spot_img

Arta și artiștii le dau întâlnire clujenilor la Centrul de Interes: expoziții noi și artist-talk la inaugurarea sezonului expozițional de toamnă 2022

Centrul de Interes continuă să-și consolideze poziția de pol dominant pe scena de artă vizuală contemporană națională și internațională printr-un nou sezon expozițional, care aduce la Cluj artiști și curatori din Germania, Italia, Belgia și România. Noile expoziții vor avea vernisajul comun joi, 13 octombrie, între orele 18:00 și 22:00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, cu efortul organizațiilor colaboratoare: SPAȚIU INTACT, Friche Space, Focus și CAMERA. Line-up-ul sezonului expozițional de toamnă 2022 îi include pe artiștii Harry Hachmeister, Mirko Canesi, Linda Carrara – care expun pentru prima dată în România, Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean. În ziua vernisajului, în curte, vizitatorii se vor putea delecta cu preparate de street food și băuturi alese oferite de partenerii Centrului de Interes. Vineri, 14 octombrie, de la ora 18:00, artistul Harry Hachmeister se va adresa publicului de la Centrul de Interes într-un artist-talk moderat de Alex Mirutziu, curatorul expoziției. Noile expoziții vor putea fi vizitate în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

SPAȚIU INTACT îl aduce în prim-plan publicului clujean pe artistul german Harry Hachmeister cu expoziția personală ”Everything under control”. După aproape 20 de ani de la prima lor colaborare, curatorul expoziției Alex Mirutziu facilitează accesul iubitorilor de artă contemporană la creația unui artist a cărui operă o descrie ”echivalentul unui dans pe o frânghie între două stânci”. Profitând de spațiile expoziționale generoase ale Centrului de Interes, artistul se desfășoară în trei săli, inclusiv în Sala ATRIUM, și prezintă lucrări de ceramică, instalații și pictură pe sticlă, în care atribuie melancolie animalelor din preajma figurilor umane deseori însingurate și chestionează oboseala corpului în transformare și prietenia între specii. ”Sunt inspirat de ceea ce cunosc (eu însumi), de ceea ce mă tulbură” declară artistul născut la Leipzig în 1979 și stabilit la Berlin. În ultimii ani, artistul a expus la Museum der bildenden Künste Leipzig, Museum für Photographie Braunschweig și Schwules Museum din Germania, Museo de Arte Contemporáneo din Santiago de Chile și a fost bursier al Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, HBK Braunschweig și Pollock-Krasner Foundation din New York.

La invitația Friche Space și Focus, curatorul belgian Emmanuel Lambion, cu o activitate de peste două decenii în domeniul cultural și fondator al Bn PROJECTS, a pregătit două expoziții personale ale artiștilor Mirko Canesi și Linda Carrara. ”Legătura dintre ele o constituie peisajele futuriste virtuale post umane și urme ale unor peisaje primordiale, care creionează peisaje mentale”, susține curatorul Emmanuel Lambion. 

Friche Space găzduiește expoziția ”Ri’fuʤo” a artistei Linda Carrara, stabilită la Milano. Firul roșu al expoziției își are sursa în șocul estetic pe care artista l-a experimentat în momentul vizitării peșterii Grotta del Genovese, pe insula Levanzo din regiunea Siciliei. Impresionată de descoperirea intimă a unui trecut ancestral îndepărtat al umanității, artista recrează experiența la Centrul de Interes pornind chiar de la titlul expoziției care e o transcriere fonetică a cuvântului italian ”rifugio” – refugiu sau adăpost, în limba română – și care susține demersul artistic de retragere și reîntoarcere în civilizațiile pre- și protoistorice. Recent, lucrările artistei au fost incluse în expoziții organizate de Fondazione ICA și Palazzo Reale din Milano.

La Focus publicul se va familiariza cu lucrările artistului italian stabilit la Bruxelles Mirko Canesi care compun expoziția ”Save Point”. Artistul s-a inspirat pentru această expoziție din două jocuri video populare la începutul anilor ‘90, ”Shadow of the Beast” și ”Flashback”, ambele plasate în medii de junglă futuriste. Fascinația artistului pentru realitatea virtuală și cultura jocurilor video se regăsește în sculpturile din spațiul galeriei. Urmele umane sunt eradicate din peisajele încadrate recreate de Canesi, lăsând astfel privitorul să se confrunte cu simptomele unui mediu natural post-uman.

Expoziția de la spațiul CAMERA îi aduce față în față pe artiștii Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean. Duo show-ul ”Standing Point” pune în discuție abordarea celor doi artiști față de fotografie și modul prin care aceștia o percep. Lucrările prezentate îi depărtează de bine cunoscuta depictare a naturii și îi transpun într-o lume a abstractului în care imaginația privitorului este calea spre descifrare a imaginilor. Ambii artiști lucrează cu fotografia pe film, dar fiecare o traduce în limbajul individual, publicul având de-a face cu două lumi distincte.

Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres și www.centruldeinteres.art

Evenimentul face parte din proiectul ”Centrul de Interes Vector al Artei Contemporane Clujene 2022” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Organizator: Federația Centrul de Interes 

Echipa: Florin Ștefan (coordonator general eveniment), Delia Avram (asistent), Ovidiu Leuce (coordonator expoziții), Andrei Budescu, Andrei Ispas, Dan Tămaș, Geza Daboczi (echipa de producție), Răzvan Sădean (coordonator comunicare și PR), Andrei Budescu (fotografii), Vlad Sulea (design), Colorim (print), Mistero (logistică)

Partener oficial: Banca Transilvania

Sponsor: Weberbau

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Cluju.ro, Propagarta.ro, Actual de Cluj, Napoca Live, Media9, Agenția de Carte

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508