Asociația Românilor din Republica Croația aniversează 5 ani

oct. 11th, 2022 | By | Category: Postcard

La 9 octombrie 2022, Asociația Românilor din Republica Croația, în prezența membrilor și a prietenilor săi a sărbătorit 5 ani de la înființare, cinci ani în care a implementat proiecte de succes și a reușit să reunească sub aceeași umbrelă o parte importantă a comunității românești din această țară. În toamna anului 2017, o echipă curajoasă se întâlnea pentru prima dată și punea bazele asociației, cu suportul Ambasadei României în Republica Croația, partener strategic la toate evenimentele asociației din ultimii 5 ani. 

  • Peste 80 000 ron obtinuți din donații și finanțări nerambursabile; 
  • Peste 50 proiecte de succes organizate pe întreg teritoriul Croației; 
  • Parteneriate cu universități, instituții, ONG-uri și reprezentanți ai mediului de afaceri;
  • Peste 50 000 de ore oferite de membrii comunității românești și toți cei care au susținut ideea cu tot ce au avut mai valoros: timp, energie, resurse financiare, si, cel mai important lucru, cu încredere și pasiune;
  • O Bibliotecă pentru copii, cu peste 800 de titluri în limba română, ce pot fi împrumutate gratuit de toți cei cu vârsta între 0 și 99 de ani.

Printre proiectele cu tradiție se numără Ziua Culturii Române, Mărțișorul, Ziua Universală a IEI, Ziua Limbii Române, ateliere de debate și de creație, evenimente care au reușit să coaguleze unitatea comunității române și au crescut vizibilitatea acesteia în Croația. Prezența la festivalurile minorităților naționale din Croația, festivalurile culinare sau culturale, a oferit mereu șansa vizitatorilor de a afla la standul Asociației istoria României și, în acelasi timp, de a degusta preparatele culinare tradiționale românești, foarte similare cu cele locale. 

În parteneriat cu Ambasada României în Republica Croația și Consulatele Onorifice ale României la Split si Rijeka, unde se află numeroși români, Asociația a organizat expoziții de fotografii sau proiecții de filme românești, alături de întâlniri de business, care au așezat la aceeași masă reprezentanții mediului privat și pe cei ai ambasadei pentru identificarea de oportunități în vederea dezvoltării cooperării economice și creșterii volumului schimburilor comerciale dintre România și Croația.  

Dincolo de aceste cifre, în cei 5 ani de când a luat naștere, Asociația Românilor din Republica Croația a demonstrat că inițiativele de valoare au reușit să mobilizeze zeci de voluntari pentru cauza comună a promovării intereselor românilor din Croația și creșterii contribuției acestora, alături de comunitatea croată din România, la apropierea și întărirea legăturilor de prietenie și colaborare dintre România și Croația și popoarele celor două țări. 

Organizatorii au pregătit cinci panouri unde invitații au lăsat mesajele și felicitările lor și au sărbătorit acest moment printr-un tort aniversar oferit de președintele Asociației, Alina Dobrescu, în prezența Ambasadorului României în Republica Croația, Constantin – Mihail Grigorie, a preotului Ceruță Nicolae, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Zagreb cu Hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a membrilor comunității românești și a reprezentanților celorlalte minorități naționale din Croația.

Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 22 de minorități naționale recunoscute în această țară.  

Număr de vizualizări :77


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro