spot_img

Câinele sau robotul? Cine va fi cel mai bun prieten al omului în deceniile următoare?

Dragostea, unul dintre cele mai profunde și intense sentimente umane, stârnește interesul nu numai artiștilor, ci și oamenilor de știință, care încearcă să îi înțeleagă mai bine mecanismele punând la bătaie toate instrumentele de cercetare ale neuroștiințelor, geneticii, psihologiei și fiziologiei. Anna Machin, cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Oxford University, oferă în ”De ce iubim. Noua știință din spatele celor mai strânse relații dintre noi” informații mai mult decât surprinzătoare despre fenomenul iubirii. Nu mai puțin provocatoare sunt și temele de dezbatere ridicate de antropologul britanic. Cine va fi cel mai bun prieten al omului în deceniile următoare, pe măsură ce inteligența artificială se perfecționează tot mai mult și roboții intră în scenă? Vor fi câinii detronați din rolul pe care îl ocupă de milenii? Concluziile studiilor prezentate de Anna Machin în ”De ce iubim” lansează un interesant prilej de reflecție asupra lumii în care trăim. 

Cine va avea grijă de bătrânii noștri? Sunt roboții o soluție?

            Preponderent în Occident, deși situația este aceeași și în România, creșterea speranței de viață, scăderea natalității, austeritatea și distanța geografică față de rudele mai în vârstă a condus la o criză. Cine are grijă de cei mai vulnerabili membri ai societății, în condițiile în care nu există nici personal suficient și nici bani? Sunt roboții umanoizi o soluție potrivită? Intervievată de Anna Machin, dr. Marta Gácsi, cercetător al relațiilor sociale cu roboții și câinii, oferă cititorilor o temă de meditație despre un posibil viitor: „Cu cât mai bun ar fi robotul, cu atât ar fi nevoie de mai puțin contact uman, dar unde tragem linia? Deci există un robot perfect și nu mai e nevoie să merg în vizită la bunica de Crăciun? Robotul poate să arate ca mine și să aibă vocea mea! Și eu pot să mă duc să fac altceva”.

            Studiile arată însă că oamenii au o atitudine de suspiciune, în unele cazuri chiar de disconfort extrem față de interacțiunea cu roboții în situații percepute ca intime. Este vorba despre așa-numita uncanny valley, „valea stranie”, o senzație de stranietate și chiar frică provocată de ființe apropiate de oameni, dar nu identice. „De aceea zombi sunt o idee înfiorătoare și un subiect bun pentru filmele de groază”, spune Anne Machin, oferind un exemplu concret al sensului conceputului uncanny valley. În plus, „îngrijirea este un comportament susținut de o arhitectură cognitivă și biofiziologică foarte complexă”, atrage atenția antropologul. Nu înseamnă doar oferirea unui ceai sau spălarea rufelor la mașină, ci presupune empatie, teoria minții, sincronicitate biocomportamentală, adică interacțiunea dintre minți, dar și la nivel emoțional, ceea care conferă calitate și farmec aparte vieții. 

                                    Pot fi roboții subiectul afecțiunii oamenilor?

            În lumea viitorului, oamenii vor împărți planeta cu roboții mai mult sau mai puțin umanoizi. Aceștia au o serie de calități, care îi transformă în candidați ideali pentru o serie întreagă de activități. Nu se îmbolnăvesc, nu-și iau liber, nu fac grevă, lucrează 24 din 24 și 7 din 7, iar costurile de mentenanță și upgrade la un moment dat nu vor mai fi ridicate (cel puțin în comparație cu salariile oamenilor). În viitor, vor exista forme de iubire între oameni și roboți, cât de departe în intimitatea noastră vor ajunge aceștia? „Proiectanții viitorilor noștri companioni roboți vor avea de furcă până să ne convingă că avem nevoie de o relație de iubire cu un robot”, e de părere Anna Machin. Mai mult chiar, antropologul britanic susține că situația ridică probleme de natură etică: „Așadar, la fel ca în cazul multor forme de iubire din viitor, trebuie să ne punem niște întrebări etice. Trebuie să ne întrebăm: aș vrea ca bunica, fratele meu cu dizabilități sau copilul meu nounăscut să fie îngrijit de un robot? Iar dacă nu, cum ne asigurăm că nu se permite inteligenței artificiale ingerința în sferele cele mai intime ale vieților noastre domestice?”. 

       Câinele sau robotul? Cine va fi cel mai bun prieten al omului în deceniile următoare?

            Roboții nu pot substitui compania altor oameni, interacțiunile interumane. Așa ceva este încă de neconceput arată studiile citate de Anna Machin în De ce iubim. În capitolul dedicat dragostei dintre prieteni, cercetătoarea ridică o problemă interesantă în ce privește prietenii omului cei cu patru lăbuțe. Va fi curând înlocuită prezența acestora cu cea a inteligenței artificiale? În deceniile următoare, nu foarte îndepărtate, va fi cel mai bun prieten al omului alcătuit din cabluri și metal? Spre deosebire de roboți, câinii nu au înfățișare umanoidă, nu vorbesc, nu au expresii faciale similare omului și, la nevoie, le este imposibil să aducă un pahar cu apă. Logic, balanța pare a favoriza inteligența artificială, dar situația „de pe teren” nu arată chiar așa. „Există roboți care cântă, care seamănă foarte tare cu oamenii, există roboți care merg, există roboți care sar, dar nu există robot capabil să funcționeze în situații de zi cu zi nici măcar la nivelul unui câine foarte, foarte prost”, spune dr. Marta Gácsi. În studiul din 2018 „E cazul să iubim roboții?”, expertul în comportament Veronika Konok întreabă în mod clar participanții la un sondaj dacă este posibil să iubim un robot de companie la fel de mult ca pe un câine, iar rezultatul este relevant: în proporție de 80%, oamenii consideră că este imposibil să iubești un robot la fel de mult ca pe-un câine, chiar dacă acesta din urmă ar fi încăpățânat și ar lătra continuu. Mai mult chiar, stăpânii de câini nu ar schimba patrupedul cu aceste defecte nici măcar cu o variantă canină perfectă. Multe bariere culturale trebuie depășite până când roboții să câștige un loc în inimile oamenilor. În acest moment, conform studiilor citate în De ce iubim, prietenii cu patru lăbuțe nu au de ce se teme. În proporție covârșitoare, oamenii preferă câinele unui robot, pentru că acesta din urmă „nu are emoții, personalitate sau individualitate și, lucrul cel mai nebulos din toate, nu are suflet”, notează Anna Machin în volumul apărut la Editura Trei

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508