Romanul ”Vizuina de aur” de Cătălin Partenie a apărut în limba spaniolă

iun. 22nd, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Romanul ”Vizuina de aur” (Polirom, 2020) de Cătălin Partenie a apărut recent la editura spaniolă Impedimenta, în traducerea Laurei Fernández, cu titlul ”La Madriguera Dorada”, şi a fost lansat miercuri, 6 iunie 2022, la Libreria Rafael Alberti, în cadrul Târgului de Carte de la Madrid. La lansare au participat autorul, Enrique Redel, directorul Editurii Impedimenta, și Juan Suárez, realizatorul emisiunii ”La libélula”, difuzată de Radio 3 (Radio Nacional de España). În deschiderea evenimentului, Cătălin Partenie și Pablo Sangil Pérez au interpretat la chitare electrice piesa El Blues de la Madriguera, compusă de Cătălin Partenie. Printre cei aflați la lansare s-a aflat și scriitorul columbian Hector Abad Faciolince. ”Vizuina de aur” este laureat al Premiului Traian Olteanu pentru Debut 2020, acordat de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, al Premiului Saloanelor Liviu Rebreanu, Concursul Național de Proză Liviu Rebreanu, 2021 și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, 2021.

„La Madriguera este printre cele mai bune opt romane ale acestui sezon.” (Literaturbia)

 

„Un roman emoționant, plin de umor și care ne vorbește despre puterea eliberatoare a muzicii, chiar și într-o tiranie. E greu de spus ce cusururi are, e aproape o capodoperă.”

(La Razón)

 

 

Despre carte

Bucureşti 1988. Paul este student la Filosofie, are un set de tobe şi un plan secret: vrea să fie exmatriculat şi să se angajeze ca baterist la un restaurant, într-o formaţie. Planul îi reuşeşte, dar lucrurile iau o întorsătură neaşteptată şi Paul îşi face un nou plan.

 

„Acest roman vorbeşte doar aparent prin cuvinte, adevărata lui limbă este muzica. Cuvintele sunt ca o cortină. Odată ce le deschizi, pe scenă se cântă. Cu personaje celebre, precum libertatea, prietenia, dragostea.” (Peter Kerek)

 

„După ce am citit Vizuina de Aur, mi-am dat seama că în spatele Cortinei de Fier muzica a avut alt gust şi altă putere.” (Charles King)

 

„O poveste dulce-amăruie şi foarte emoţionantă despre cum a fost şi cum este.” (Vladimir Mirodan)

Cătălin Partenie predă filosofie la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A studiat filosofia la universităţile din Bucureşti, Oxford, Heidelberg şi Glasgow. A editat mai multe volume, printre care: Plato: Selected Myths (Oxford World’s Classics, 2004), Plato’s Myths (Cambridge University Press, 2009) şi In Fiction We Trust (Polirom, 2016). Povestirea sa „Gudrun” (scrisă în engleză) a obţinut Honorable Mention la ediţia din 2019 a Concursului Literar Frank McCourt şi a fost publicată în The Southampton Review (New York). The Golden Burrow este primul său roman (scris în engleză); Vizuina de Aur este versiunea acestuia în română. Peter Kerek va regiza la Unteatru o adaptare scenică a romanului scrisă de autor.

Număr de vizualizări :235


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro