Final de IPIFF16, la Teatrul Odeon

mai 11th, 2022 | By | Category: Postcard

După patru zile de proiecții ale filmelor nominalizate la Cinema Muzeul Țăranului,  Festivalul Indie al Producătorilor de Film  Independenți  și-a  anunțat  câștigătorii,  duminică,  8  mai,  la  Teatrul  Odeon, o clădire istorică, un ansamblu arhitectural de anvergură, creație a  arhitectului Grigore Cerchez, inaugurată pe 25 decembrie 1911. Prezentatori au fost directorul festivalului, binecunoscutul regizor de teatru și film, Toma Enache și Kira Hagi, actriță și promoter cultural, pe postul TV, Aleph News.  O puteți vedea pe Netflix, în filmul ”Între Chin și Amin”, al lui Toma Enache și la Teatrul Nottara, în piesa „Martha si George”, pusă de Filip Ristovski. La Gala Ipiff Kira Hagi a impresionat prin prezența scenică dar și prin flamboaianta rochie de seară, un roșu vibrant, care i-a conferit un look fresh, feminitate și rafinament.

Printre personalitățile prezente la gală s-au numărat: Victoria Cocias  Manuela Florina Hărăbor, Cotimanis Constantin, Adrian Titieni,  Ioana Bugarin, Dafinescu Cezara, Rodica Mandache, Monica Davidescu, Anca Daniela Raiciu, Emil Stanciu,   Alexandru Ion,  Martha Maria Mocanu, Ionel Udrescu, Ioana Picoș, Anca Lăpușneanu, Mihaela Helmis, Octavian Iacob, Lucian Enescu, Emilia Rădină, Dragos Constantin, Ioan Trifu, Ștefan Oprean, Codrin Imireanu Ioan D’Albon.

 

Impresionant a fost momentul de final în care publicul a putut descoperi pe actorul Toma Enache, care ne-a surprins cu recitarea cu multă sensibilitate, a unui poem, dedicat ACTORULUI.

Am plecat cu ochii in lacrimi gândind că, actoria și medicina, sunt printre cele mai grele meserii.

 

Cei care au realizat LIVE coloana sonoră, a premiilor IPIFF16 au fost Alexandra Ușurelu, voce, cea mai bine vândută artistă independentă din România  Alexandru Mihai Burcă, pian și Daria Crișan. Ca invitat special al Alexandrei Ușurelu a performat renumitul trompetist român de jazz, Sebastian Burneci.

 

Juriul de festival IPIFF 16 a fost format din: Adrian Titieni (actor), Mihai Orășanu (inginer de sunet și producător), Ioan-Pavel Azap (critic de film).

Juriul de preselecție IPIFF16 a fost format din:

Ada Vertan, Ruxandra Cernat, Florin Paraschiv, Kiki Vasilescu, Paul Palencsar, Laurentiu Tomoroga.

 

O întreagă echipă organizatorică a depus mult suflet pentru realizarea festivalului și merită atenția si felicitările noastre:

Echipa de PR – Diana Petruț, Emilia Chebac, Loreta Popa, Ileana Perneș Dănălache, Michaela Platon

Alin Deszo – S.M. Marketing

Călin Bogdacenco – Grafică

Ciprian Olaru – Grafică Catalog, Spot TV și Flyer Festival

Teodora Calagiu – Coordonator Festival

Vlad Ștefan Coman – Organizare Materiale Gală

Bogdan Fundali și Paul Iconaru– Making of Festival, operatori, filmare interviuri

Radu Nema – Fotograf, Expoziție afișe gală IPIFF

Mihai Șchiopu – Spot filme IPIFF

Oglinda Magică România – Cabină Foto

Costel Dobrescu – tehnic

Carmen Ghencea și Florentina Moinescu – contabilitate, UPFAR-ARGOA

 

Adresez felicitări și mulțumiri, colegilor mei, Președintelui UPFAR-ARGOA,   Viorel Chesaru și Directorului executiv, Laurentiu Oprea, care au continuat ceea ce s-a construit de-a lungul a 15 ani de la debutul festivalului, în 2006, de echipele conduse de Dinu Tanase.

 

Locul de desfășurare, Teatrul Odeon, a fost magic și echipa tehnică a teatrului, în frunte cu directoarea sa, doamna Dorina Lazăr, au fost alături de echipa organizatorică, trup si suflet.

 

Lista câștigătorilor din acest an arată astfel:

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de lungmetraj Andrei Ștefănescu (Paradisul Lulii/Paradise Lula, r. Andrei Ștefănescu) *Mențiune specială: Sylvestre Bary (In Vino Veritas, r. Sylvestre Bary)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de lungmetraj Rodrigo Areias (Infinite Sea, r. Carlos Amaral)

* Mențiune specială: (Arturo Dueñas Herrero Pessoas, r. Arturo Dueñas Herrero)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc documentar

Silviu Radu (Un timp prin care am trecut/ A Time I’ve Been Through, r. Silviu Radu, producător executiv Loreta Popa)

* Mențiune specială: Wearebasca (Blană Bombă/Kids Rock, r. Claudiu Mitcu)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de scurtmetraj

Alex Pintică (Trecut de ora 8/ No singing after 8, r. Alex Pintică)

*Mențiune specială: Andrei Georgescu și Alexandru Baltă (17 Aprilie/April 17th, r. Andrei Georgescu)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de scurtmetraj

Nicola Piovesan (Closed to the Light, r. Nicola Piovesan)

* Mențiune specială: Andrea Benjamin Manenti (Guinea Pig, r. Giulia Grandinetti)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de școală

Alexandru Mironescu (Planuri de vacanță/Summer Planning, r. Alexandru Mironescu)

*Mențiune specială: Lidia Andreea Ilie (Milkless, r. Lidia Andreea Ilie)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film de animație

Patrice Seiler (The Secret of Mr. Nostoc, r. Maxime Marion & Patrice Seiler)

*Mențiune specială – Manuela Cojocaru (The Land of Nod, r. Manuel Cojocaru)

 

Cel mai bun producător al anului (România)

Anca Puiu și Marian Crișan, (Berliner/ The Campaign, r. Marian Crișan)

* Mentiune specială: Ion Octavian Frecea (Aventurile lui Țuțu/The Adventures of Țuțu, r. Ion Octavian Frecea)

 

În acest an a existat și un premiu special din partea directorului festivalului și a fost înmânat lui Rareș Răducu, pentru filmul Taxi De Niro2, r. Ionuț Lucian Rusu.

 

IPIFF a fost coordonat de Teodora Calagiu Garofil  și este un eveniment realizat de Upfar Argoa  Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA) și

are ca obiectiv principal promovarea filmului românesc contemporan prin intermediul producătorului de film, punând accentul pe producţia de film independent şi profesioniștii angrenaţi în astfel de proiecte.

 

Mulțumesc realizatoarei și producătoarei Aimee D Albon pentru invitația la matinalul TVR, „Trei ceasuri bune”, peezentat de  Maria Smarandache și Bogdan Muzgoci, vineri 6 mai, dimineaţa, la TVR 1, la ora 9.00 trecute fix. Aici, împreună cu directorul festivalului, Toma Enache am dat veste celor pasionați de filmele indie, că duminică va fi sărbătoare, adică Gala Laureaților, a celor câștigători în lupta pentru cele 9 premii oferite de UPFAR-ARGOA.

6 mai a fost și ziua în care Octavian Iordachescu un important realizator și producător independent de programe TV, membru UPFAR-ARGOA, ar fi împlinit 79 de ani. Veșnică fie-i amintirea!

 

Mulțumesc realizatoarei Anca Lăpușneanu, Prima TV, pentru interviurile luate vedetelor, la intrarea pe covorul roșu și difuzarea lor în emisiunea lui Cristian Brancu, la „Exclusiv VIP”.

 

Sponsori: Zarea, BES România.

 

Parteneri culturali: Teatrul Odeon, Cinema Muzeul Țăranului, Cărturești, Cinemaraton

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, Munteanu.ro, 4 arte, Aarc, TVR1, Prima Tv, Contemporanul, Agentia de carte, Spectator.

 

Număr de vizualizări :276


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro