CLASSIC FOR TEENS revine cu ediția a III-a

sept. 16th, 2022 | By | Category: Postcard

Festivalul “Classic for Teens” revine între 22 septembrie şi 2 octombrie 2022 la Focşani, cu a treia ediţie, director artistic fiind în acest an Mara Dobrescu, pianistă de origine română stabilită în Franța. Principalele instituţii culturale ale municipiului Focşani, Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia şi Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, dar şi alte spaţii emblematice din oraş, vor găzdui evenimentele acestui proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, festival pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând din 2020, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia.

Deja un reper cultural de tradiţie al zonei, festival cu vocaţie internaţională, „Classic for Teens” aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au mai mare nevoie de ea. În mod deosebit în acest an, “Classic for Teens” aduce împreună personaje din spaţiulcultural, dar şi din zona educaţională sau socială, urmărind ceea ce şi-a propus de la început, educarea publicului tânăr pentru consumul cultural, dezvoltarea abilităţilor creative ale acestuia, dar și dezvoltarea educației artistice specializate.

            Deschiderea festivalului va aduce în seara de 22 septembrie, ora 19, pe scena Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia, artişti de anvergură internaţională, precum soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, sub genericul Romanian Music Journey.

            Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști plastici și muzicieni  de renume internaţional, care, alături de tinerii artiști și muzicieni în devenire, elevi care studiază la instituțiile de învățământ din Focşani și împrejurimi, vor susţine concerte la Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, Universitatea Al. I. Cuza, Biserica Romano-Catolică Sfinții Petru şi Pavel, majoritatea expoziţiilor fiind găzduite de galeriile de artă din oraş, sau de foyerele sălilor de spectacol, în timp ce masterclass-urile de video-jurnalism şi pictură vor avea loc la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, iar cele muzicale la Ateneul Popular.

            Rezultat al unei formule de producție artistică interdisciplinară, situându-se la intersecția a două arte – muzica și artele plastice – cu domeniul educaţional (masterclass), “Classic for Teens” este un eveniment a cărui diversitate se regăseşte atât în îmbinarea între muzică, arte vizuale şi educație prin tipul de evenimente – concerte de muzică clasică, expoziții de artă plastică, masterclass de perfecționare muzicală și ateliere de picture –, cât şi în ţările din care vin artiștii invitaţi (Franța, Italia, Austria, Republica Moldova, România). Vor putea fi ascultaţi în concert la “Classic for Teens” soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România), de Andreea Butnaru – povestitor şi pianist; Adrian Florescu – violonist solist; Florin Mitrea – violoncelist solist; Alin Chelărescu – tânăr compozitor și Andrei Nicolescu – regizor muzical, creator de content vizual, pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria) și pianista Mara Dobrescu (România-Franța), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia).

            Proiectul, de anvergură internaţională, este finanțat de Consiliul Județean Vrancea și este realizat de Asociaţia PropatriaVOX cu susținerea autorităților locale din Municipiul Focşani, în colaborare cu Corpul de Solidaritate Europeană, Asociația culturală româno-italiană Propatria (Roma), Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Pro Contemporania din București, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Teatrul Municipal, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Universitatea București, filiala Focşani.

Video post eveniment Classic for teens 2021

CLASSIC FOR TEENS FESTIVAL

Ediția a III-a

22 Septembrie – 2 Octombrie 2022

Director artistic: Mara Dobrescu

Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

PROGRAM CONCERTE și EXPOZIȚII

Prezintă actorul Sorin Francu și muzicologul Luminița Arvunescu

Coprezentatori: Karla Duca, Daria Boboc, Andra Tontoroiu, Alexandra Grigoras

21 septembrie 2022, ora 18:00, Sala Balada

Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric Tara Vrancei/ avanpremieră festival 

22 septembrie 2022, ora 11:00, Sala mare Consiliul Județean Vrancea

Conferință de presă dedicată deschiderii festivalului Classic for Teens 2022 

22 septembrie 2022, ora 17:00 – foaierul Teatrului Municipal Maior Gh. Pastia Focşani 

Vernisaj expo GEORGE ENESCU ȘI CASA REGALĂ A ROMÂNIEI (23 septembrie – 2 Octombrie 2022) – expoziție dedicată violonistului, compozitorului și dirijorului George Enescu. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu din București.

22 septembrie 2022, ora 19:00 – Teatrul Municipal Maior Gh. Pastia Focşani 

ROMANIAN MUSIC JOURNEY – concert inaugural susținut de soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța). 

24 septembrie 2022, ora 17:00 – sediul Universității Al. I. Cuza Focşani, 

Vernisajul expoziției realizată de elevii Liceului de Artă Gh. Tattarescu, dedicată marelui muzician George Enescu.

Expoziția va putea fi vizitata în perioada 24 septembrie – 2 Octombrie 2022.  

25 septembrie 2022 – ora 19:00 Biserica Romano- Catolică Sfinții  Petru si Pavel 

Concert susținut de violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România).

26 Septembrie ora 17:00, Galeriile de Artă

Număr de vizualizări :110


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro