spot_img

”Toți diavolii sunt aici” de Louise Penny, un roman polițist à la carte, dar și o carte despre dragoste și sentimentul de acasă

Printre iubitorii de romane polițiste din Europa sau de peste Ocean, în librării sau pe marile ecrane, inspectorul Gamache este deja un personaj binecunoscut și iubit. Celebru datorită traducerilor romanelor care-l au ca protagonist în 31 de limbi, Inspectorul Gamache este eroul unei longevive serii de romane polițiste create de autoarea canadiană Louise Penny, care numără nu mai puțin de 16 cărți.” Toți diavolii sunt aici” este a patra carte publicată de Editura Trei care-l are protagonist pe inspectorul canadian. Cu aerul său elegant și rafinat, iubitor de artă, perspicace, dur și perseverent în anchete, tandru și duios cu familia, inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Sûreté du Quebec este un personaj de care cititorii se îndrăgostesc la prima lectură. Are aerul unui profesor stilat, însă, de fapt, și-a exersat virtuțile pedagogice antrenând trupe speciale. Inspectorul care nu clipește când este amenințat cu pistolul, plânge când are o dispută verbală cu fiul său. Este „un războinic spiritual și un detectiv” de calibru greu, după cum consideră „Wall Street Journal”, cu un uriaș spirit de sacrificiu, contrabalansat de trasături proeminente de om „de lume”, care apreciază în egală măsură arta, dar și un pahar cu coniac de colecție sau un platou cu brânzeturi fine. 

Toți diavolii sunt aici îl surprinde pe inspectorul Armand Gamache la Paris, ceea ce reprezintă o noutate pentru serie, ținând cont că acțiunea majorității romanelor are loc în mica localitate canadiană Three Pines. Acesta este un prilej extraordinar de a plimba cititorii prin zone încărcate de cultură și istorie din Paris și de a realiza „un portret” al metropolei, care este aproape un alt personaj central al cărții lui Louise Penny.

„Iadul e pustiu, iar toți diavolii sunt aici” – un roman polițist à la carte și nu numai atât

Celebra frază din actul 1 al piesei „Furtuna” a lui Shakespeare inspiră titlul cărții și totodată constituie replica de debut a romanului. „Iadul este pustiu” îi atrage atenția miliardarul Stephen Horowitz finului său, Armand Gamache, acestuia revenindu-i sarcina de a descoperi „diavolii moderni” îmbrăcați în costume scumpe, care se ascund în Orașul Luminilor.

Inspectorul Gamache și soția lui, Reine-Marie, merg la Paris ca să-și cunoască cea de-a patra nepoată, care trebuie să vină pe lume din clipă-n clipă. Gamache se folosește de prilej ca să organizeze o întâlnire cu familia reunită, la care participă și nașul său, miliardarul nonagenar Stephen Horowitz. Petrecerea de familie îi adună în jurul mesei, la restaurant, pe Daniel, fiul înstrăinat al lui Gamache, soția și copiii lui și pe Annie, fiica însărcinată a inspectorului, căsătorită cu cel care i-a devenit ucenic și adevărat fiu de suflet, Jean‑Guy Beauvoir. Prezent la sărbătoarea de familie, imediat ce părăsește restaurantul, Stephen Horowitz este victima unui atac care îi e aproape fatal. Alături de Jean‑Guy Beauvoir și Reine-Marie, Armand Gamache pornește o investigație în urma căreia descoperă afaceri de miliarde ale unor corporații importante, secrete fatale și o adevărată încrengătură de personaje – foști președinți ai Franței, magnați media, vedete, sportivi etc – unită de intesere financiare.

Pe urmele adevărului și a „diavolilor moderni”, care nu erau „creaturile hidoase, care se zvârcoleau în chinuri, surprinse de Rodin, ci oameni cumsecade, de treabă” – sau cel puțin așa păreau – Gamache străbate Parisul în cele mai misterioase sau pitorești colțuri ale sale – de la celebrul Turn Eiffel, la Arhivele Parisului, unde „se aflau aproape o sută de kilometri de documente, datând din anul 600 î.H. până în 1958”.

Toți diavolii sunt aici – un roman cu intrigă polițistă, dar și despre dragoste și sentimentul de „acasă”

Toți diavolii sunt aici  este o carte „despre dragoste, despre acasă. Despre familie și prietenie. Despre felul în care viețile ne sunt schimbate de percepția noastră — nu doar de amintiri în sine, ci de felul în care ne amintim noi lucrurile. E despre decizii. Despre curaj”, spune Louise Penny în capitolul de mulțumiri, iar acesta este un mare plus al romanului său. Intrigii polițiste complexe i se adaugă profunzimea unui roman care urmărește în detaliu relațiile dintre tați și fii, dintre soți, legăturile care se creează între persoane înrudite spiritual, chiar dacă nu au legături de sânge. Autoarea canadiană scrie un roman dur și în același timp tandru, în care sentimentul de „acasă” se referă mai degrabă la oameni decât la un anumit loc.

Ideea de sacrificiu, de jertfă din dragoste pentru o persoană apropiată deschide romanul și încheie povestea scriitoarei canadiene. Curajul de a merge pe urmele adevărului, de a sacrifica un imperiu financiar, propria viață sau relațiile de familie este o altă idee importantă, dezvoltată de Louise Penny în Toți diavolii sunt aici, un roman complex, despre cruzimea vieții și diversele fațete ale răului în lumea modernă, dar și despre atingerea îngerilor și lucrurile minunate care se pot întâmpla. „Ambele sunt adevărate, ambele sunt reale. Ambele trebuie să fie acceptate. Dar care va avea mai multă greutate pentru tine? (…) Nenorocirile sau minunile? Compasiunea sau cruzimea? Drumul tău în viață va depinde de această hotărâre”, spune Stephen Horowitz, unul dintre personajele centrale ale romanului Toți diavolii sunt aici. Nu întâmplător, la finalul cărții, inspectorul Gamache se întoarce la Three Pines, pe care scriitoarea îl asociază mai degrabă cu o stare de spirit decât cu un loc concret. Este acea stare de spirit care vrea să ne inducă ideea că, până la urmă, Binele există și – poate – va  ieși învingător.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508