spot_img

Judecata formei la (re)interpretarea substanţei 

(Octavian Mihalcea – „Hipnotice”, Editura  Anconeum & Analepsie, București, 2022)

                 Lumile sunt prin ele însele nişte visuri corodate, arderi răstignite între fiinţă şi nefiinţă. Creaţia are loc în fiece clipă, adâncind misterul perfecţiunii aruncate tot mai departe. Orizonturile se prefac că vin şi pleacă repede ca nişte păsări furibunde. Înălţăm zmee pentru a le prinde, ni se pare că oprim în loc vremea, pe când noi nici nu (mai) facem parte din ea, ca aspect de realitate. 

                 Fecund jocul cu paradisul şi infernul, strecurat în linii directoare mijlocii, abordând tematici „Hipnotice” în noua emulaţie lirică a lui Octavian Mihalcea. Prilej de răscumpărare a mai vechilor motive cognitive care dovedesc în timp rezistenţă. 

                 Drept pentru care aceste (re)trăiri se dovedesc a nu fi deloc facultative, ci mai degrabă imperative, odată survenite convingător în esenţa lor tare. Excepţională intervenţie deasupra surogatelor ce proclamă pretinsa luciditate, în acest expozeu interpretativ în privinţa reflexiei şi refracţiei obişnuite: „Cât a mai rămas din lumină/ își va întinde aproape/ trupul cândva nemărginit//chipurile vin la judecata/ celor ce poartă sub ochi/ primele tăieri//cândva au fost raze înghețate// s-a schimbat rama/ se topesc cheile// cercul rătăcit plutește încet/ peste îngenuncherea din lume” (Se topesc cheile).

                 Situaţii de largă rezonanţă, justifică algoritmic nevoia de străbatere a necuprinsului existenţial, fluiditatea echilibrului instaurat odată cu rodul scrierii luând forme paroxistice în ecuaţii cărora nu li se cere rezolvare ci numai farmec: „Apa din spatele cuvintelor/ ar întinde sabia/ până la înălțimea/ arborilor fără nume// frământări și tăceri/ puls pe ritmuri tremurătoare// iar după trezire/ zgomotele vor părăsi/ ecranul//amăgirea e presărată/ pe lângă urme” (Fără nume). 

                 Spaţii care nu vor exista niciodată în parametrii obişnuiţi sunt create generos şi se succed cu prisosinţă în poezia lui Octavian Mihalcea. Sunt stabilite ţinte care se pot atinge cu mintea arborată deasupra sufletului liber să tresară: „Au fost dintre/ cele care se mișcă/ sub pielea subțire/ ca linia ochiului verde/ sus unde învinge vertijul//cu toate împrejur/ te rotești undeva/ ești același viu sau nu// speranța spală păcate// vei aplauda curțile viitoare” (Curţile viitoare). 

                 Chemarea subconştientului traversează electric această stare indusă, conclusivă în raport cu realul sărit din standardele sale teoretice, pus pe seama timpului răpit pentru uzanţe ajunse generic in(suficient de)operante: „Pauza dintre mult prea mulți ani/ transferă oscilatoriu/ instalații arhaice/ chiar cu atenuarea/ auzului de ieri//satisfacția palpează norii/ sau jocurile violente/ nimeni nu vrea să fugă/ cei de față repetă universul/ primului ecran încălzit de raze// pulsul arată cum foamea și hrana/ dispar într-o combinație cuceritoare// teatrul tarotul tribul/ hohote argintii ce repară” (Hipnotice). 

                 Modalitatea de expresie nu este una conjuncturală, ci înălţată la nivelul sensului contraofensiv la haos şi dezamăgiri de rutină: „Toate vorbele de sticlă/ plus noile treziri//aura planetei aflate/ într-un regat incandescent/ al fierului curb//s-ar putea nărui zidul/ muzica înfășoară oase// pași frunze gropi/ sufletul ceasului/ care nu va mai crește” (Vorbe de sticlă). 

                 Aflat sub semnul unor viziuni covârşitoare, Octavian Mihalcea nu se va supune nicicând vreunor tipare, cât de strălucite ar fi acestea. El croieşte, ţese, tratează în mod unic accepţiunea sa asupra a ceea ce este făcut să existe. Fiecare poem al său, plasat într-un aflux instaurat ca perpetuu, este o nouă vietate adăugată unui sistem alternativ de valori motrice, respirabile într-un mod aparte ce se cere desluşit.  

                 Mereu deschis noutăţilor, poetul s-a îndreptat de astă dată, în căutarea atitudinilor de succes, către o editură abia apărută (Anconeum & Analepsie), care îşi dovedeşte acurateţea în ce priveşte fondul de concepţie şi imagine. Felicitări!

DANIEL MARIAN

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508