spot_img

”O pădure ascunsă” și ”Ascunse de pădure” ale scriitorului Éric Dussert în curs de publicare în limba română

Cele două titluri au fost publicate în Franța, la 5 ani diferență unul de celălalt,  la editura La Table Ronde: ”O padure ascunsă ”(Une forêt cachée) în 2013 și ”Ascunse de pădure” (Cachée par la forêt) în 2018. ”Ascunse de pădure. 138 de scriitoare uitate”  este programată să apară în această toamnă, în traducerea lui Valentin Protopopescu, la EA. In Preambul, Éric Dussert ne atenționează că „trebuie să recunoaștem, femeile sunt peste tot.[…] Dar de bine ce sunt peste tot, în mod paradoxal, nu se văd pe nicăieri. Ca și cum numele lor ar fi lovite de o implicită damnatio memoriae.”

„De îndată ce O pădure ascunsă a intrat în tipar (2013) mi-am dat seama că din cele 156 de portrete doar 17 erau ale unor scriitoare…
Am fost misogin fără să știu?
Prin această nouă colecție, am vrut să arăt cât de multe autoare au fost «ascunse de pădurea» literaturii, și felul în care au creat cu multă imaginație, sensibilitate, erudiție, inteligență și umor timp de mai bine de un mileniu.”

Scriitoare Cécile Guilbert observă  în prefață cum, după o muncă de cinci ani, „la o mie de kilometri de holzwege-ul heideggerian din Pădurea Neagră și la fel de dragă Christinei de Pizan ca și discipolului ei, Éric Dussert, «calea studiului îndelungat» conduce din nou într-un imens luminiș fermecat.”

Ecourile presei și aprecierea critică sunt pe măsura eforturilor și pasiunii autorului: „Munca depusă de Éric Dussert […] este o lucrare uriașă, precisă, riguroasă și clarificatoare: stilul ludic și ușor ironic, câte o împunsătura binevenită sau descântecele declarate sunt puse în beneficiul cititorului și fac lectura fructuoasă de la început până la sfârșit. Toate bibliotecile bune ar trebui să conțină acest mare volum.” – Philippe Leuckx în La Cause Littéraire.

Cititorii români îi vor descoperi cu încântare pe Hortensia Papadat-Bengescu și pe Ilarie Voronca printre scriitorii portretizați în cele două volume.

Despre autor
Poet, prodigios critic literar și eseist, tertön occidental, Éric Dussert este autorul volumelor: La littérature est mauvaise fille (L’Atelier du Gue, 2006), Comme des enfants. L’Âge pedophile du capitalisme (Anabet, 2006), Alfred et l’omnibus (Cynthia 3000, 2007), Aphorisme (Fornax, 2009), Une forêt cachée (LTR, 2013), Cachée par la forêt (LTR, 2018) și co-autor al L’Arsimplaucoulis, délice des Carpates (Fornax, 2003) cu Valérie Rouzeau,  Les Mille et Une Vies des livres (Librairie Vuibert, 2014) cu Éric Walbecq, Les Secrets des livres (Librairie Vuibert, 2015) cu Éric Walbecq, Retrofutur (Buchet-Chastel, 2018) cu Cédric Carles și Thomas Ortiz, Les Mots du livre (LTR, 2019) cu Christian Laucou. Publică cronici literare în La Quinzaine littéraire, Le Monde diplomatique, Le Matricule des Anges, La Revue des revues și L’Alamblog.  La editura L’Arbre vengeur este directorul și inițiatorul colecției Alambic care distilează descoperiri îndrăznețe: Les tortues de Loys Masson, Quinzinzinzili de Régis Messac, Mon caméléon de Francis de Miomandre – doar câteva din cele 25 de titluri de până acum.

Despre EA
EA – Editura Alchimica Ezoterica Fundamentala  a fost înființata în 2021, iar prima carte publicată este Voiaje în caleidoscop de Irène Hillel-Erlanger.

Număr de vizualizări :511

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508