spot_img

Laureaţii celei de-a XVI-a ediţii a Premiilor ”Observator cultural” 2022

Sorin Alexandrescu, Simona Popescu, Vasile Ernu se numără printre laureaţii celei de-a XVI-a ediţii a Galei Premiilor revistei ”Observator cultural”, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Mircea Martin. Gazda serii a fost Carmen Mușat. După doi ani, în care Gala Premiilor ”Observator cultural” s-a desfășurat online, ca urmare a situației pandemice, evenimentul a fost din nou găzduit de Teatrul Odeon, marți, 17 mai 2022. În cadrul Galei, s-au acordat nouă premii la cele şase categorii clasice, Premiul ”Observator Lyceum” (alegerea elevilor de liceu de la șase colegii naționale din București), Premiul ”Observator Universitas” (opţiunea studenţilor de la facultăţile de Litere din șase universităţi din ţară) şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. S-au acordat, de asemenea, un Premiu Special al revistei – obținut de Gheorghe Ardeleanu, și Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, oferit în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, ediția a doua. Momentele muzicale au fost asigurate de grupul Violoncellissimo, alături de care s-a aflat maestrul Marin Cazacu.

Premiul pentru Memorialistică i-a revenit lui Vasile Ernu, pentru Sălbaticii copii dingo, Editura Polirom.

La categoria Eseu/ Publicistică, premiul a fost acordat ex aequo lui Sorin Alexandrescu, pentru Lumea incertă a cotidianului, Editura Polirom, și lui Cristian Cercel, pentru Filogermanism fără germani. România în căutarea europenității, Editura Polirom.

Tot ex aequo s-a acordat și premiul pentru Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară, Alexandrei Ciocârlie, pentru volumul Principi și scriitori în Roma antică, Editura Humanitas, și lui Cosmin Ciotloș, pentru volumul Cenaclul de luni. Viața și opera, Editura Pandora M.

Iulia Tegge a cîștigat Premiul pentru Debut, pentru volumul de critică literară Mirajul reflectării. Spre o istorie a metaficțiunii în romanul românesc, Editura OMG.

Simona Popescu a fost laureată la categoria Poezie, pentru volumul Cartea plantelor și animalelor, Editura Nemira, iar la categoria Proză juriul i-a ales pe Cristian Teodorescu, pentru Tatăl meu la izolare, Editura Polirom, și pe Radu Sergiu Ruba, pentru Semnătura indiană, Editura Trei.

Premiul Observator Lyceum pentru proză, oferit în urma alegerii liceenilor, a mers către Florin Lăzărescu, pentru Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, Editura Polirom, iar studenții care acordă Premiul Observator Universitas l-au desemnat cîștigător pe Florentin Popa, pentru volumul de poezie Dezintegrare, Editura OMG.

Anul acesta, Premiul Special al revistei Observator cultural i-a fost decernat lui Gheorghe Ardeleanu, pentru ediția Corespondența Steinhardt, iar Marele Premiu, Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia, i-a fost oferit teoreticianului, criticului și profesorului Mircea Martin.

Aflat la cea de-a doua ediție, Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes, i-a fost acordat Marianei Sipoș, pentru traducerea volumului Asasinul timid de Clara Usón, Editura Polirom.

Din juriul celei de-a XVI-a ediţii au făcut parte Carmen Muşat (preşedinta juriului), Victor Cobuz, Bogdan Creţu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici, Alina Purcaru.

Juriul „Observator Lyceum“: Maya Hermon și Ioana Balasz (C.N. „I.L. Caragiale“, coord. Mioara Colţea), Diana-Maria Dumitru (C.N. „George Coșbuc“, coord. Theodora-Alina Roșca), Ioana Micu și Maria Micu (Liceul „Mihai Eminescu“, coord. Rodica Bogdan), Mihaela Tudor și Maria Viuleţ (C.N. „Iulia Hasdeu“, coord. Dorica Boltașu), Raluca Dumitrașcu (C.N. „Sfîntul Sava“, coord. Irina-Roxana Georgescu), Maria Mușat și Maria Scoipan (C.N. „Gheorghe Șincai“, coord. Luminiţa Gheorghiu).

Juriul „Observator Universitas“: Vlad-Mihai Bogza, George Ciucă, Sofia Ilie, Lavinia Liţă, George Mihalache, Mihaela Munteanu, Daniel-Cătălin Năstase, Lavinia Tache, Ioana Tătărușanu, Daniela Vizireanu, Andrada Yunusoglu, Andreea Zavicsa (Universitatea din București); Mihnea Bâlici, Teona Farmatu, Paul-Mihai Paraschiv (Universitatea „Babeș-Bolyai“, Cluj-Napoca); Andrei Peptine (Universitatea Transilvania, Brașov); Alexandru Higyed (Universitatea de Vest din Timișoara); Șerban Acasandrei, Ioan Coroamă, Anastasia Fuioagă, Silviu Romaniuc, Andrada Strugaru, Cătălina Suditu, Gabriela Vieru, Bogdan Vișan (Universitatea „Al. I. Cuza“, Iași).

Juriul Premiului pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română: Corin Braga, Mianda Cioba, Ilinca Ilian.

Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu și Mircea Roman, iar scenografia a fost semnată de Alexandra Putineanu.

Concepția grafică a diplomelor a fost realizată de High Contrast, iar concepția video, de Vlad Rotaru. 

Sponsori ai Premiilor Observator cultural 2022: Muşat&Asociaţii, Institutul Cervantes București, MoldMetal.

Parteneri principali: Teatrul Odeon, Caracteristic, High Contrast, Gramma, Magnolia, Librăria Cărtureşti, La două Bufnițe, Secretul Bunicii.

Parteneri media: TVR3, Radio România Cultural, LiternetSuplimentul de Cultură.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508