„Darul Ioanei” de Stelian Țurlea

oct. 12th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Editura Integral a publicat o nouă ediție a romanului „Darul Ioanei” de Stelian Țurlea. Scris în 1975-1976, dar respins de cenzură și publicat abia în 2006, ”Darul Ioanei” poate fi citit ca un roman de dragoste, un roman politic, o evocare a unei societăți dispărute sau toate la un loc. Bucureștii anilor ’60’70, în care totul se menține la suprafață, iar dedesubt e un gol imens, în care puterea socialului își pune amprenta asupra unui om, făcându-l să fie altminteri decât ar vrea.

Iubiri chinuite, sindrofii triste, activiști volubili și ședințe de partid incriminatoare și interminabile, iluzii că se poate scăpa din pânza abil țesută de regimul comunist.  

Pe acest fundal, un bărbat e incapabil să-și urmeze iubirea; dar primește în schimb un dar, înfrângerea – un om complettrebuie să ştie şi gustul înfrângerii. „N-ai pierdut niciodată – îi spune unul dintre personaje. După un timp ai să ajungi – nu, ai fi ajuns, acum n-o să mai fie aşa – să crezi că orice vrei, poţi. Nu e adevărat, e absurd, imposibil, o aberaţie. Nu orice vrei se poate. Te alterai, înţelegi? N-ai cunoscut înfrângerea şi nu eşti un om complet. Vrei să scrii cărţi. Ca să poţi face asta, trebuie să ştii totul, cu propria ta minte şi cu simţirea ta, nu din auzite. (…) Părăsindu-te, femeia asta ţi-a făcut un bine, chiar un mare bine, pentru care ar trebui să-i fii recunoscător. Pentru că te-a trezit la realitate, ţi-a deschis mintea, te-a adus cu picioarele pe pământ, te-a făcut om complet. Un om complet trebuie să ştie şi gustul înfrângerii.”

„Complicata poveste de dragoste a celor doi – scrie criticul literar Alex. Ștefănescu -, pitorescul personajelor secundare (cele mai multe – din lumea presei) aduse succesiv în prim-plan, subtilitatea analizelor psihologice, autenticitatea situațiilor descrise – totul face ca romanul să se citească integral, cu interes, și nu pe sărite, dintr-o curiozitate capricioasă, așa cum se citesc romanele multor autori de azi. Stelian Țurlea este, prin formație și sensibilitate, un autor din vremea noastră, care scrie însă atrăgător, ca autorii de altădată.” 

„Autorul îşi construieşte în mod elaborat proza, cu aerul că nu o face: schimbă mereu planurile, modifică perspectiva, unghiul narativ, dând câtorva eroi posibilitatea de a se exprima liber, neîngrădit şi ne-mediat. Juxtapunerea acestor confesiuni paralele sau, mai exact spus, relaţionarea lor mai vizibilă ori mai discretă oferă, la final, cheia simbolică a cărţii.” (Daniel Cristea Enache). 

Stelian Ţurlea este autor a treizeci și trei de romane, un volum de povestiri, unul de memorii (sau literatură non-ficțională), douăsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume. A primit mai multe premii pentru literatură și activitatea jurnalistică.

Stelian Țurlea – Darul Ioanei. Editura Integral. 459 pag.

Număr de vizualizări :147


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro