spot_img

Zilele Bucureștiului la Muzeul Municipiului București

De Zilele Bucureștiului, oferta pe care Muzeul Municipiului București (MMB) o face publicului este extrem de diversă: conferințe, porți deschise pe șantier, atelier de explorare urbană, vernisajul unei expoziții de fotografie și ghidaje gratuite. Toate menite a-i apropia pe bucureșteni de istoria orașului lor, de cultura și patrimoniul acestuia.

Conferințe despre istoria orașului

 • „București, orașul premierelor”, la Casa Filipescu-Cesianu:Sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 18.00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Conferința este susținută de Andreea Mâniceanu, muzeograf. Va fi o întâlnire dedicată celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului pentru prima dată în spațiul bucureștean. O poveste alcătuită din scurte secvențe despre întâmplări și oameni, despre case și străzi, despre repere și evenimente majore. O povestire ce îmbracă haina unei „istorii în date”, pentru a reconstitui imaginea unei Capitale aflată într-o continuă prefacere. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
 • https://fb.me/e/2Y0EmBMaT
 • „Costumul urban, oglinda societății bucureștene în secolele XVIII-XIX”: Marți, 20 septembrie 2022, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). În fața publicului va veni dr. Maria-Camelia Ene – șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, MMB. Boieri fanarioți, domnițe, negustori sau mahalagii, arnăuți, lăutari sau oșteni din garda domnească, cadâne și boieroaice, domnitori, principi, burghezi și oameni politici, locuitori ai bătrânului București sunt contemporani cu noi. Asta pentru că există martori tăcuți care ne povestesc din viața urbei, piesele vestimentare din  secolele trecute ce fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București. Costumul este, ca și compoziție, o artă integrată stilului din care face parte, la fel de bine ca și un monument, un tablou sau o piesă de mobilier. În dezvoltarea societății, suferind o uzură mai rapidă, costumul se schimbă cel mai repede, îmbrăcând funcții cum ar fi cea practică, funcția de comunicare și funcția estetică. Ca urmare a fragilității materialului din care este creat, din punct de vedere fizic acesta are o durată scurtă de viață. Puține colecții particulare au reușit să reziste peste timp. Gustul desăvârşit al veşmintelor, acordul cromatic fără cusur, fineţea texturilor, bogăţia şi măiestria execuţiei bijuteriilor, silueta impunătoare dată de aceste straie erau în măsură să impresioneze şi să entuziasmeze pe cei mai exigenţi critici ai schimbătoarelor mode occidentale, oameni obişnuiţi cu luxul de la curţile regale şi imperiale ale Europei. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
 • https://fb.me/e/1PMQmcC5W

Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

 • Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru se deschide publicului în ziua de marți, 20 septembrie 2022, între orele 10.00 și 13.00.

În ultimii doi ani a fost cercetat complet interiorul bisericii unde au fost descoperite 117 de morminte de inhumație, plus 57 de reînhumări. Totodată, au fost identificate etapele de refaceri și reparații ale bisericii, elemente noi din structura arhitecturală a monumentului, plus alte descoperiri inedite, precum o lespede funerară și fragmente dintr-o piatră de moară folosită ca treaptă la intrarea în biserică, obiect care se leagă de ctitorul Bisericii, starostele breslei brutarilor, Manea Brutaru.

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia. Biserica Manea Brutaru este situată pe strada General Constantin Budișteanu, nr. 4-6, Sector 1, București. Intrarea este liberă.

„Orașul deschis”, atelier pentru adolescenți

Atelierul interactiv de explorare urbană dedicat adolescenților este susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural și se va desfășura sâmbătă 17 septembrie 2022, 11.00-14.00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Această întâlnire își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată.

Categoria de vârstă: 14 – 18 ani

Număr de participanți: 20 adolescenți/ atelier

Pentru înscrieri și detalii legate de program, participanții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro

Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea este gratuită și se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea programului.

TEATRU MASCA – Mărturii care nu trebuie uitate!

Marți, 20 septembrie, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu, Sala Lapidarium, se vizitează gratuit expoziţia „În apropierea sfinţilor. Frescele de la Văcăreşti după 40 de ani”, iar apoi vizitatorii sunt invitați să vadă și spectacolul de teatru documentar „O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)” ce aduce, grație reprezentației Teatrului Masca, în fața bucureștenilor contemporani, istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est. Evenimentul are loc în cadrul proiectului „În apropierea Sfinților de la Văcărești – Fresce și Teatru”. Intrarea este liberă și se face pe baza unei rezervări la: office@masca.ro sau la numărul de telefon: 0733.048.516

Vernisajul expoziției „Trecut-au anii 2022”

„Trecut-au anii 2022” continuă tradiția expozițiilor outdoor găzduite la începutul toamnei de Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București), expoziții gen „then and now” cu fotografiile lui Andrei Bîrsan din anii 80-90 refăcute în zilele noastre de 30 fotografi ai Bucureștiului: Alexandru Iordan, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Bogdan A-Popei, Camelia Stan, Cora Bundur, Cristian Ivan, Cristian Malide, Daniel Mihai, Denise Fătulescu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Ioana Bănică, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Maria Burada, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Sabin Prodan, Sorin Panait.

Vernisajul are loc vineri, 16 septembrie, ora 18.30, la Palatul Suțu și este momentul întâlnirii cu fotografii expoziției și povestirilor despre Bucureștiul care a fost și care este.

Expoziția „Trecut-au anii 2022” este pe gardul muzeului și poate fi vizitată gratuit 24/24 în perioada 16 septembrie – 15 octombrie. Ulterior, ea va fi prezentată și online pe wwwbucurestiulmeudrag.ro.

Ghidaje gratuite la șase muzee din structura MMB

Persoanele care doresc să participe au la dispoziție următoarele date și posibilități de înscriere:

 • Sâmbătă, 17 septembrie 2022 * Tur ghidat în incinta expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune”, de la Palatul Suțu, realizat de Angelica Iacob, șef secție Artă și curator al expoziției împreună cu Ana Arsinca, muzeograf. Ghidajele încep la orele 15.00, 16.00 și 17.00 * La ora 18.00 va avea loc premiera online a filmului documentar dedicat expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune” pe platforma Modernism.ro și pagina de Facebook a Palatului Suțu. Video documentarul invită la o incursiune prin viața și creația Hortensiei Masichievici-Mișu, prezentând principalele momente și serii de creație artistică și este realizat de Modernism.ro, în parteneriat cu MMB.
 • Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 15.00-18.00, ghidaje gratuite la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) – orele de începere a ghidajelor: 15.00, 16.00, 17.00. 
 • Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 12.00-17.00, ghidaje gratuite la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) – cu accent pe povești inedite, personalități marcante, momente importante ale Bucureștiului trecut – orele de începere a ghidajelor: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00. 
 • Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 14.00-17.00, ghidaje gratuite la Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă, nr. 26), dedicate istoriei primelor colecții arheologice bucureștene și fondării Muzeului Municipiului București. Orele de începere a ghidajelor: 14.00, 15.00, 16.00.  
 • Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, orele 11.00-16.30, ghidaje gratuite la Muzeul Victor Babeș (str. Andrei Mureșanu nr. 14A), tema principală fiind rolul pe care l-a avut dr. Victor Babeș la modernizarea Capitalei.
 • Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, între orele 12.00-16.00, ghidaje gratuite la Muzeul Nicolae Minovici (str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) – cu accent pe implicarea medicului Nicolae Minovici în procesul modernizării Bucureștiului – orele de începere a ghidajelor: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00.

IMPORTANT: Toate aceste ghidaje se vor realiza numai pe bază de programare prin email la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, până joi, 15 septembrie 2022, ora 16.00; sau telefonic, la numărul 0722574897, în intervalul 10.00-16.00, de asemenea până joi, 15.09.2022.

Program prelungit la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 20:00-02:00, programul de observații nocturne la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) va fi prelungit până târziu în noapte. Accesul va fi gratuit pe bază de programare prin email la relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro sau 0722521939 până joi, 15 septembrie 2022, ora 16.00. Observațiile vor avea loc doar în condiții meteorologice favorabile. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508