Lansarea albumului ”Serenity” cu Orchestra de Cameră Radio şi Cristian Mandeal (Casa Radio) în deschiderea Stagiunii Orchestrei de Cameră Radio (Sala Radio)

oct. 17th, 2022 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 19 octombrie 2022, reputatul dirijor Cristian Mandeal se va afla la Sala Radio pentru un dublu eveniment: începând cu ora 19.00, concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio – solist fiind violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2020 – și apariția celui mai recent album realizat de valoroasa orchestră a Radioului sub conducerea dirijorală a maestrului Cristian Mandeal: Serenity. La finalul concertului, spectatorii vor avea ocazia de a se întâlni cu dirijorul Cristian Mandeal în cadrul unei sesiuni de autografe oferite pe acest compact-disc.

Albumul Serenity cuprinde lucrări din epoci și universuri sonore diferite ce au, însă, o trăsătură comună: generează și amplifică starea de liniște și de introspecție. Înregistrările au fost realizate recent în Studioul de concerte „Mihail Jora” (2020, 2021) și reflectă o colaborare de tradiție între Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Mandeal.

Clasic al scenei muzicale româneşti, Cristian Mandeal (născut la Rupea, judeţul Braşov, în 1946) este un nume exponenţial pentru arta dirijatului din România ultimelor peste patru decenii. Distincţie, echilibru, sobrietate şi cea mai solidă cultură a tradiţiei simfonice sunt atributele profilului său artistic. Într-un mandat de aproape două decenii (1991-2009), Cristian Mandeal s-a impus ca cea mai influentă personalitate care a condus Filarmonica „George Enescu” în perioada de după George Georgescu (răstimp în care clădirea Ateneului a trecut printr-un lung şi minuţios proces de restaurare şi modernizare). Creaţia lui Enescu a reprezentat, de altfel, una dintre constantele preocupărilor sale, muzicianul semnând o integrală discografică a lucrărilor simfonice enesciene, precum şi premierele în Marea Britanie şi Italia ale operei Œdipe. A condus, de asemenea, în calitate de co-director artistic, Orchestra Naţională Bască şi a colaborat cu Orchestra Hallé din Manchester ca principal dirijor invitat, primul din istoria de peste 160 de ani a ansamblului. De asemenea, sub conducerea dirijorală și artistică a maestrului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a devenit ansamblul atât de apreciat, atât în țară cât și în străinătate, și a reușit să stabilească un înalt standard de excelență.

Cu o stagiune permanentă de concerte şi înregistrări, Orchestra de Cameră Radio este o prezenţă activă şi atractivă în viaţa muzicală românească. Concertele susţinute la Sala Radio, în deplasări în ţară sau turneele în străinătate s-au constituit în adevărate evenimente muzicale.
Turneele peste hotare în Rusia, Ucraina, Austria, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Grecia, Cipru, Germania, Coreea de Sud, înregistrările pe discuri, filmele de televiziune, participările la ediţiile Festivalului Internaţional George Enescu au determinat aprecierile din partea publicului şi a presei de specialitate.

Albumul „Serenity. Orchestra de Cameră Radio, Cristian Mandeal” poate fi achiziționat, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

Număr de vizualizări :62


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro