spot_img

„Citadele culturale clujene”

Proiectul “Citadele Culturale”, inițiat de Asociația Pro Valores, ajunge și în județul Cluj, iar localitățile Huedin și Gilău se transformă astfel în fortărețe cu adevărat artistice, puse în slujba salvării culturale a comunităților asediate în zilele noastre de nonvalori.Manifestările, programate pe 15 septembrie 2022, ora 18, la Huedin, respectiv 16 septembrie, de la ora 17, la Gilău, propun întâlniri sincretice, în care se vor îmbina muzica de calitate și arta plastică. În Huedin, în jurul excepționalei harpiste Evelina Andrieș vor fi expuse lucrări semnate de marele pictor adoptat de orașul străbătut de râul Crișul Repede – Paul Bătăiosu, în timp ce în cadul Zilelor Comunei Gilău, Evelina Andrieș va fi acompaniată de lucrările artistei plastice Aurelia Chișu.

Evelina-Daiana Andrieș s-a format în cadrul Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, perfecționându-se cu Ion Ivan-Roncea și Maria Bîldea. În anul 2018, prin intermediul programului Erasmus, a fost studentă a „Royal Irish Academy of Music” din Dublin, având-o ca profesoară pe Geraldine O’Doherty. O nouă bursă a primit în anul 2020 – a studiat la Paris cu profesoara Catherine Michel. A obținut numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale. De asemenea a primit bursa „Tinere Talente” a Fundației „Principesa Margareta a României”. A susținut concerte în calitate de solistă la Filarmonica de Stat Sibiu, Casa Universitarilor din Cluj și Universitatea Națională de Muzică București, în cadrul Festivalului Săptămâna Internațională de Muziciii Noi – 2019. Este membră a Orchestrei Române de Tineret.

Aurelia Chișu este pictor, doctor în arte vizuale şi decorative şi nu în ultimul rând psiholog de profesie. Universul său plastic este concretizat în mai multe cicluri de creaţie precum: Geneza, Nelinişti, Obârşii transilvane, Flori din grădina bunicii, Călătorii sau Anotimpuri, dar în ultima perioadă explorează şi alte dimensiuni ale artei. Este proprietara Galeriei Unic-Art din Cluj, loc în care creează noi maniere şi tehnici de pictură. O asemenea abordare nouă o reprezintă o serie de picturi citadine lucrate de Aurelia Chişu pe suport triunghiular, o tehnică inedită, foarte spectaculoasă. De asemenea este autoarea volumelor: “Bucuria și fascinația creației” și „Artă și psihologie”.

Paul Bătăiosu s-a stabilit în Huedin în 1984. După absolvirea Universității de Artă “Ion Andreescu” din Cluj Napoca s-a specializat în pictură bisericească, urmând timp de șapte ani cursurile Patriarhiei Române. Până în prezent a pictat peste 40 de biserici ortodoxe. A pictat biserici în special în zona Transilvaniei, precum cele din Mărgău, Călata, Domoșu sau Huedin. De asemenea este îndrăgostit și de pictura de șevalet, în cadrul căreia a abordat diverse teme și tehnici. De mare succes s-a bucurat  expoziția „Nostalgia Talentului” care a marcat cea de-a treia ediție a Festivalului „Repere, Mituri, Identități”, organizat de Teatrul „Ararat” din Baia Mare.

Organizatori: Primăria Orașului Huedin, Primăria Comunei Gilău, Ovalsart și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical,  Radio Trinitas, HotNews, Agerpres,  Jurnalmm.ro, Româniapozitiva.ro și Roportal.

Număr de vizualizări :200

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508