AFCN lansează apelul pentru proiecte editoriale

mai 2nd, 2022 | By | Category: Postcard

Ca în fiecare an Administrația Fondului Cultural Național anunță la începutul lunii mai demararea celei de a III-a sesiuni de finanțare dedicată proiectelor editoriale. Bugetul sesiunii III/2021, alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii, este de 1.300.000 de lei. 

Ne bucurăm să putem anunța o creștere cu 500.000 de lei a bugetului alocat culturii scrise, comparativ cu ultimii ani, lucru înfăptuit prin grija ministrului culturii, domnul Lucian Romașcanu, care a înteles nevoia unei astfel de suplimentări pe fondul măririi cheltuielilor de producție de carte. 

Sperăm ca de acum înainte să remarcăm o tendiță de creștere a bugetului, și să reușim astfel, cu sprijinul Ministerului Culturii, să repoziționăm importanța acordată proiectelor editoriale, atât de necesare spațiului cultural românesc” a precizat doamna Aura Corbeanu, președinta consiliului AFCN.

Am analizat împreună cu colegii din Consiliu evoluția recentă a costurilor și s-a decis pentru această sesiune o creștere cu 20% a plafoanelor de finanțare pentru fiecare secțiune” a mai adaugat doamna Corbeanu.

Consiliul AFCN a stabilit trei secțiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: Carte (inclusiv ediții critice), Reviste și publicații culturale, Ediții de poezie.

Au fost definite priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, respectiv: contribuția de 10% și tirajul minim obligatoriu. De asemenea titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare.

Între 2 și 31 mai a.c. pot propune proiecte edituri şi redacții de publicații culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activități editoriale și/sau persoane juridice de drept public.

Tot pe 2 mai se deschide și aplicația de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

_______________________________________________________________________________

Toate informațiile și documentele necesare înscrierii proiectelor editoriale sunt disponibile online la www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html. Pentru mai multe detalii despre sesiunea de finanţare puteți contacta telefonic sau prin e-mail la adresa contact@afcn.ro .

Număr de vizualizări :272


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro