spot_img

Cineclubul F-SIDES marchează sfârșitul sezonului printr-o expoziție de artă contemporană  – ”Honey, I got you a seat” în cartierul Giulești, clădirea ISAF

26 octombrie- 14 noiembrie

Vernisaj: 26 octombrie, ora 19, clădirea ISAF,  Calea Giulești nr 14

Curatoare: Cristina Vasilescu

Artiste și artiști expuși: Dimitrie Luca Gora, Mihaela Vasiliu, Lorena Cocioni,  Hortensia Mi Kafchin, Sabina Tupan și Iulia Toma.

Curatoare Cineclub Sezon 3: Georgiana Vrăjitoru

Cum îi privim pe ceilalți? La întrebarea aceasta s-a răspuns în cadrul F-SIDES Cineclub Sezon 3, prin 6 filme și prin lucrările a 6 artiști invitați. F-SIDES este primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei.

Tot procesul artistic a fost astfel conceput, încât să invite publicul bucureștean să își deconstruiască felul în care se uită la lume. Filmele și lucrările din sezon au fost un efort conștient de a privi direct înspre lucrurile, locurile, oamenii și experiențele lăsate pe margini, pentru a le recupera perspectiva.

Fondatoarele Cineclubului, Alexandra Lulache și Ioana Diaconu, au creat un context de reprezentare a granițelor imaginare și au propus publicului prin sezonul 3 al F-Sides Cineclub să se întrebe despre no-go zones din zilele noastre, despre felul în care oamenii trasează linii care sparg empatia, despre contururi care formează noi comunități și familii, dar și despre stigmatizări, atitudini care încă predomină în societatea contemporană.

Noutatea cineclubului din 2022 a fost introducerea programului de dialog între cinema și alte arte. Pornind de la întrebarea „cum îi privim pe ceilalti?”, 6 artiști au realizat câte o lucrare inspirată din selecția de filme propuse de criticul de film Georgiana Vrăjitoru. Prin formatul Honey, I got you a seat – adică prin cele 6 lucrări plasate în sala de cinema pe post de spectatoare, produse ca răspuns la film de artiștii Dimitrie Luca Gora, Mihaela Vasiliu, Lorena Cocioni, Hortensia Mi Kafchin, Sabina Tupan și Iulia Toma, s-a dorit crearea unui proces de contaminare în care limbajul cinematic și cel al artelor vizuale să se suprapună și să provoace cu atât mai multe reflexii, întrebări, și moduri de a se conecta cu subiectele pe care le tratează filmul.

Al doilea element de noutate este că organizatoarele au dorit să „scoată” cultura din centrul Bucureștiul. De aceea, au ales clădirea ISAF, spațiu dintr-o zonă în care evenimentele culturale sunt rare.  Cu toții știm că alteritatea anumitor cartiere din București este încărcată de stigmatizări sau etichetări de zonă rea, periculoasă și astfel au apărut în ani locuri și clădiri date uitării.

În acest context și pentru a încuraja publicul să caute cultura chiar și în spații non centrale, s-a ales Cartierul Giulești, un loc nu prea frecventat ca scenă culturală Bucureșteană pentru a expune ”Honey, I got you a seat”.

Clădirea ISAF face parte din moștenirea industriei feroviare din Giulesti care a fost lăsată în paragină și apoi reabilitată ca spațiu pentru ateliere și galerii. Astfel, locația expoziției reprezintă atât o accesibilizare a artelor în comunitatea cartierului, prin tururi ghidate dedicate, cât și o invitație pentru publicul general de a-și crea un raport nou cu zona aceasta și de a-i cunoaște povestea.  Prin urmare, expoziția va fi însoțită de o acțiune de comunicare ce explică istoria clădirii ISAF și a zonei în care aceasta se află, constituind tocmai unul dintre punctele cheie ale temei curatoriale, și anume cum ne uităm unii la ceilalți, cum construim separări, și cum putem să privim mai puțin dihotomic.

https://lh6.googleusercontent.com/fTwAsgxJ8KnHIjk-_VVhiOTCZKAzMXHUPBfBrcr8efvtwnTp4xrTZXSFtP5k90FfosV00TG-IRnp7cyY_WlCby32V_ru5zO7fc0spR7pW24yJaAHgKn6IyDOQIf6MxDjcJsjW5dfR6p9QVxjEnqI-Dd0PKB9AnC5LouHQU9L2ojCz_7XeO8dOYTkNg

Xxx

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural co-finanțat de Ambasada Olandei prin Human Rights Fund.

Sponsori:  Avon

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508