„Toamnă româno-italiană”, ediţia a VII-a

oct. 2nd, 2022 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, ora 11.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași, publicul este invitat să participe la evenimentul cultural organizat de Asociația „Universul Prieteniei” Iaşi, în parteneriat cu  Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, în cadrul proiectului „Toamnă româno-italiană”, ediţia a VII-a. Programul evenimentului cuprinde lansarea antologiei de poezie, bilingvă, româno-italiană „Sufletul cuvântului / Anima della parole”, Editura TipoMoldova Iași, prezentată de scriitorul Valeriu Stancu, și un moment muzical cu soprana Oana Severin, la pian Cezara Petrescu. Scriitorii care au publicat în antologie, prezenți la eveniment, vor susține un moment poetic. Moderator: Rodica Rodean. Amfitrion: Mihaela Tudose.

Volumul, al cărui traducător este Rodi Vinau,  cuprinde creațiile literare a 7 autori români, membri ai Uniunii Scriitorilor din România (Florin Dochia, Aurel Stefanachi, Emilian Marcu, Doina Guriță, Mihaela Grădinariu, Cristina Ștefan, Ion Prăjișteanu) cu poezii în limba română traduse în italiană, și 7 autori italieni, cu poezii în italiană, traduse în limba română (Max Ponte, Paola Casulli, Andrea Laiolo, Bartolomeo Smaldone, Alessandra Corbetta, Valerio Vigliaturo, Antonio Nazzaro).  

În această toamnă volumul a fost prezentat, în data de 14 septembrie 2022, la Academia di Romania de la Roma.

Antologia bilingvă de texte lirice a luat naștere în cadrul proiectului „Toamnă româno-italiană”, un proiect conceput ca un duplex cultural România – Italia, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în 2016, având în program evenimente culturale care s-au desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, cu scopul de a promova cultura şi tradiţiile româneşti și de a contribui la păstrarea identității culturale a românilor din Peninsulă, stabilind totodată legătura între scriitori consacrați din România și din Republica Italiană. 

Număr de vizualizări :75


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro