„Cincizeci de ani” de Stelian Țurlea

iun. 24th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Editura Integral publică o nouă reeditare a unui roman de Stelian Țurlea, „Cincizeci de ani”, apărut inițial în 2013. Un fragment de istorie românească, văzută prin destinul unei tinere care urmează o facultate în anii 50 ai secolului trecut, începe să profeseze la începutul anilor 60 și este martora unor evenimente care au marcat viața tuturor. Un roman care ar putea fi al fiecăruia dintre cei de o anumită vârstă. Dan C. Mihăilescu prezintă cartea: „Un destin ataşant prin curajul simplităţii şi naturaleţea cu care-şi desenează eşecurile (sentimentale, profesionale, familiale), autoacuzele de laşitate, nevinovăţia culpabilă, sau vinovăţia inocentă, depinde cum alegem să privim lucrurile. Intrarea ruşilor „eliberatori” din august’44, studenţimea bucureşteană şi revoluţia budapestană din 1956, urmată de sinistrele şedinţe de demascare; drama tatălui, degradarea şi moartea mamei; înfierea, umilinţele tatălui adoptiv, primele iluzii şi decepţii erotice; deportaţii din satele Bărăganului, interogatorii şi, mai presus de toate, cele două încercări de racolare în Securitate, cu tot alaiul de frământări şi indecizii până la înstrăinarea de sine. Totul povestit curat, nesofisticat psihologic şi nedramatizat inutil. Plus finalul, care te rearuncă în haos.”

Stelian Țurlea este autor a treizeci și trei de romane, un volum de povestiri, unul de nonficțiune, unsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume.

Stelian Țurlea – Cincizeci de ani. ediția a doua. Editura Integral, colecția NOD. 164 pag.

Număr de vizualizări :300


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro