spot_img

15 proiecte din 5 țări, selectate în ediția a VII-a a programului FILM+ 


FILM+, programul alternativ de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, anunță rezultatele selecției celei de-a șaptea ediții. Din cele aproximativ 200 de proiecte înscrise anul acesta de cineaști din România, Bulgaria, Moldova, Serbia și Ucraina în cadrul celor trei laboratoare ale programului (Dezvoltare, Producție și Work in Progress), au fost selectate 15 proiecte: 2 lungmetraje documentare, 10 scurtmetraje ficțiune, un scurtmetraj animație și 2 lungmetraje ficțiune.

„Ediția a șaptea vine cu două premiere. Prima este deschiderea programului pentru cineaștii din Ucraina, care au nevoie de tot sprijinul posibil în această perioadă. De asemenea, anul acesta am primit cele mai multe înscrieri de la lansarea programului – aproapre 200. Deși ne-a fost foarte dificil să selectăm doar 15 proiecte, suntem bucuroși să vedem că tinerii cineaști abordează subiecte interesante și provocatoare, în moduri care prevăd un viitor efervescent al industriei în regiune”, a declarat Ana Drăghici, coordonatoarea programului FILM+.

Reprezentanții proiectelor ediției a șaptea se vor întâlni în această toamnă la București pentru a participa la o rezidență de lucru intensiv. În cadrul acesteia vor fi organizate masterclass-uri cu cineaști consacrați, workshop-uri, întâlniri one-to-one și de grup. Prima etapă a programului FILM+ va fi finalizată cu stabilirea calendarului de lucru adaptat necesităților fiecărui proiect în parte și va fi urmată de sesiuni de lucru individuale on-line și off-line, desfășurate pe tot parcursul ediției. În prima jumătate a anul viitor, participanții se vor reuni pentru o nouă serie de ateliere și masterclass-uri cu invitați din industrie.

Proiectele selectate pentru cea de-a șaptea ediție FILM+ sunt: 

Laborator Dezvoltare:

 • I’m Not a Bad Man, de Nadya Todorov – Bulgaria, lungmetraj documentar
 • Posibilități infinite în proporții variabile, de Miruna Minculescu – România, lungmetraj ficțiune 
 • Granny, de Victoria Zadorska – Ucraina,  lungmetraj ficțiune
 • Aniversarea, scris de Elena Vlădăreanu și regizat de Alma Buhagiar – România, scurtmetraj ficțiune 
 • Eroica, de Roman Khimei, produs de Iryna Kovalchuk – Ucraina,  scurtmetraj ficțiune
 • Porumbița, de Eva Todică – România, scurtmetraj animație

Laborator Producție: 

              Mama, de Dima Stoianov – Republica Moldova, scurtmetraj ficțiune

 • Newbie, de Ruzica Anja Tadic, produs de Kristina Kljajic – Serbia, scurtmetraj ficțiune
 • Bloom, de Tamara Brocic – Serbia, scurtmetraj ficțiune 
 • Copiii sunt aduși de berze. Tații sunt aduși de cai, de Anastasia Ștefan -România, scurtmetraj ficțiune
 • HZV, adequately yours, de Dmytro Tiazhlov, produs de Ella Shtyka – Ucraina, lungmetraj documentar 

Laborator Work in Progress:

 • Antrenamentul de Noapte, de Alexandru Bogdan – România, scurtmetraj ficțiune
 • Vor veni ploi blânde, de Lucia Chicos – România, scurtmetraj ficțiune
 • I hate you Jocasta, de Diana Petrova, produs de Noura Al Kadri – Bulgaria, scurtmetraj ficțiune
 • Cats, de Danilo Stanimirovic – Serbia, scurtmetraj ficțiune

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film independente, FILM+ se desfășoară anual, cu scopul susținerii profesionale a cineaștilor aflați la început de drum. Programul are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget ale artiștilor proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și – de anul acesta – și din Ucraina, care beneficiază de experiența profesioniștilor consacrați din cinematografia românească și internațională. FILM+ a susținut în ultimii șapte ani dezvoltarea a 100 de proiecte de film. 

FILM+ a fost inițiat în 2016 de către o echipă de cineaști formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, regizorul Paul Negoescu și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, fiind primul program din Europa Centrală și de Est ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platformei de colaborare regională.

FILM+ este derulat de Asociația Graphis 122, alături de parteneri și profesioniști implicați în modulele de tutorat. Cea de-a șaptea ediție este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene* și de Centrul Național al Cinematografiei. 

Parteneri media: AaRC.ro, București FM, Bookhub.ro, Cinefilia, Ediția de dimineață, E-ZeppelinFilms in Frame,  IQAds, Modernism.ro,  MovieNews.ro, Observator cultural, PlayU.ro, Radio România Cultural, The Institute, Zile și Nopți 

INFORMAȚII**: contact@film-plus.ro 

”Ne puteți urmări pe”: Website | Facebook | Instagram 

* Finanțat de Uniunea Europeană. Viziunile și opiniile exprimate sunt doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau EACEA-Media. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

** FILM+ nu are nicio pretenție asupra drepturilor de autor ale proiectelor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508