În anul Centenarului Încoronării, editura Rediviva publică în limba italiană: “Povestea vieții mele”, jurnalul Reginei Maria

oct. 24th, 2022 | By | Category: Agenda de carte
hdrpl

În Anul Centenarului Încoronării, editura Rediviva din Milano oferă în limba italiană o carte de excepție despre o mare personalitate a istoriei românilor: autobiografia Reginei Maria a României.  Ediția aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieții mele”, apare într-un unic volum, în cadrul colecției Memorii, și cuprinde în cele 900 de pagini, cinci părți: Copilăria; Tinerețea și nunta; Începutul căsătoriei; 1906-1914; Anii de război. Jurnalul Reginei Maria a fost publicat pentru prima dată în 1934 și a fost lansat simultan la Londra și New York.  Lucrarea de față revizuită și adaptată de Silvia Storti Shelyta, reprezintă o republicare a jurnalului Reginei Maria, apărut în limba italiană, în două volume: Maria di Romania. La Storia della mia vita” [Povestea vieții mele] și “Maria di Romania. Il mio diario di guerra” [Jurnalul meu de război], care a avut două reeditări în anii 1936-1938, la editura Mondadori din Milano. Traducerea a fost realizată din engleză în italiană, de jurnalistul și scriitorul Mario Borsa care o vreme va locui la Londra, fiind apoi corespondent de la Milano, la cotidianul The Times, timp de două decenii.  

Prin această republicare, într-o nouă ediție revizuită, editura Rediviva aduce un omagiu Reginei Maria și rolului fundamental pe care l-a avut la formarea României moderne.  

Grupul editorial Rediviva, mulțumește Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, care a salutat “necesara și importanta inițiativă” de publicare a memoriilor Reginei Maria în limba italiană.   

        „Regina Maria (…), Regina Maria (…). Şi ne privirăm faţă în faţă, poporul meu şi eu. Acesta a fost ceasul meu, un ceas ce n-a fost dat multor fiinţe pe lume, căci în acel ceas, scumpii mei români nu aclamau numai o idee, o tradiţie sau un simbol, ci aclamau şi o fiinţă pe care ajunseseră s-o înţeleagă. Străina venită de peste mări nu mai era străină. Era a lor…” [Povestea vieții mele]

 Maria, viitoarea regină a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie. Considerată încă din adolescență una dintre cele mai frumoase prințese din Europa, Maria de Edinburgh era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea, verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei. Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha sau ”Missy” a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, principesă de coroană și regină a României. În 1893, la vârsta de 17 ani se va căsători cu prințul moștenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României. Cei doi au avut şase copii: Principele Carol – viitorul Rege Carol al II-lea, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea – care a murit la doar trei ani din cauza febrei tifoide. 

Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României la izbucnirea primului război mondial. În timpul războiului s-a implicat cu mare dăruire în asistența răniților, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. S-a folosit de relațiile dinastice pentru a pleda recunoașterea internațională a României Mari la Conferința de Pace de la Paris în 1919. Vizitele sale externe au determinat pe mulți lideri europeni să aibă o atitudine favorabilă față de România. A cucerit Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. A întărit relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești. Personalitatea și rolul ei au marcat istoria națională și europeană, nu doar la nivel politic, ci și la nivel social și cultural. A fost prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase a Franței și primul oaspete oficial la Casa Albă al președintelui Calvin Coolidge.  

Cartea poate fi achiziționată online pe www.rediviva.it  

Titlul cărții: La storia della mia vita 

Autor: Regina Maria 

Anul primei publicări: 1934 

Prima ediție în limba italiană: 1936 

Traducere:  Mario Borsa 

Ediție actuală îngrijită de Silvia Storti Shelyta 

Colecția: Memorii, coordonator Violeta Popescu

Autor: Regina Maria 

Anul primei publicări 1934 

900 pagini 

ISBN: 978-88-97908-70-8 

Preț: 40 Euro 

Număr de vizualizări :89


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro