spot_img

O strălucită aniversare  ieşeană, de rezonanţă internaţională: Muzicologul şi dirijorul Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”,Nicolae Gâscă – 80 de ani

Statornic împământenitei sale tradiţii, oraşul Iaşi nu se dezminte întru cinstirea momentelor sale glorioase însemnate pe „răbojul” timpului istoric, cât şi a ieşenilor care, prin strădaniile lor de cuget şi faptă pilduitoare, au contribuit la împlinirea acestora. Datorită străluciţilor înaintaşi – remarcabile şi prestigioase personalităţi -, „spiritul ieşean”  a intrat în legendă şi în memoria afectivă a Cetăţii ieşene, dovedindu-se inconfundabil în tot spaţiul românesc şi pe întreg mapamondul. Nedezminţita tradiţie ieşeană constituind şi un bun exemplu pentru viitorime, nu-i de mirare că, la fel de conştientă, atenţia edililor „dulcelui Târg al Ieşilor” se îndreaptă în prezent şi asupra acelor ieşeni care, neprecupeţind efort şi râvnă, se străduiesc cu rezultate meritorii să-i jaloneze bătrânului şi mereu tânărului Iaşi noi coordonate luminoase şi durabile pentru prosperitatea sa prezentă şi viitoare, cinstindu-le pe măsură însemnata lor contribuţie.

În acest context tradiţional să cuvine să subliniem cu majuscule momentul de glorie aniversară „80” al muzicologului, compozitorului şi redutabilului dirijor al Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”, prof.univ.dr. Nicolae Gâscă, cel care timp de aproape 45 de ani, dirijîndu-o cu aplomb şi măiestrie dirijorală de excepţie, s-a dovedit, pe lângă indubitabile calităţi muzicale, a fi fost şi un strălucit ambasador muzical al municipiului Iaşi şi al României întregi, prin nenumăratele şi aplaudatele concerte corale susţinute pe mai toate meridianele şi paralelele mapampndului.  

La ceas aniversar se cuvin adăugate şi câteva repere biografice ale maestrului:

S-a născut la 30 septembrie 1942, în Ţibirica-Orhei din Basarabia. Cursul primar l-a urmat la Iaşi, iar pe cel gimnazial, la Hangu-Neamţ. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul Internat „C.Negruzzi” de la Iaşi, fiind absolventul Secţiei reale,  Promoţia 1960. Ca elev „negruzzist”, a făcut parte din Orchestra şi Corul liceului. Deşi „realist”, a dat admiterea la Conservatorul de Muzică „George Enescu”, având o bună reuşită.

Ca student al Conservatorului ieşean, între anii 1960 – 65, sub îndrumarea unor magiştri de renume, precum Achim Stoia, Ion Pavalache, George Pascu, s-a pregătit în specialităţile: Dirijat cor academic şi Pedagogie muzicală.

După absolvirea Conservatorului ieşean, ca şef de promoţie pe ţară, a urmat o excelentă carieră didactică universitară, de la preparator (1965), la profesor (1990), în Dirijat cor academic şi Ansamblu coral, fiind ales şi Rector al Universităţii de Arte „George Enescu”, funcţie pe care o va deţine timp de două legislaturi (1990 – 2000).

În 2003 obţine titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar din 2004 devine conducător de doctorat la Univ. de Arte de la Iaşi şi referent de specialitate în comisiile de acordare a titlului academic de doctor în muzică.

În toată cariera muzicologică universitatră s-a preocupat de elaborarea, prezentarea şi editarea unor însemnate lucrări ştiinţifice şi studii cu tematică muzicală, publicate în reviste de specialitate sau editate, între care: „Arta dirijorală”, Ed.Didactică şi Pedagogicâ, 1982, „Tratat de teoria instrumentelor” – 2 volume, Ed. Muzicală, 1998 ş.a. La aceasta s-a adăugat şi preocuparea sa discografică, demnă de remarcat prin cele 26 discuri LP single, duble şi CD-uri, 43 DVD-uri, 9 DVD foto, înregistrate în ţară sau în străinătate, cuprinzând muzică românească şi internaţională din concertele dirijate de el.

Dar punctul „vivace” al personalităţii sale îl reprezintă împresionanta activitate artistică dirijorală, concretizată în cele peste 1000 de concerte simfonice, camerale şi corale susţinute de-a lungul celor patru decenii ale strălucitei sale cariere, din care desprindem pe cel „fortissimo”, din 1976, când a avut iniţiativa fondării Corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”, pe care l-a dirijat, ca nimeni altul, de atunci şi până în 2020, când s-a declanşat pandemia Covid.

