Lansare de carte: ”Filtre”, de Valentin Guțu, la Librăria din Centru

iun. 13th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 16 iunie 2022, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului ”Filtre. Articole de cultivare a limbii”, de Valentin Guțu. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția ”Cartier popular”. 

„Cartea lui Valentin Guțu reunește cronici lingvistice care descriu – cu deplină claritate, într-un stil captivant și în același timp riguros științific – o serie de abateri de la normele românei standard. Impresionând prin remarcabila cunoaștere a etimologiei și a semanticii cuvintelor românești, a variantelor sociale și culturale, regionale și istorice ale limbii, autorul argumentează întotdeauna convingător, cu umor și moderație, fără a fi didactic sau încrâncenat; metafora filtrelor este emblematică pentru o fericită reinventare a prescriptivismului, practicat cu prudență și subtilitate, în scopul eficienței comunicative. Cititorul va descoperi în această carte, în primul rând, o serie de diferențe între uzul limbii române vorbite în Republica Moldova și româna standard: în cuvintele și expresiile vieții cotidiene, în limbajul presei, în stilul juridic și administrativ. Improprietățile, confuziile, calcurile semantice și sintactice sunt puse în cea mai potrivită lumină, prin reconstituirea contextului lor istoric, social și cultural, și sunt raportate la cele mai recente indicații normative (din 2021). Multe dintre recomandări – de exemplu, cele referitoare la punctuație sau la acord – privesc uzul actual al românei vorbite pretutindeni, indiferent de granițe și de influențe. Extrem de utile, mai ales pentru traducători și jurnaliști – sunt explicațiile (de mare actualitate) asupra transcrierii numelor proprii din ucraineană, rusă și belarusă. Filtre este un ghid excelent pentru toți cei care scriu și citesc în limba română și se pot pierde în hățișul variațiilor și al oscilațiilor de tot felul, al incertitudinilor și al ambiguităților pe care textele din mediul online ni le aduc permanent în fața ochilor. E o lectură pasionantă pentru toți cei interesați de starea limbii române de azi.” (Rodica Zafiu)

 

Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.

Alături de autor vor participa:

Inga Druță

Vasile Botnaru

Alexandru Pleșca și Valentin Zorilă

 

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

 

 

Valentin Guțu, născut la 27 martie 1954 în satul Măcăreuca, județul Soroca, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1977). Este redactor la Editura „Cartier” și stilizator la revista „Noi”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A publicat articole de cultivare a limbii în „Revista literară” și în cărți de specialitate, proză scurtă în „Literatură și artă”, „Contrafort”, „Viața Basarabiei”, „Vatra”. În 1998, la Editura „Arc” din Chișinău i-a apărut ediția I a Dicționarului greșelilor de limbă, iar în 2014, la Editura „Cartier”, ediția a II-a, revăzută și adăugită. La aceeași editură – „Cartier” –, îi apare, în 2017, volumul de „lingvistică prozaică sau / și proză lingvistică” Duși cu Titanicu’.

Inga DRUȚĂ, lingvistă. Cea mai recentă carte publicată: Fiinţa cuvântului. Limba română: corectitudine şi controverse  (coautoare, alături de Eugenia Mincu, Viorica Molea ș.a.). Editura Lyceum, 2021.

Vasile BOTNARU, ziarist. Cea mai recentă carte publicată: DesCântece pentru vin. Editura Arc, 2018.

Alexandru PLEȘCA și Valntin ZORILĂ sunt actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Filtre. Articole de cultivare a limbii, de Valentin Guțu. (Cartier popular). Broșată, 384 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online https://cartier.md/libraria/educatie/filtre/

 

Număr de vizualizări :203


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro