nedrepte și să brodeze o nouă ordine socială. Nu ar trebui să existe așteptări din partea adulților ca tinerii să fie activiști. Copiii nu ar trebui să lupte constant pentru o lume mai bună, pentru că adulților nu le pasă. Copiii ar trebui să se joace. De prea multe ori, în activismul nostru, pentru că suntem singurele puncte de sprijin pentru colegii noștri, nu avem timp să ne bucurăm de copilărie. Asta vrem la FONPC – copiii să poată accesa dreptul lor la joacă, iar asta înseamnă să protejam copiii apărători ai drepturilor copilului.” (Dominique Ogreanu – Coordonator al departamentului Participarea Copiilor, FONPC)

De asemenea, evenimentul a găzduit două expoziții, una aparținând ALESIEI IOSUB – elevă la Liceul de Arta „Ștefan Luchian” din Botoșani, cealaltă fiind semnată EKATERINA STOYANOVA, artistă din Odesa, Ucraina, momentan stabilită în România.  Alături de lucrările Ekaterinei s-au aflat și 21 de tablouri pictate de copii și tineri din cele mai încercate zone ale Ucrainei – Nikolaev și Herson.

Decernarea premiilor a început cu acordarea trofeelor ediției a XI-a, care nu s-a putut desfășura fizic din pricina pandemiei și acestea au mers către Loredana DOROBANȚU – Premiul „Profesionist din cadrul autorităților publice locale, centrale”, Andreeas NOVACOVICI – Premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu” dedicat unui tânăr debutant, Diana ONCIOIU – Premiul pentru Jurnalism, Aurora VATAMANIUC – Premiul „Profesionist pentru întreaga carieră dedicată promovării și protejării drepturilor copilului”, Cristina BALA – Premiul „Profesionist din cadrul organizațiilor neguvernamentale”.

Premiile Drepturilor Copilului J. Korczak”  ediția 2022 – BRIDGES au fost acordate PENTRU IMPLICARE Voluntarilor Fundației pentru Sprijin Comunitar”,  PENTRU CURAJ Asociației Elevilor din Constanța, PENTRU SPERANȚĂ Societății pentru copii și părinți  – SCOP, Timișoara, PENTRU VIZIUNE Inițiativei Girl Up, PENTRU EMPATIE Bord-ului Copiilor din România – Unicef și PENTRU INOVARE Inițiativelor editoriale #GEN.

“Lucrul cel mai important cu care rămânem după această gală este ideea de a crea poduri reale între comunități, între români și ucraineni, între tineri și oameni care să îi asculte. Noi am avut această șansă ca niște adulți să ne asculte, să ne ia în seamă și să ne trateze cu respect.” Denisa Cotor – Gen, Revistă / Premiu pentru INOVARE.

Proiectul a putut fi posibil cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale. Din primul moment al debutului crizei din Ucraina, CARE a demarat una dintre cele mai mari desfășurări de forțe umanitare din Europa ultimilor 50 de ani, intitulată CARE FOR UKRAINE. Această acțiune s-a realizat  prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC. Coordonarea la nivel național s-a făcut prin intermediul Fundației SERA România – organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România. În cele 8 luni ale conflictului CARE a sprijinit peste 52.000 refugiați ucraineni în România, peste 44.000 de persoane vulnerabile prinse de conflict pe teritoriul ucrainean, către care au fost trimise peste 375 de tone de ajutoare. 

Parteneri – INSTITUTUL POLONEZ DIN BUCUREȘTI și FUNDAȚIA SERA ROMÂNIA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508