”O pădure ascunsă” și ”Ascunse de pădure” ale scriitorului Éric Dussert în curs de publicare în limba română

iul. 15th, 2022 | By | Category: Carte in lucru

Cele două titluri au fost publicate în Franța, la 5 ani diferență unul de celălalt,  la editura La Table Ronde: ”O padure ascunsă ”(Une forêt cachée) în 2013 și ”Ascunse de pădure” (Cachée par la forêt) în 2018. ”Ascunse de pădure. 138 de scriitoare uitate”  este programată să apară în această toamnă, în traducerea lui Valentin Protopopescu, la EA. In Preambul, Éric Dussert ne atenționează că „trebuie să recunoaștem, femeile sunt peste tot.[…] Dar de bine ce sunt peste tot, în mod paradoxal, nu se văd pe nicăieri. Ca și cum numele lor ar fi lovite de o implicită damnatio memoriae.”

„De îndată ce O pădure ascunsă a intrat în tipar (2013) mi-am dat seama că din cele 156 de portrete doar 17 erau ale unor scriitoare…
Am fost misogin fără să știu?
Prin această nouă colecție, am vrut să arăt cât de multe autoare au fost «ascunse de pădurea» literaturii, și felul în care au creat cu multă imaginație, sensibilitate, erudiție, inteligență și umor timp de mai bine de un mileniu.”

Scriitoare Cécile Guilbert observă  în prefață cum, după o muncă de cinci ani, „la o mie de kilometri de holzwege-ul heideggerian din Pădurea Neagră și la fel de dragă Christinei de Pizan ca și discipolului ei, Éric Dussert, «calea studiului îndelungat» conduce din nou într-un imens luminiș fermecat.”

Ecourile presei și aprecierea critică sunt pe măsura eforturilor și pasiunii autorului: „Munca depusă de Éric Dussert […] este o lucrare uriașă, precisă, riguroasă și clarificatoare: stilul ludic și ușor ironic, câte o împunsătura binevenită sau descântecele declarate sunt puse în beneficiul cititorului și fac lectura fructuoasă de la început până la sfârșit. Toate bibliotecile bune ar trebui să conțină acest mare volum.” – Philippe Leuckx în La Cause Littéraire.

Cititorii români îi vor descoperi cu încântare pe Hortensia Papadat-Bengescu și pe Ilarie Voronca printre scriitorii portretizați în cele două volume.

Despre autor
Poet, prodigios critic literar și eseist, tertön occidental, Éric Dussert este autorul volumelor: La littérature est mauvaise fille (L’Atelier du Gue, 2006), Comme des enfants. L’Âge pedophile du capitalisme (Anabet, 2006), Alfred et l’omnibus (Cynthia 3000, 2007), Aphorisme (Fornax, 2009), Une forêt cachée (LTR, 2013), Cachée par la forêt (LTR, 2018) și co-autor al L’Arsimplaucoulis, délice des Carpates (Fornax, 2003) cu Valérie Rouzeau,  Les Mille et Une Vies des livres (Librairie Vuibert, 2014) cu Éric Walbecq, Les Secrets des livres (Librairie Vuibert, 2015) cu Éric Walbecq, Retrofutur (Buchet-Chastel, 2018) cu Cédric Carles și Thomas Ortiz, Les Mots du livre (LTR, 2019) cu Christian Laucou. Publică cronici literare în La Quinzaine littéraire, Le Monde diplomatique, Le Matricule des Anges, La Revue des revues și L’Alamblog.  La editura L’Arbre vengeur este directorul și inițiatorul colecției Alambic care distilează descoperiri îndrăznețe: Les tortues de Loys Masson, Quinzinzinzili de Régis Messac, Mon caméléon de Francis de Miomandre – doar câteva din cele 25 de titluri de până acum.

Despre EA
EA – Editura Alchimica Ezoterica Fundamentala  a fost înființata în 2021, iar prima carte publicată este Voiaje în caleidoscop de Irène Hillel-Erlanger.

Număr de vizualizări :123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro