spot_img

A XIV-a ediție a Simpozionului internațional „Slove Muscelene”

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” împreună cu Academia Oamenilor de Știință din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” (ICAI),  Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov, Fundația Universitară „Carol I” și Asociația DigiLib Muscel, au organizat în zilele de 14 și 15 iulie 2022 ediția a XIV-a a simpozionului ”Slove Muscelene”, având tema Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație. Prima zi a manifestărilor s-a desfășurat în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în sistem hibrid, folosindu-se tehnologii de ultimă generație, puse la dispoziție de instituția gazdă. În cadrul acesteia au luat cuvântul din partea organizatorilor: prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu – Academia Oamenilor de Știință din România.

Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa oficialilor din ministere importante, vizate predilect de fenomenul transformării digitale.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat inițiativa organizatorilor prin intermediul lui Ioan Matei, director al Biroului Cultură Scrisă și Creație Contemporană – Ministerul Culturii, susținând dezvoltarea proiectelor care încurajează accelerarea digitalizării instituțiilor publice.

Mesajul Ministrului Educației, Sorin – Mihai Cîmpeanu, a fost transmis prin secretarul de stat Sorin Ion: Adaptarea sistemelor de educație la era digitală a devenit o temă de interes major pe agenda națională și europeană. Aceasta este o inițiativă politică a Uniunii Europene de sprijinire a sistemelor de formare a tinerilor din statele membre. […] Ediția a XIV-a a simpozionului internațional „Slove Muscelene” tratează îndeaproape evoluția tehnologică a sistemului educațional, găzduind dezbateri și rezoluții de avangardă care o poziționează pe harta manifestărilor de prestigiu.

De asemenea, pe parcursul dezbaterilor simpozionului au intervenit și reprezentanți de seamă ai instituțiilor statului român, precum: prof. univ. dr. ing Adrian Badea, Preşedintele AOȘR,  Simona Bucura-Oprescu – Deputat, Președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Parlamentul României, Dragoş Cristian Vlad – Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru – Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip – Academia Română, Președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației.

Evenimentul a avut o simbolistică aparte, debutând de Ziua Națională a Franței, bucurându-se și de prezența domnului Mohamed Ketata, Director Regional al Agenției Universitare a Francofoniei – Europa Centrală și de Est, care a subliniat importanța acestor demersuri științifice și educaționale, apreciind numărul mare de participanți.

Asemenea anilor anteriori, la manifestare au fost invitați academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, reprezentanţi ai prefecturii Argeş, precum şi numeroși directori de bibliotecă, membri ai Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), alături de alţi invitați din Franța, Croația, Cipru, Suedia, care au evocat importanța transformării digitale a instituțiilor pe care le reprezintă.

La această ediție, Elena Iagăr şi Ion Tița-Nicolescu au prezentat o expoziţie de costume tradiţionale muscelene, intitulată „Marama, element identitar al Muscelului”. De asemenea, a avut loc și lansarea de carte a Alexandrei Badea „Points de non-retour [Diagonale du vide], [Quais de Seine], [Thiaroye]”, volum publicat la Editura L’Arche, Paris.

Instituțiile culturale și educaționale au un rol esențial în promovarea cunoașterii prin interacțiune și dialog. Biblioteca reprezintă spațiul, deopotrivă fizic și virtual, în care poți conștientiza faptul că cel care vede lumea în mod diferit nu e doar un cont pe o rețea de socializare, ci e o persoană în carne și oase. Aici cărțile, resursele electronice, angajații sau ceilalți utilizatori te pot ajuta să treci printr-un filtru critic informațiile pe care le asimilezi în fiecare zi. Te poți familiariza cu viziuni diferite și, în același timp, poți învăța că în spatele unei analize pertinente trebuie să stea mereu un fundament metodologic, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Simpozionul s-a încheiat în 15 iulie, cu susținerea online a mai multor comunicări științifice. Sesiunea a fost moderată de către asist. univ. dr. Marian Oancea, șef al Serviciului Cercetare, Dezvoltare, Digitizare din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și dr. ing. Mihai Dumitrache, șef Departament Ro-TLD. Lucrările susținute vor fi publicate într-un volum postfațat de prezentarea zonei Muscel și a perspectivelor de dezvoltare a acesteia.

 

Număr de vizualizări :235

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508