spot_img

Cartografii simbolice la Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, în perioada 6 iulie – 21 august 2022, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), expoziția „Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie”, organizată în cadrul Conferinței Internaționale de Cartografie Istorică (ICHC) 2022. Deschiderea va avea loc pe data de 6 iulie, la ora 18.30. ”Curiozitatea ne-a fost relevată pentru Cunoaștere”: MMB pregătește deschiderea unei noi expoziții. Peste câteva zile publicul va avea prilejul să exploreze hărțile suprapuse ale curiozității umane: pământul, cerul și propriul corp. Așadar: Geografie, Astronomie și Biologie, într-o singură poveste.

„Natura umană a fost întotdeauna preocupată să exploreze. Curiozitatea şi siguranţa legată de împrejurimi a fost începutul călătoriei noastre de exploratori. Împrejurimi care trebuiau cunoscute, îmblânzite, definite. Şi astfel au fost descoperiţi munţi care mărgineau câmpii, râuri care legau continente şi noi mistere. Ultimii zeci de mii de ani au însemnat adaptare, dar şi sacrificarea unui trecut îndepărtat, al ţinuturilor originare, îngropate în mitologii străvechi. Mitologii care au încercat să ne familiarizeze cu spaţii îndepărtate şi necunoscute. Şi, într-un târziu, natura umană şi-a dorit reprezentarea spaţiului familiar şi apoi a celui explorat, iar primii paşi în cartografie au fost făcuţi. Cu acest pas făcut am ieşit din mitologie. Şi cel mai important instrument de cartografiere la scară istorică a reprezentat-o inventarea oraşelor şi a vieţii urbane.

 

În vremurile din urmă, când geografia nu mai poate ridica obstacole, tehnologia ajutându-ne să traversăm oceane şi zone deşertice întinse într-o siguranţă şi o viteză nemaintâlnită în istoria umanităţii, natura umană a descoperit alte zone de cartografiat, în interiorul aceluiaşi univers. Astfel a început să privească şi să călătorească spre astre cartografiind sistemul solar şi lumi mai îndepărtate, definind concepte despre distanţe si lumi nebănuite cu mii de ani urmă. Şi, mai aproape de zilele din urmă, un alt univers deschide noi opţiuni de explorare: interiorul propriului corp, unde, mările interioare ale fluidelor, care ne străbat organismul şi-l ţin în viaţă, sunt încă mistere pe care nanotehnologia se pregăteşte să le exploreze.

Această scurtă naraţiune cartografică doreşte să includă într-o reprezentare comună ceea ce natura umană înţelege să exploreze prin trei mari trasee de care este preocupată şi ataşată, fiind cuprinse în ceea ce numim Geografie, Astronomie şi Biologie. Este o invitație pentru a le privi şi urmări ca preocupare sincronă a marii aventuri umane de a se cunoaşte. Toate trei au pornit în acelaşi timp deoarece şi anticii erau preocupaţi de astronomie şi biologie însă tehnologia ultimului veac ne-a scos din clar-obscurul milenar şi numai după ce am reuşit să depăşim cu uşurinţă barierele geografice ale lumii în care trăim.

Dar sunt şi alte «continente» noi care apar la orizont, ale unei lumi nu foarte clar definite şi este ceea ce specialiştii numesc a fi «continentul fluid» al internetului şi lumii virtuale. Această nouă lume fluidă a unei posibile ubicuităţi prin dispariţia adresei poştale şi oferind un uriaş potenţial nomadismului profesional virtual, modifică deja comportamente, profesii şi abilităţi de supravieţuire. Dar aceasta este o poveste aflată la începutul unui drum pe care urmează să-l definim şi să-i oferim un scop şi un orizont de aşteptare, chiar dacă el se va numi «singularitate».

 

În proiectul expoziţional «Cartografii simbolice» sunt prezente câteva registre pe care natura umană le-a inventat şi perfecţionat ca domenii de permanente preocupări: Geografia, Astronomia şi Biologia.

Au fost alese câteva repere de cartografie simbolică, pentru a fi astfel mai uşor circumstanţiate istoric şi ştiinţific, pentru publicul larg. Obiectivul cel mai important este acela de a păstra imaginea unei legături fundamentale dintre hărţile suprapuse ale lumii în care trăim: pământul, cerul şi mările interioare ale propriului corp. Ele, la rândul lor, sunt în strânsă legătură de la începutul lumii şi trăiesc în deplină armonie pentru a putea hrăni şi păstra viaţa”, a declarat dr. Adrian Majuru, curator al expoziției, istoric, antropolog, manager al MMB.

 

Au colaborat la realizarea acestei expoziții prof. univ. dr. Octavian Buda (UMF „Carol Davila”), Luis Popa (director general – Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”), Adrian Șonka, astronom (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, unitate a MMB).

Îi regăsiți și în filmul prezentării noului proiect expozițional, disponibil pe canalul de YouTube al Muzeului Municipiului București: https://youtu.be/u1b_uoMIpUc

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508