spot_img

Lansarea catalogului „Orient versus Occident”

Muzeul Municipiului București invită publicul la un eveniment dedicat lansării catalogului expoziției „Orient versus Occident” și finisajului acesteia, care va avea loc la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), în ziua de 26 august 2022, la ora 11.30. Pentru ca publicul să se poată bucura pe deplin de ampla selecție de opere de pictură, grafică, dar și sculptură din bogata colecție a Pinacotecii București – ce oferă un periplu prin orașele Europei vestice și ale Orientului – pe întreg parcursul zilei de vineri, 26 august, expoziția „Orient versus Occident” va putea fi vizitată gratuit. Iar în spațiul dedicat acesteia, muzeograful Ana Arsinca va oferi, între orele 11.30 – 16.00, informații despre concept și lucrările expuse, precum și mini ghidaje ce pot fi solicitate ah-hoc de vizitatori.

„«Orient versus Occident» este a șasea expoziție organizată de Pinacoteca București, între anii 2017-2022, în sălile de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București. De data aceasta, conceptul expozițional și catalogul care însoțește expoziția atrag atenția publicului asupra importanței diversității culturale în conturarea originalității artei moderne românești. Interesul pictorilor autohtoni pentru teritoriile populate de musulmanii din țara noastră a conturat o nouă specificitate artei autohtone, mai ales în secolul al XX-lea, care s-a adăugat unei alte tendințe majore, aceea de a reflecta realități din lumea satului românesc. 

Catalogul expoziției «Orient versus Occident» este bilingv, fiind tradus în limba engleză. Albumul are 182 de pagini și reproduce color și în integralitate toate lucrările care fac parte din expoziție, la care se mai adaugă numeroase ilustrații cu alte opere de artă deținute în cadrul colecțiilor Muzeului Municipiului București, precum Muzeul Theodor Aman, Muzeul Gheorghe Tattarescu, Colecția Cornel Medrea, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.

În ultimii ani, Pinacoteca București și-a diversificat temele expozițiilor și albumelor – catalog propuse publicului larg, explicând importanța genurilor artistice, așa cum a fost în cazul catalogului expoziției «Natură moartă, natură vie» (2019-2020) sau a prezentat importanța studiilor de academie pentru reprezentarea corectă a corpului uman în artă, în expoziția și catalogul «De la anatomia artistică la opera finită» (2020-2021). Acum, a fost abordată o temă esențială a culturii române, care se află la granița dintre două lumi, privind fenomenul confluențelor culturale din perspectiva artei plastice, în cadrul expoziției «Orient versus Occident».

În acest context de prezentare, catalogul expoziției «Orient versus Occident» cuprinde patru studii inedite, primul dedicat temei orientale tratată în cadrul istoriei vest-europene, iar celelalte sunt dedicate artei românești, tratând modul în care artiștii s-au inspirat din realitățile înconjurătoare atunci când au călătorit în Franța, Italia, Germania, Spania, Portugalia sau în Statele Unite ale Americii, dar și la Balcic, în Dobrogea, în Orientul Apropiat sau în Egipt. În finalul textelor generale de prezentare au fost inserate două studii de caz, dedicate pictorilor Gheorghe Tattarescu și Cecilia Cuțescu Storck, pentru a putea urmări mai bine desfășurarea fenomenului, cu specificitățile sale, în secolul al XIX-lea, respectiv, secolul al XX-lea. 

Cu acordul și prin amabilitatea Fundației «Léon Delachaux», care are sediul la Paris, în catalogul expoziției a fost inserat și un studiu extrem de bine documentat, intitulat «Philadelphia: Întâlnirea dintre Léon Delachaux și Carol Storck», scris de cercetătoarele din Franța Marie-Alice Loiseau și Corisande Evesque. Acest studiu surprinde, printre altele, extraordinara deschidere geografică spre Vest a artei românești, înregistrată încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, indicând noi și provocatoare direcții de cercetare pentru viitor” – a declarat dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508