”Eu sunt cartea”, de Marcela Benea, la Librăria din Centru

aug. 16th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 18 august 2022, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea antologiei ”Eu sunt cartea”, de Marcela Benea, volum care o consacră pe Marcela Benea ca pe o voce de vârf a generației sale și a poeziei scrise de femei în Republica Moldova. Antologia a apărut la Editura Cartier în colecția Cartier popular.

Preț promoțional în ziua lansării. 

Sesiune de autografe.

Alături de autoare vor participa: 

Mircea V.Ciobanu

Lucia Țurcanu

Rada Darmanciu

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

„Îmbinare suavă între simpleţe şi profunzime, cuminţenie şi ardoare, resemnare şi revoltă, nelinişte şi trăire mută a durerii – aceasta e poezia Marcelei Benea. Nimic nu este în exces, o temperare e în toate. (…) poeta ştie să urmeze acea aurită cale de mijloc între nevoia de stihialitate şi trăire frenetică, pe de o parte, şi confesiunea meditativă, pe de altă parte, între lirismul narativizat şi exprimarea gnomică, între inevitabila raportare la litera scrisă şi vitalitatea prilejuită de realitatea imediată. Iar o antologie de autor Marcela Benea nu face decât să ne confirme o dată în plus că avem în faţă o poetă remarcabilă, pe cât de discretă pe atât de uimitoare.” (Lucia Țurcanu)

MARCELA BENEA s-a născut pe 4 iunie 1948 în Văratic, Râșcani, din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Profesoară de limba română, redactor la Editura Cartea moldovenească, redactor literar la Filarmonică, redactor superior la Comitetul de Stat pentru Radioteleviziune. Volumele de versuri includ debutul Zestre din 1974, prefațat de Grigore Vieru, Poveste neterminată (1988), prefațat de Eugen Lungu, Evadare din frescă (2008), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dar și cu Premiul Ministerului Culturii și Turismului, cu Premiul Biroului de Informare al Consiliului Europei din Republica Moldova și Premiul Bibliotecii Naționale pentru cea mai citită carte a anului, 101 poeme (2012), Traducătorul de suferințe (2015), volum distins cu Premiul Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (filiala Chișinău). Versurile poetei au fost traduse în rusă, ucraineană, bulgară, letonă, armeană, georgiană, maghiară, tătară, kazahă, spaniolă, germană și esperanto.

Mircea V.CIOBANU este scriitor, redactor-șef al Editurii Știința. Cele mai recente cărți publicate: Biblioteca (roman), Editura Junimea, 2021 și Un tărâm al literarului (eseuri), Editura Arc, 2021.

Lucia ȚURCANU este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Poezia Basa, Editura Arc, 2019.

Rada DARMANCIU este studentă. A publicat versuri în revistele Contrafort, Timpul și Revista Literară; în 2021 a luat mențiune la Concursul pentru debut în poezie „Alexandru Mușina” al Editurii Tracus Arte.

Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.

Eu sunt cartea, (antologie de poeme), de Marcela Benea, (Cartier popular). Broșată, 224 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe https://cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe https://cartier.md/

În Cartier popular au mai apărut:

Scrisori către Ion Druță, de Ștefan Susai 

Filtre. Articole de cultivare a limbii, de Valentin Guțu

Nicolae Simatoc (1920 – 1979). Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona, de Octavian Țîcu și Boris Boguș

Omul Nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924-1970, de Dumitru Crudu. Cu o cronologie de Igor Cașu

Număr de vizualizări :117


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro