Hrisovul emis de Alexandru cel Bun încununează ultima licitație a sezonului

iul. 7th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Aproximativ 300 de cărți și hărți rare, ediții princeps, documente de colecție sau fotografii de epocă vor fi scoase la licitație în ultimul eveniment al sezonului la Casa Artmark. Licitația de marți, 19 iulie 2022, începe cu o selecție specială de fotografii de autor sau care surprind momente istorice, ce evocă sau poartă semnătura unor personalități celebre, și continuă cu o colecție de manuscrise semnificative ori cărți cu dedicație ori în ediție bibliofilă, inclusiv în tiraje nedestinate comerțului. Documentele din cadrul deja tradiționalei Licitații Artmark de Carte din luna iulie oglindesc evenimente importante ale istoriei românilor și oferă acces publicului educat la o piață reglementată în cadrul căreia circulă hârtii vechi, cu valoare documentară și istorică, recunoscute pentru calitatea de piese de colecție, unele dintre ele clasate ori în curs de clasare în patrimoniul național cultural. 

Licitația de marți 19 iulie oferă colecționarilor sau pasionaților de istorie acces unic la o premieră pentru piața românească de artefacte istorice – un uric (hrisov de împroprietărire) emis de Alexandru cel Bun la 1412, în al 12-lea an al domniei sale. La acest moment mai sunt cunoscute în colecțiile publice din România doar trei documente emise de Alexandru cel Bun, unul păstrat la Muzeul Naţional de Istorie a României din București, iar două la Complexul Muzeal Bucovina din Suceava. Excepționala piesă are prețul de pornire de 3.000 de euro.

Rarisimul document, rămas în arhiva privată a unei familii moldovene, a parcurs un traseu liniar de-a lungul secolelor, fără a-și schimba în mod repetat proprietarul, cum se întâmplă în cazul multora dintre capodoperele de semnificație artistică sau istorică. După mai bine de 600 de ani de istorie, iese la vânzare în cadrul licitației de marți 19 iulie, ocazionat de finalizarea unei succesiuni. Astfel documentul istoric provine din colecția unui ultim reprezentant al unei familii de colecționari din Iași, ce l-a dobândit recent prin succesiune notarială. Înaintea acestuia, începând cu 1970, documentul s-a aflat în colecția profesorului și colecționarului de carte ieșean I.A., o personalitate a capitalei moldovene, care a inițiat constituirea Muzeului Literaturii din Iași, precum și a altor muzee și case memoriale din același oraș, mândrindu-se cu faptul că este urmaș al răzeșilor din vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Înainte de 1970 piesa de colecție a fost păstrată în colecția rudei sale, general român, combatant în cel de-al Doilea Război Mondial, care a moștenit la rândul său uricul drept parte a arhivei de familie. Iar în anii 1930 documentul se păstra în proprietatea locotenentului Constantin Făiniță din regimentul 14 Roman, nepot al lui Costachi A., ocazie cu care îl prezintă Institutului de Istoria Vechiului Drept Românesc condus de prof. Ștefan Grigore Berechet, care îl analizează și realizează o reproducere fotografică, făcându-l public mai întâi într-o comunicare științifică: „Un act de danie de la Alexandru cel Bun din 1412”, în „Revista Istorică” din 1936, iar apoi, mai pe larg, în unicul număr al revistei Institutului – „Întregiri”, nr. 1/1938.

O mare valoare istorico-documentară are și decretul, cu o tematică rară, eliberat de Împărăteasa Maria Theresa în 1750, care lămurește drepturile pe care le acordă invalizilor, aplicabile și pe cuprinsul Principatului Transilvaniei și care poartă semnătura olografă a împărătesei și sigiliul Cancelariei imperiale. Piesa de colecție are prețul de pornire de doar 500 de euro și a fost tipărită în atelierul tipografului curții imperiale, la Viena.

Număr de vizualizări :169


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro