„Amphora cu ofrande” de Maria Dobrescu

sept. 19th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 21 septembrie 2022, ora 18.00, la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București, de pe strada Batiștei nr.15 (lângă Intercontinental), are loc lansarea cărții „Amphora cu ofrande” de Maria Dobrescu, Volumul de poezie este publicat la Editura Eikon, cu sprijinul financiar al Arhitectural SRL şi al Asociaţiei „Heritage”.

Volumul „Amphora cu ofrande” este un proiect special, editat cu paginile în oglindă: pagina din dreapta conţine poezia scrisă la computer, iar pagina din stânga are aceeaşi poezie transcrisă cu litere de mână de diferiţi artişti, scriitori, muzicieni, actori, medici, copii, prieteni etc. Proiectul este un omagiu adus scrisului de mână. Coperta 4 are un text semnat de Ana Blandiana.

Lumina din poezii

„Există oare și poeți fericiți?”, m-am întrebat adesea, de câte ori mi se părea că descopăr printre versurile cuiva câte o dungă, oricât de nesigură, de lumină, pe care încercam să o urmăresc cu speranța că va rezista, cu temerea că se va stinge, ceea ce de cele mai multe ori se întâmpla. Ba, chiar, nu știam dacă nu cumva mi se păruse. Mi-am amintit această întrebare, citind poemele
destinse, atente să nu facă zgomot, pline de o calmă îngăduință, ale Mariei Dobrescu: amintiri cu geamantanul vechi și bătrâni împăcați, rochii demodate, șlagăre uitate, șoapte aplaudate, personaje care ies din tablouri clasice și se întorc resemnate înapoi, cu Iisus propovăduind fericirea dintr-un surâs… Toate încap, acoperite ca de o pulbere blândă, în această poezie care nu ridică vocea, dar nici nu scade geana de lumină. Pot să sper, oare, că nu se va stinge?

Ana Blandiana

Maria Dobrescu

Maria Dobrescu este jurnalistă, realizatoare de televiziune şi radio, fotograf, membră a UZPR.

A publicat la diverse edituri volumele: La curtea lui CeauşescuBalcani sau Europa de Sud-Est? Identităţi, stereotipuri, globalizare; Omul. Casa. Biserica – album de fotografie; Cinci decenii de diplomaţie. Despre relaţiile româno-albaneze, într-un dialog cu ambasadorul Gheorghe Micu; Pesë dekada diplomaci. Per marredheneniet rumuno-shqiptare, trad. în albaneză, Tirana, Albania; Cezar, fiul Xantipei. Cu poetul Cezar Ivănescu, în viaţă şi dincolo de ea; Culoarul campionilor; La răscruce de veacuri. Dialogurile revistei Drita (coautor) ş.a.

Ca realizator tv a produs între anii 2003-2004 filmele artistice-docudramă, grupate în seriile: „La braţ cu nenea Iancu” (Capşa; Palatul Cercului Militar Naţional;  Carul cu bere; Hanul lui Manuc; Grand Hotel du Boulevard) şi „Meserii la marginea timpului” (Gravorul; Rămarul; Curtea Sticlarilor; Blănarii; Legătorul de carte de artă; Evaluatorul de viori; Ceasornicarul; Colecţionarul de artă; Patria lui Gutenberg)

Pasionată de imagine şi fotografie, a susţinut şi a participat la expoziţii personale şi de grup, printre care „Alianţa Civilizaţiilor. Omul. Casa. Biserica”, „Dialogue interculturel. L’homme. Son habitat. Ses croyances”, la Palais de Nations Geneva (Organizaţia Naţiunilor Unite, 2012), „Sub acelaşi cer”, „In Memoriam Cezar Ivănescu. Ut pictura poesis”, la Muzeu Kombëtar i Historisë” (Muzeul Naţional de Istorie) din Tirana, Albania), „Imaginile diversităţii”, „Ferestre. Recurs la memorie”, „Împreună. Forme şi culori în dialog”.

Între 2010 – 2019 a fost preşedinta Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor Minorităţilor Etnice din România „Europa 21” cu care a iniţiat şi susţinut simpozioane ştiinţifice, proiecte culturale, precum Popoarele din Balcani, de la Imperiul Otoman la integrarea în Uniunea Europeană”, Caragiale multilingv, Mari prietenii literare, Diversitate culturală în România ş.a.

Număr de vizualizări :384


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro