”Vioara lui Enescu la sate – 10 ani”. Gabriel Croitoru începe turneul naţional

oct. 26th, 2022 | By | Category: Eveniment

Am avut de-a lungul acestor 10 ani doar ecouri pozitive de la oameni care nu au avut niciodată tangență cu muzica noastră și care au rămas impresionați. Unii au promis că vor reveni, s-au și ținut de cuvânt și în anumite sate unde am ajuns de mai multe ori, i-am regăsit. Asta m-a făcut să spun că acest turneu trebuie să continue și că mesajul nostru ajunge la inimile oamenilor. Anul acesta revenim cu o nouă ediție.  (violonistul Gabriel Croitoru)

Turneul ”Vioara lui Enescu la sate” va începe în două sate din județul Bistrița-Năsăud: joi, 27 octombrie, în Căianu Mic, iar vineri, 28 octombrie, în Prundu Bârgăului. După 10 ani de călătorii prin țară alături de pianistul Horia Mihail, anul acesta violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, Simina Croitoru, să ducă muzica clasică împreună în satele şi comunele din România, dar și pe scenele unor mari orașe din țară, urmând ca la finalul turneului, la Ateneul Român din București, să li se alăture și pianistul Horia Mihail.  De un deceniu violonistul Gabriel Croitoru duce muzica clasică acolo nimeni nu se gândește la ea. Iar cuvântul care definește această ediție este BUCURIE, spune violonistul înainte cu o zi de începerea turneului: Bucurie, pentru că se întâmplă. Poate că nimeni nu a crezut la început că acest proiect va aduce atâta căldură în locuri în care muzica noastră nu a reușit să pătrundă până acum. Așa că dacă ar fi să caracterizez într-un cuvânt acest turneu pe care îl începem joi, acela ar fi bucurie. (violonistul Gabriel Croitoru)

În 2022, turneul revine într-o nouă formulă, în care violonistul Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina Croitoru, duc muzica lui George Enescu la rădăcinile satului care au inspirat-o, desființând astfel prejudecată că muzica clasică „nu e pentru toată lumea”. Așa cum Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial, dăruindu-și muzica celor bolnavi, răniți ai războiului, azi, în versiunea modernă, muzica ajunge la cei care în mod obişnuit nu au acces la astfel de spectacole locuitorii din satele şi comunele României. 

Turneul va trece prin sate și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violoniști li se va alătura și pianistul Horia Mihail. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

www.vioaraluienescu.ro

PROGRAM TURNEUL 

VIOARA LUI ENESCU LA SATE 2022

GABRIEL CROITORU – vioară

SIMINA CROITORU – vioară

G. Enescu : Lăutarul

Ch. de Bériot: Duo concertant  în sol minor, op. 57 nr. 1

L. Spohr: Duo concertant în Re major, op. 67 nr. 2
H. Wieniawski: 
Studii-Capricii  op.18 (selecţiuni)
J. Halvorsen: 
Capriciu de concert pe teme norvegiene
C. Gardel: 
La Cumparsita, El dia que me quieras
I. Frolov: 
Divertimento 

PROGRAM ATENEUL ROMÂN 

GABRIEL CROITORU – vioară

SIMINA CROITORU – vioară

HORIA MIHAIL – pian

G. Enescu : Lăutarul

Ch. de Bériot: Duo concertant  în sol minor, op. 57 nr. 1

H. Wieniawski: Studii-Capricii  op.18 (selecţiuni)
J. Halvorsen: 
Capriciu de concert pe teme norvegiene

D. Șostakovici: Cinci piese pentru două  viori și pian

I. Frolov: Divertimento, Souvenir, Ragtime

P. de Sarasate: Navarra

ITINERAR:

  • 27 octombrie, ora 17 – Căianu Mic, Căminul cultural (județul Bistrița-Năsăud) 
  • 28 octombrie, ora 18 – Prundu Bârgăului, Sala de Evenimente Wings DDC (județul Bistrița-Năsăud)
  • 30 octombrie, ora 18 – Ineu (județul Arad) 
  • 31 octombrie, ora 18 – Sebiș (județul Arad)
  • 1 noiembrie, ora 19 – Arad –  Palatul Culturii
  • 7 noiembrie, ora 13 – Arcalia – Centrul cultural (județul Bistrița Năsăud) 
  • 7 noiembrie, ora 19 – Bistrița  – Palatul Culturii 
  • 19 noiembrie, ora 19 – București  – Ateneul Român – susținut alături de pianistul Horia Mihail

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică București.

Simina Croitoru a  început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc. Din anul 2016 și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă, vioara lui Enescu ajungând  în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copiii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, în orașe mari și mici ale ţării şi la Sala Radio, în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.

Producător: Pro Contemporania

Cu sprijinul: Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, JTI

Partener : Muzeul Naţional „George Enescu”

Coproducatori: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Parteneri culturali: Primăria Comunei Căianu Mic (jud. Bistriţa Năsăud), Primăria Comunei Prundu Bârgăului (jud. Bistriţa Năsăud), Centrul judeţean de cultură Bistriţa Năsăud, Primăria Comunei Ineu (jud. Arad), Primăria Comunei Sebiş (jud. Arad), Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” Arad, Centrul Judeţean de cultură Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Filarmonica din Arad, Centrul cultural şi Biblioteca parohială Arcalia, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistriţa, Centrul cultural şi Biblioteca parohială Arcalia, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, The Culture Club

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, The Culture Hub, Observator cultural, România pozitivă

Număr de vizualizări :101


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro