”Călătoria diletantului” – o conferință despre granițe și statutul incert al scriitorului român

iun. 27th, 2022 | By | Category: Postcard

La invitația Centrului Cultural Pitești și a dlui Leonid Dragomir, redactor șef al revistei Argeș, marți 28 iunie, de la ora 16,oo, Nicolae Coande va susține la sala Ars Nova de la Casa Cărții conferința cu titlul ”Călătoria diletantului (Din notele unui călător păcălit)”. Conferința își propune să aducă în discuție statutul scriitorului român în competiția europeană cu colegii săi din țări care apreciază mult mai eficient și coerent munca acestui „personaj”. În România nu există, la 30 de ani de la căderea comunismului, rezidențe de creație care să ofere un minimum de securitate economică pentru scriitorii români. Tot ceea ce pot să facă este să găsească singuri aceste supape de creație în țări care sunt pregătite, tehnic și financiar, să înțeleagă meseria de scriitor.

”În România, la nivel instituțional, mai nimeni nu dă doi bani pe munca ta și nu-i pasă dacă tu scrii sau nu scrii, dacă citești sau dacă ești analfabet cu funcții importante la stat. Cu puțin noroc am ieşit din când în când „afară”, nu pentru shopping şi nici pentru a căuta un loc de muncă mai bun – nu am vocație de expat. Am fost primit în Apus ca scriitor, iar asta mi-a oferit o anume consolare faţă de lipsa de respect sau indiferenţa veselă (de Cimitir Săpânța) de care „se bucură” scriitorii români în propria-le ţară. „Căpcăunul filantropic”, despre care vorbea Octavio Paz, este acel stat festivist care vrea să fie preamărit, în vreme ce îți aruncă un mărunțiș acolo. Mai bine, lipsă.”

Număr de vizualizări :159


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro