spot_img

„Regele Mihai: Drumul către casă” a câștigat inimile spectatorilor de la TIFF 2022

În urma votului general al spectatorilor de film de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2022, „Regele Mihai: Drumul către casă” a fost cel mai popular film dintr-o selecție largă de filme românești și internaționale.  Documentarul de 55 de minute, care a avut premiera pe HISTORY Channel și prezintă povestea nespusă a exilului Regelui Mihai, a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiție, cât și din afara competiției: 4,85 din 5. Rezultatele au fost înregistrate de la deținătorii de bilete pe toată durata festivalului și până la ceremonia de închidere a festivalului. Treizeci și opt de filme au fost în competiția deschisă pentru toate categoriile. La ceremonia de închidere, Tudor Giurgiu, directorul festivalului TIFF, a numit „Regele Mihai: Drumul către casă” „cel mai iubit film de public” în fața unui public de 2.500 de realizatori și cinefili adunați în Piața Unirii din Cluj. Giurgiu a adăugat că documentarul „a avut un mare succes la TIFF și va continua să aibă o carieră internațională remarcabilă pe platformele de streaming”.  

La categoria „Zilele Filmului Românesc”, premiul I la votul publicului a revenit filmului „Capra cu 3 Iezi”.

 

La festivalul TIFF din 2019, „Regina Maria: Inima României” a ajuns pe prima poziție în votul publicului dintre toate filmele românești și pe locul al doilea din toate filmele proiectate la festival. Scenariul și regia ambelor filme aparțin lui Trevor Poots, iar producătorul executiv a fost John Florescu. Primul lor film, „Războiul Regelui” (2016), a avut premiera la ProTV, înregistrând mari audiențe, fiind apoi difuzate de HISTORY Channel în peste 40 de țări. Se estimează că aceste două filme au avut o audiență de peste 5 milioane de telespectatori.

 

„Sunt foarte fericit că spectatorii au votat filmele noastre. Ele prezintă eroi români – bărbați și femei iluștri care merită atenția pe care o primesc din partea publicului, indiferent de vârstă”, a spus John M. Florescu.

 

„Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă viața puțin cunoscută a fostului rege al României, în mod special cei 40 de ani din exil în Elveția și Anglia până la întoarcerea în patria sa la începutul anilor 1990. Regele a murit în Aubonne, Elveția, în 2017 și a fost înmormântat la cripta regală de la catedrala din Curtea de Argeș.

 

Documentarul a avut un parcurs remarcabil de la lansarea sa pe HISTORY Channel cu ocazia centenarului nașterii Regelui. Premiera din 24 octombrie 2021 a adus cel mai bun rezultat de audiență pentru o producție individuală de când televiziunea a început să emită în România.

 

În Europa, filmul a avut o difuzare specială în prime-time luna trecută pe Sky HISTORY din Marea Britanie, în onoarea Jubileului Reginei Elisabeta, al cărei regretat soț, Prințul Philip, apare în documentar. De asemenea, a fost difuzat în Europa Centrală și de Est, precum și în Suedia, Belgia, Olanda și Turcia. Filmul s-a bucurat de aprecierea jurnaliștilor, diplomaților, istoricilor și a autorităților guvernamentale și civice din România.

 

Chainsaw Film Productions a lansat o nouă versiune a filmului „Regele Mihai: Drumul către casă” care a inaugurat „Turneul național educație istorică 2022.” Gratuit pentru public, turneul ce cuprinde 25 de orașe a început în mai 2022 și va continua în primul trimestru al anului 2023. Turneul național este susținut de principalul sponsor al producției filmului, Banca Transilvania, precum și de HISTORY Channel, Groupama, Nuclear Electrica și BAT România.  Turneul național proiectează trei filme și acoperă istoria României din anii 1860 până în prezent.

 

Din echipa de producție Chainsaw fac parte Viorel Chesaru – producător senior, Mircea Lăcătuș – editor și producător arhive, Dan Drăghicescu – producător asociat și Laura Beldiman – cercetător și asistent editorial.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508