Cu acest entuziast cor studenţesc, primenit la fiecare patru ani de studii (!), animatorul şi inimosul dirijor Nicolae Gâscă a concertat în tot cuprinsul României, a participat la numeroase festivaluri muzicale, concursuri studenţeşti şi manifestări culturale, obţinând prestigioase premii, trofee, distincţii şi diplome, prin care „Cantores Amicitiae” şi-a câştigat o apreciată faimă de răsunet în ţară şi peste hotarele ei, îndeosebi în urma unor prezenţe la concursurile studenţeşti internaţionale. După 1990, invitaţiile din străinătate ţinându-se lanţ, având un repertoriu mereu îmbogăţit cu piese şi melodii de pretutindeni, colinde şi cântece de Crăciun, Corala studenţească ieşeană „Cantores Amicitiae” a întrunit pe de-a-ntregul sufragiile auditorilor din Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Spania, Italia, Germania, Austria, Belgia, Finlanda, S.U.A., Mexic, Grecia, Ungaria, R.Moldova ş.a. Un succes de mare prestigiu european l-a obţinut în 2014, la European – Grand Prix de la Tours-Franţa, când „Cantores Amicitiae”, Iaşi-România, s-a situat între cele mai bune patru coruri ale Europei! În palmaresul tinerei formaţii corale ieşene mai figurează şi un alt succes notabil, demn de toată lauda: în 1991, la sediul Comisiei Europeane de la Bruxelles şi în 1996, la sediul NATO, pe când România nu devenise membră, „Cantores Amicitiae” a fost prima şi singura corală românească care a concertat acolo, făcând, astfel, cunoscută existenţa oraşului Iaşi – România!

Fără nicio îndoială, la baza acestor succese preţioase, care au adus noi carate de strălucire Cetăţii ieşene, stă desigur, „munca de sisif” a excelentului dirijor Nicolae Gâscă, privind recrutarea, îndrumarea şi şleifuirea studenţilor corişti de la înfiinţare şi până în prezent (unii devenind ulterior solişti consacraţi), abordarea în  repertoriul coral a unui mare număr de piese muzicale româneşti şi internaţionale de largă circulaţie şi de mare subtilitate interpretativă, ce au necesitat inedite aranjamente corale şi prelucrări corale din folclorul popoarelor, cum şi numeroase compoziţii muzicale proprii, prin care s-a dovedit un  virtuos compozitor, cu nimic mai prejos decât redutabilii înaintaşi ieşeni.

De-a lungul excelentei activităţi concertistice din ţară şi din străinătate, pe lângă sufragiile publicului spectator de pretutindeni, atât Corala „Cantores Amicitiae”, cât şi virtuosul ei dirijor Nicolae Gâscă, au primit aprecieri solide şi din partea unor redutabili muzicologi din ţară şi din întreaga lume, care atestă calitatea strădaniilor împlinite.

Despre toate cele mai sus expuse, dar şi despre încă multe altele, le-am putut afla în urma recentei lecturi a impresionantului volum „A fost odată…”, Ed. Pim, 2021, 558 pag., al cărui autor este însuşi Nicolae Gâscă, după cum acesta şi recunoaşte: „ A fost odată…este o poveste de suflet, este povestea de succes a unei formaţii corale studenţeşti, este povestea tinereţii a 44 de generaţii care s-au întâlnit în cântec şi au adunat pe răbojul amintirilor cele mai frumoase momente din anii de studenţie, este o poveste cu tineri şi despre tineri.”

E foarte adevărată afirmaţia, numai că această poveste este scrisă de un „tânăr” aproape octogenar şi ea deapănă firul tors al amintirilor adunate pe furca celor 45 de ani în care „Cantores Amicitiae a devenit o stare de spirit, o expresie a bucuriei de a cânta.”  Povestea Coralei s-a înfiripat în 1976, din iniţiativa inimosului ei dirijor şi a continuat „ca într-o familie, numai şi numai din pasiunea de a repeta şi a cânta, fără aspecte financiare.” Cu alte cuvinte, să înţelegem că de-a lungul timpului această Corală ieşeană n-a fost finanţată de nicio o instituţie a României, cum nici dirijatul acesteia „n-a făcut niciodată parte din norma didactică” a dirijorului profesor şi rector. Să nu mai vorbim de costume, recuzită şi deplasări… Bucuria de a cânta a învins orice obstacol şi, astfel, Corala studenţească „Cantores Amicitiae”, sub dirijatul măestrit al lui Nicolae Gâscă, a cântat pentru ieşeni, pentru faima acestui oraş legendar, pe care a dus-o solie în cântec  pe întreg mapamondul.

Poate de aceea, în spiritul tradiţiei ieşene de a-şi cinsti după cuviinţă personalităţile sale, în pragul momentului aniversar „80” al maestrului Nicolae Gâscă, Primarul şi  Consiliul Local Iaşi i-a acordat binemeritatul Titlu de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”. Decizia salutară a Primăriei Iaşi s-o aplaudăm cu… Bravissimo!

La Mulţi Ani – 80, maestre Nicolae Gâscă, drag coleg „negruzzist”, în sănătate şi cântec la fel de vivace!  Mihai Caba

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508