”A Space. Another Event Horizon”, o expoziție semnată de artistul vizual Cătălin Burcea

mai 18th, 2022 | By | Category: Eveniment

Joi, 19 mai 2022, între orele 19.00-22.00, la Diptych Art Space din București (str. Plantelor, nr. 58), va avea loc vernisajul expoziției ”A Space. Another Event Horizon”, semnată de artistul vizual Cătălin Burcea și curatoriată de Lina Țărmure.

”Cătălin Burcea creează o situație distopică în relație cu orizontul evenimentelor Diptych. Totul duce la singularitate. Trecutul devine o perspectivă îndepărtată, guvernată de schematism, imposibil de recreat ad-litteram.”, a scris Lina Țărmure.

”Manifestarea prezentului este strict legată de trecut și viitor. Trecutul influențează prezentul, care corupe necontenit viitorul. Prezența este veșnic guvernată de absență. Acțiune și reacțiune. Pentru a evita limitarea actului de comprehensiune, este necesară migrarea sensurilor unui domeniu într-altul. Event Horizon, limită a câmpului gravitațional, care nu (mai) permite informației să se degaje liberă. Sau limita dincolo de care un observator exterior nu mai poate afla nimic. Limita de siguranță. Absorbire în malaxorul singularității. „Gaura Neagră” ca punct inițial și final. Un timp îndepărtat, pe care nu ți-l mai amintești și pe care nu îl vei mai retrăi niciodată. Prezentul se înființează ca punte a trecutului spre viitor. Viitorul devine un întreg guvernat de perspectiva unui „mâine” nesigur.

Prezentul este deja trecut, întâmplările sunt irepetabile. Improbabilitatea stocării „exacte” a prezentului. Curiozitate asupra unei memorii universale absolute. Imposibilitatea repetării trecutului. Dorința de a-l revizita.

Metafora include împrumutul semnificațiilor. Nimic nu se pierde, totul se transformă. Informația este absorbită și stocată conform unui algoritm imposibil de decriptat. Trecutul devine, la un moment dat, unitar. Totul duce la singularitate. Până atunci, se caută mecanisme mnemonice pentru a-l naviga.

Cătălin Burcea creează o situație distopică în relație cu orizontul evenimentelor Diptych. Totul duce la singularitate. Trecutul devine o perspectivă îndepărtată, guvernată de schematism, imposibil de recreat ad-litteram.” (Lina Țărmure)

 

După vernisaj, expoziția poate fi vizitată numai cu o programare în prealabil, printr-un mesaj privat pe Facebook sau Instagram (@diptych.artspace) sau printr-un mesaj pe WhatsApp la unul din numerele de telefon: +40 755 637 266 / +40 724 462 906

Sponsor: Crama Jelna.

 

 

 

Număr de vizualizări :263


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro