spot_img

Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor

Luna aceasta, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) lansează un proiect inedit, o premieră națională în domeniul muzeal. Este vorba despre ”Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”, un proiect care își propune realizarea unui spațiu intercultural și multicultural pentru copii și familii, dedicat dialogului între cultura și literatura minorităților din România. Proiectul-pilot folosește resurse multiculturale și multilingivistice pentru promovarea literaturii minorităților maghiare, rome, ucrainene și germane din România pentru publicul larg. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Organizat de MNLR și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), proiectul constă în crearea unui toolkit virtual pentru copii cu vârste între 9 și 11 ani și familii, organizarea a patru ateliere interetnice și a patru ateliere de scriere creativă a Basmului multietnic, precum și a patru planșe de lucru, care vor fi valorificate în cadrul atelierelor. 

Lansarea proiectului Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate va avea loc săptămâna viitoare, vineri, 14 octombrie 2022, începând cu ora 18.00, printr-o dezbatere la care sunt invitați reprezentanți ai etniilor vizate în cadrul proiectului: maghiară, germană, romă și ucraineană. Dezbaterea, reunită sub tema Când semănăm mai mult, are ca scop evidențierea principalelor asemănări între cele patru etnii, precum și sublinierea importanței diversității, a promovării și încurajării dialogului interetnic și multietnic. 

Conținutul toolkit-ul virtual a fost creat de patru educatorii culturali, Valentina Bâcu, Irina Cangeopol, Gabriela Scaete și Ioana Zamfir, având consilierea specialiștilor și/sau scriitorilor Alexandru Chiselev, Luminița Cioabă, Vasile Ernu, Markus Fischer, Narcisa Știucă și George Volceanov. Redactarea materialelor a fost realizată de Olimpia Novicov, iar conceptul toolkit-ului este semnat de Iulia Iordan.

Toolkit-ul virtual se regăsește pe plasma interactivă de la demisolul muzeului și are cinci capitole: Zile de preț (calendarul comun al principalelor sărbători, datini și zile importante pentru cele patru etnii), Când semănăm mai mult? 2. Semănăm când vorbim? (o selecție a cuvintelor călătoare), Când semănăm mai mult? Când citim? (o asemănare a prieteniilor româno-maghiare-germane-rome-ucrainene), Când semănăm mai mult? Când mâncăm? (o prezentare a gastronomiei fiecărei etnii), Când semănăm mai mult? Când ne uităm în oglindă? (o prezentare a portului specific fiecărei etnii). Acesta va putea fi explorat de copiii care vor veni împreună cu profesorii și/sau familia, în grupurile organizate de școală sau individual, precum și în cadrul ghidajelor realizate de muzeografi.

În perioada 15 – 30 octombrie 2022, MNLR, alături de partenerii din proiect, va organiza o serie de ateliere interetnice și multietnice, dedicate copiilor cu vârste între 9 și 11 ani, în cadrul cărora va fi explorat toolkit-ul și vor fi prezentate în mod interactiv aspecte ce țin de elemente identitare, elemente narative și ludice, elemente arhitecturale, de lectură activă și de scriere creativă.

Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizând noi ediții dedicate și altor minorități etnice.

***

PROGRAMUL ATELIERELOR INTERETNICE ȘI MULTIETNICE

•  15 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier multimedia „Ce vedem când (ne) privim?”  

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura ucraineană)

Coordonator atelier: Valentina Bâcu 

•  22 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Orașul intercultural – atelier de asamblaj din materiale reciclabile

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura romă)

Coordonator atelier: Irina Cangeopol 

•  23 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura germană)

Atelier de colaj „Cavaleri, domnițe și dragoni” – geografii săsești 

Coordonator atelier: Ioana Zamfir

•  23 octombrie 2022 |12.00 – 14.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura maghiară)

Coordonator: Gabriela Scaete

Basm multietnic

29 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

29 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

30 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

30 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

Cele patru ateliere au ca scop identificarea de elemente comune și diverse ale culturii române și ale etniilor maghiară, germană, romă și ucraineană prin crearea a patru povești multietnice, la care participă un grup mixt de copii de etnie maghiară, germană, romă și ucraineană.

Înscrierea se face pentru un singur atelier, iar participarea nu este obligatorie la toate atelierele.

Coordonator atelier: Gabriela Toma (gabriela.toma.ed@gmail.com, 0736.598.451)

Pentru înscriere, cei interesați să participe sunt rugați să compleze formularul: https://forms.gle/wja7VAft6AZK6fx57


Organizator: Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri: Departamentul de Stat pentru Relații Interetnice, Biblioteca Academiei Române, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul ASTRA, Goethe-Institut București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Fundația Social Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508