”Despre sunetul bătăii de inimă”, de Petru Ilieșu

sept. 22nd, 2022 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la editura Tracus Arte va apărea volumul de versuri ”Despre sunetul bătăii de inimă”, de Petru Ilieșu. Autorul (n. 1951, în Timișoara) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din orașul natal. A debutat, în 1978, cu volumul de poezii ”Pastel H”, Editura Litera. Au urmat peste douăzeci de cărți de poezie, eseistică și traduceri, cele mai recente fiind ”În căutarea The Tank Man” (Editura Planetarium, 2018) și ”Oameni care nu există” (Editura Planetarium,  2020).

Petru Ilieșu este cunoscut drept unul dintre scriitorii români protestatari, cu activitate critică față de regimul dictaturii din România din perioada Ceaușescu. În vara anului 1989 a trimis în afara României poezia „Scrisoare deschisă despre fratele meu, domnul Gorbaciov”, un manifest de protest, și s-a alăturat ca semnatar al apelului inițiat de Dan Petrescu și semnat, printre alții, de Doina Cornea, Luca Pițu, Liviu Antonesei, Liviu Ioan Stoiciu, Alexandru Tacu, Mariana Marin.

În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara. Din 1990 până în prezent conduce Fundația Timișoara ʼ89. Petru Ilieșu este, de asemenea, regizor de teatru experimental, scenograf și autorul unor expoziții de artă digitală.

cop. 4

parte din noi înșine a dispărut demult

… și unde  

odată cu personajele 

și timpul care s-a retras pentru a face loc  

timpului  

            de după coperta ultimă a cărții 

acolo unde  

nu mai există decât realitatea 

                        a cărei piele de hârtie 

dacă o atingi cu degetul 

     – acel ceva din adâncul ei obscur 

s-ar putea  

să te tragă 

                înăuntru 

Număr de vizualizări :74


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro